用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 阿仔3歲比佢學琴會唔會太早
樓主: suenmeimei
go

阿仔3歲比佢學琴會唔會太早 [複製鏈接]

原帖由 tammyhw 於 11-9-29 14:39 發表
我自己覺得, 以小朋友來講, 有興趣比有天份更重要... 如果小朋友對該事完全無興趣, 即使幾有天份都無用..... (咁當然, 有天份又有興趣係最好啦).. 我都現在, 都唔知咩叫做有天份... 總之小朋友堂堂都有進步... 在屋 ...

一矢中的. 路點走最終是孩子的決定, 家長可做的是盡能力給他機會, 替他找位好老師. 其它的還要看天時地利人和.

話時話, 幾時學琴, 真的要看孩子怎樣. 我大囝4歲時想學鋼琴, 但心智和體能都未夠, 試了1個月就暫停, 到6歲半才再學過. 效果截然不同. 經過兩年半的等候, 他的興趣不減. 反而更珍惜學琴的機會, 練琴亦很合作, 不用逼.

太細呀,學左D預備班先啦~!!!

太細啦! 上D音乐班先啦.

同大家分享下, 有個9歲學生同我講佢「只學唔練」 ,唔知家長有無呢個體會呢?

Try playgroup first, if ok the teacher will move to private lesson

回復 44# 音樂人長老 的帖子

你收得她/他,自然會用愛心和耐心去引導!
上課=練琴(由你陪伴),這樣的相信不少,上課前一天才練一練,如何!看你能否夾她/他和家長了。
要求不同而己。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 音樂人長老 於 11-9-29 22:25 發表
同大家分享下, 有個9歲學生同我講佢「只學唔練」 ,唔知家長有無呢個體會呢?

有位老師曾告訴我, 她有位學生"只學不練". 學生真的喜歡學鋼琴, 但不願練(可能家中亦沒有琴). 家長亦沒所謂, 照樣肯花錢, 花時間接送他學琴. 所以老師亦"不介意"繼續教這學生, 日子過去, 是見到學生有些進展的.

唉!大家都辛苦了!
太難為了自已吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 47# lillymarie 的帖子

‹ 上一主題|下一主題