用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無過度活躍/專注力不足既家長傾下計,我好唔開心>< ...
樓主: BABY@CHAN
go

有無過度活躍/專注力不足既家長傾下計,我好唔開心>< [複製鏈接]

回復 5# pipi331 的帖子

我都見很多小朋友唔聽父母話,反而聽外人話.
但我個仔暫時最聽我話,可能因為我喺窮兇極惡的!
但當我個仔離開我視線,就變身暴龍,第日我唔可以跟佢返學架麻,都唔知點算,我幫佢報了游泳班,教練越叫佢越走.
真喺每個都有佢嘅煩惱!
我都明給別人誤會唔教仔有幾難受,我都試過比人當街話我!個仔細時,試過走失過架啦!我就唯有用走失帶,當然也給人指指點點啦!都無法,唔通由個仔走咗咩!

我仔仔也十分曳, 憑我看過相關的資料, 他應該是有adhd, 但我身邊的人總怪責是我管教有問題, 我覺得我係有問題但他真的也有問題, 我有時激氣得太緊要, 心裹面也覺得自己唔衰攞離衰, 仲害了他將來大個仔都不知點樣同人競爭, 好擔心他要做草根階層. 唉..., 好痛苦

醒目開學勳章

原帖由 pollybell 於 11-7-16 13:26 發表
跟住又有人回左佢一句...............果個咪我囉.果邊多數媽咪都無呢方面既認識,如果我小朋友無咁多問題,我都唔會了解完來好多野諗都無諗過,或者咁講,所以去果邊發問無意思,佢地既角度只會覺得父母問題,除左智障,無 ...

200% agree w/u

nice to meet u!
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

醒目開學勳章

個仔女係自己的, 點都係想佢好架la, 只係有d人好奇怪, 人地連呻下都冇資格? 就係呻下先釋放晒d負能量

有時d人真係唔明, 呻下唔代表我唔想理d仔女, 如果真係放棄, 直情唔提la, 何必再講

尋日舊同事聚會, 我仔adhd傾向, 阿a的係阿氏保加症, 阿b的係嚴重自閉, 其實的冇大問題, 其實6-7個小朋友年紀相約, 係玩得埋的, 不過我地都事先講明小朋友有咩事, 費事人地誤會la, 我地都有同阿b講, 多d帶佢出黎玩, 玩多d就肯玩, 希望佢地第時都可以同人相處愉快la
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

醒目開學勳章

原帖由 shirleycnf 於 11-7-18 01:38 發表
我仔仔也十分曳, 憑我看過相關的資料, 他應該是有adhd, 但我身邊的人總怪責是我管教有問題, 我覺得我係有問題但他真的也有問題, 我有時激氣得太緊要, 心裹面也覺得自己唔衰攞離衰, 仲害了他將來大個仔都不知點樣同人 ...

既然你都覺得有問題, 不如快d去做次評估, 起碼你對佢未來的教育方法同埋揀學校都有明確方向, 而且依d野越早train越好

醒目開學勳章 王國長老

hi
我仔都係adhd的
睇完你地d post, 真係會心微笑左(sorry), 我成日話, 我個仔係"有組織及嚴重性"咁去犯罪, 明知無好下場偏要去做, 細個有次佢搶我個相機跑去廁所, 我都知佢想點, 即刻o係後面追, 已經捉到佢, 佢個衰仔竟然夠膽拋物線咁企圖將個相機拋落廁所, 你話係咪要即打丫!

好彩我有好朋友係協康做, 俾左好多support我, 我自己都做左好多功課, 而家我仔都升小2了

呢d仔, 其實好聰明, 不過好多時做事衝動, 做完至唸後果, 所以想佢改善自理, 就要set programme, 例如執書包, 要用本簿記得1->2->3->4(可以用圖畫令佢地睇得明), 每次都係1,2,3,4, 唔好今次1,4,2,3下次又4,3,1,2, 要佢地唔駛慢慢思考(思思下就心散架喇), 望住個instruction就可以自己攪掂! 我仔而家可以自己manage到每一種課外活動/返學自己執齊野的, 最好日子有功最後自動波tim啦, 呢種方法, 亦可以用o係"搗蛋後收拾殘局"時用, 要佢地明白每件事都有後果

坊間有d課程, 都幾平靚正, 可以係自理, 可以係社交, 可以係eq, 都適合佢地上, 我就去小童群益會
http://hke.bgca.org.hk/0785/page.aspx?l=C&id=485

你亦可以買練習返屋企做:
http://parents.pixnet.net/blog/post/26751277
個系列有好多本, 你可以就住自己小朋友程度去買, 幾十蚊本, 你可以O係網上睇到SAMPLE PAGES, 都係D紙上遊戲, 每日花D時間陪下小朋友做, 可以親子亦可以培養專注力

另外, 仲可以玩捉棋, 唔駛好貴, 一副飛行棋波子棋已經係好好既材料, 陪佢玩, 培養專注力同耐心, 亦等佢學下"輸"

政府排期要繼續, 私家精神科費用好驚人的(驚人既程度係$800/30分鐘), 生金旦都攪唔掂, 當之後做完評估, 醫生建議需唔需要食藥, 再作決定吧

學校有人鐘意揀嚴, 我就揀活動, 我有問過幼稚園老師, 佢話我仔需要耐性, 事實上, 我亦同過佢1:1學普通話, 效果係超強, 老師話佢比同齡小朋友仲要快, 所以我好同意老師講, 佢唔係要"COOL", 佢要耐性同技巧, 佢有心機學, 可以爆炸力好強, 而且活動教學, 唔駛坐定定(佢肯坐定但根本個心唔O係度, 無意思), 寧願間中俾個BREAK佢, 小組活動OR討論, 等佢醒一醒, 我仔之前呢方面係好唔掂的, 讀完小一, 老師都讚佢進步多左, 認真討論同投入, 呢D發展對我黎講係另一樣得著

好多謝你詳盡的資料同分享!好有用!

選幼稚園方面,我是選嚴格的,因為我怕活動教學的學校,較能接受唔專心,坐唔定的學生,因而錯過了時機去發現個問題,因為健康院說要學校都對小朋友有意見才可以安排見醫生.
我唔想等到上小學才去排政府!
如果到個仔返學真的出現問題,我有準備會去轉學校.
不知這個想法好不好呢?身邊實在無人能給意見.

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-18 13:30 發表
hi
我仔都係adhd的
睇完你地d post, 真係會心微笑左(sorry), 我成日話, 我個仔係"有組織及嚴重性"咁去犯罪, 明知無好下場偏要去做, 細個有次佢搶我個相機跑去廁所, 我都知佢想點, 即刻o係後面追, 已經捉到佢, 佢個衰 ...

醒目開學勳章 王國長老

回復 47# wan_sosin 的帖子

我仔之前都係返活動既幼稚園, 我又唔會話傳統VS活動邊樣一定好D, 最最緊要一定係老師有無心機
你要明白, ADHD都會個個唔同CASE, 好似我上面話齋, 有D小朋友會坐定定, 但原來係遊緊雲, 所以老師細唔細心會好影響觀察結果
除左上課聽書之外, 小組討論, 自由活動等時間, 都可以睇到小朋友專注力, 例如我仔, 最"大鑊"係D唔駛坐定既堂, 例如PE堂輪候期間, 舞蹈堂要郁要合作, 果D時候, D曳曳野就出晒黎例如坐唔定, 攪隔離, 想食就食, 唔合作鬧情緒等
而醫生都有同我講, 由於缺乏專注力, 小朋友可能連社交都影響埋, 因為社交無得學, 係要靠自己累積經驗, 而專注力低會令小朋友玩既期間, 對周圍點同朋友玩, 點去睇人鐘唔鐘意, 都唔識留意, 所以長遠都會影響社交影響
總之, 同老師緊密聯繫啦, 老師好, 佢會欣賞到小朋友可愛之處, 亦識教你邊D方面要加強, 老師唔好, 大家都辛苦

醒目開學勳章

我仔黎緊升k3了

我有25分可以入到一間活動教學+小班+比較其他學校少d功課的學校, 我唔諗咁多了, 最緊佢可以讀到學到, 我仔唔可以只係嚴就得, 其實adhd好多仔都係唔可以只係嚴......., 我仔之前都試過1對2學普通話, 真係學到好多野

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-18 15:54 發表
我仔之前都係返活動既幼稚園, 我又唔會話傳統VS活動邊樣一定好D, 最最緊要一定係老師有無心機
你要明白, ADHD都會個個唔同CASE, 好似我上面話齋, 有D小朋友會坐定定, 但原來係遊緊雲, 所以老師細唔細心會好影響觀察 ...

唔知可唔可以講下/PM比我知係邊間小學呢, 因小兒也有專注力不足, & 活躍証, 也是明年上小一, 正在煩惱中, 萬分感激
原帖由 BigPig阿花 於 11-7-18 17:12 發表
我仔黎緊升k3了

我有25分可以入到一間活動教學+小班+比較其他學校少d功課的學校, 我唔諗咁多了, 最緊佢可以讀到學到, 我仔唔可以只係嚴就得, 其實adhd好多仔都係唔可以只係嚴......., 我仔之前都試過1對2學普通話,  ...

回復 49# BigPig阿花 的帖子

我阿仔出年升小一, 有冇人知荃灣區 or 葵青邊間小學係小班同活動教學呢.

回覆 4# Charlotte_mom 的文章

多謝你的意見!!很有用!
希望佢未來學校的老師幫到佢!
我個仔都似坐喺到游魂個隻!唔多聽到人講嘢!
不過一搵到位就會勁曳.
還好佢同小朋友都相處得不錯,因為佢唔會主動攻擊人,也算是心地善良.只是佢玩嘅時候的能量,是一般小朋友的10倍.

醒目開學勳章 王國長老

所以我就話, 老師包唔包容, 對小朋友成個人既發展影響好大
我見過我仔因為上堂發夢無做堂課, 要LUNCH後去搵老師1:1補做, 呢D就係老師肯為小朋友付出既心機時間, 我咁岩去做LUNCH MOM所以"當場斷正", 果一刻真係對老師心懷感激
我仔本性都唔差, 不過又係衰衝動同發夢, 我仔好彩, 2個班主任都覺得佢"好可愛" (我仔唔做評估老師嚇佢無飯食, 佢夠膽問老師係咪想餓死佢, 而老師話佢"好可愛"WOR ), 老師仲笑住打開teacher's desk個櫃, 成櫃都係我仔d野(因為曳所以收佢既野), 真係都唔知好嬲定好笑...........我相信做阿媽, 點都希望個仔有人錫吧!
如果老師唔包容, 只睇到小朋友麻煩既一面, 成日都罰佢or ignore佢, 咁小朋友同家長既生活都一樣會好難過
原帖由 wan_sosin 於 11-7-20 12:08 AM 發表
多謝你的意見!!很有用!
希望佢未來學校的老師幫到佢!
我個仔都似坐喺到游魂個隻!唔多聽到人講嘢!
不過一搵到位就會勁曳.
還好佢同小朋友都相處得不錯,因為佢唔會主動攻擊人,也算是心地善良.只是佢玩嘅時候的能量,是 ...

醒目開學勳章

我其實想講, 基本上冇一間津小係對adhd仔有支援, 我地只可以揀d 包容大d 同o岩自己仔多d的學校

我仔又係成日發夢, 所以我揀小班, 比教小功課而已, 而我捺的亦係基督教學校, 就係希望包容大d

慢慢遂間睇係咪小班la, 我揀的係荃灣區
http://www.chsc.hk/primary/tc/home.asp

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-20 10:06 發表
所以我就話, 老師包唔包容, 對小朋友成個人既發展影響好大
我見過我仔因為上堂發夢無做堂課, 要LUNCH後去搵老師1:1補做, 呢D就係老師肯為小朋友付出既心機時間, 我咁岩去做LUNCH MOM所以"當場斷正", 果一刻真係對老 ...

agree, 邊個唔想自已個小朋友多人鍚, 老師有愛心真係好重要

回復 3# Charlotte_mom 的帖子

雖然話有ADHD,但好似你個仔咁,聰明得意,相信父母同老師,可以在麻煩中找到樂趣,相信是辛苦教導的潤滑劑.
正如你說,好多呢D仔都聰明,我仔都幾醒架,不過就超麻煩.
不過看到你們的分享,我的信心也大D.

醒目開學勳章 王國長老

而家好似無左每班人數? 我唔知可以O係邊度睇.....

希望你唔係揀X聯, 我有同事個小朋友係資優, 有D情緒問題啦, 已經俾學校玩到逃亡左

原帖由 BigPig阿花 於 11-7-20 11:33 AM 發表
我其實想講, 基本上冇一間津小係對adhd仔有支援, 我地只可以揀d 包容大d 同o岩自己仔多d的學校

我仔又係成日發夢, 所以我揀小班, 比教小功課而已, 而我捺的亦係基督教學校, 就係希望包容大d

慢慢遂間睇係咪小班la, ...

醒目開學勳章 王國長老

頂得住咪辛苦教導的潤滑劑, 頂唔住就係為辛苦教導百上加斤LOR!
身邊仲有朋友為左學校而煩惱, 真係估唔到今時今日仲有咁食古不化既教育界人士
希望我地既小朋友都搵到最適合佢地既學校
原帖由 wan_sosin 於 11-7-20 12:23 PM 發表
雖然話有ADHD,但好似你個仔咁,聰明得意,相信父母同老師,可以在麻煩中找到樂趣,相信是辛苦教導的潤滑劑.
正如你說,好多呢D仔都聰明,我仔都幾醒架,不過就超麻煩.
不過看到你們的分享,我的信心也大D. ...

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-20 12:40 發表
而家好似無左每班人數? 我唔知可以O係邊度睇.....

希望你唔係揀X聯, 我有同事個小朋友係資優, 有D情緒問題啦, 已經俾學校玩到逃亡左

我唔會la, 因為佢大班的, 而且我去左聽佢學校個talk, 佢地雖然係活動教學, 但好多project做架, 我地d仔點頂得住呀

我揀果間係老牌d的學校, 而且我自己係畢業生, 所以計分果輪應該入到了

係la, 我都發現冇左人數, 以前見過有, 有時都係靠朋友問下, 我想揀果間24-25人一班, 朋友個仔讀緊, 升小二了

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-18 07:54 發表
你要明白, ADHD都會個個唔同CASE, 好似我上面話齋, 有D小朋友會坐定定, 但原來係遊緊雲, 所以老師細唔細心會好影響觀察 ...

十分同意,最最緊要一定係老師有無心機!!
真係咩學校都唔緊要,小朋友感覺最強,
好似私女女而家甘,個老師好鍚佢地,所以佢好鐘意返學!

正如我以前讀中學,老師唔好,所以我無再讀書,我深明老師真係好重要的!
‹ 上一主題|下一主題