用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎 - 第一志願皇仁, 第二志願聖公會鄧肇堅 ...
樓主: trust23
go

大抽獎 - 第一志願皇仁, 第二志願聖公會鄧肇堅 [複製鏈接]

灣仔區男生的選擇其實很少, 實在很頭痛,最慘係成績中游分子,唔上唔落, 課外活動又冇, 扣門都....

請問各位:

我囡囡明年9月升中, 我有些地方唔明:

1. 我是港島東校網, 他區中學有聖保祿中學和香港真光中
   學等等, 但該些學校是否派了他們所屬的校網的學生後,
   所剩下的位才給他區學校校網的學生?

2. 如果填大抽獎表時, 填他區學校的機會是否不大?

請指教.

原帖由 janny_yau 於 11-10-6 21:19 發表
1. 我是港島東校網, 他區中學有聖保祿中學和香港真光中
   學等等, 但該些學校是否派了他們所屬的校網的學生後,
   所剩下的位才給他區學校校網的學生?

教育局公佈的整個東區校網內的中學, 無論屬於本區抑或他區, 其列出的學位數字巳經全是留給東區校網的應屆小六學生在統一派位乙部派位用.  到時你可以參考明年2012的學校和其學位數字再作選擇.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/hk3_2011.pdf

原帖由 janny_yau 於 11-10-6 21:19 發表
2. 如果填大抽獎表時, 填他區學校的機會是否不大?

舉例, 今年他區的皇仁只有2個非保留學位, 就算Band1男生選為第一志願, 我覺得機會也不大.
又今年他區的香港真光及聖保祿中學各有3個非保留學位, 如果Band1女生選為第一志願, 我覺得機會很大.

大抽獎的結果除了隨機號碼大小外(撇除Banding的因素),主要是看有多少同級的學生選擇同一間學校。

例如東區Band 1男生有5個揀皇仁為乙部第一志願,那抽到的機會就是40%。同理,如果有50個以皇仁作為第一志願的話,機會率將下降至4%。而實際填報的人數有太多變數影響,結論就是:這遊戲太難了。

首先多謝redkoni的回覆.

但我仲有嘢唔明

如果大抽獎表格內, 甲部為不受地區限制,如果我填了該3間學校, 是否乙部頭3位就不用再填甲部的學校呢?

我真係好蠢!!

原帖由 janny_yau 於 11-10-7 15:47 發表

如果大抽獎表格內, 甲部為不受地區限制,如果我填了該3間學校, 是否乙部頭3位就不用再填甲部的學校呢?

因素包括:Banding, 優先次序和機會率
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1566&langno=2

甲部Banding與乙部Banding是分開計.  假設小明友甲部和乙部都是屬Band1, 甲部派先過乙部, 但甲部學位極少, 而且全港各區都能夠抽, 所以熱門中學抽中機會極低, 反而冷門中學抽中機會極高, 另一方面, 乙部學位較多, 而且只供所屬校網抽獎, 如果有適當策略, 最好加多少運氣, 抽中心儀中學的機會相對比甲部會高很多.  所以我覺得甲部選校你大可選三間你從不會後悔的中學當買六合彩, 或者當作為叩門留番個好印象(我只是聽家長講, 這個可能是自欺欺人).  目標全力放在乙部.

想請問學校幾時會告知學生的banding?
又家長要開始幾時部署選校?
阿仔都係灣仔區, 真係頭大~~~

每間小學做法不同, 小囡學校於自行時會問你想揀邊兩間中學, 會暗示小朋友是否合適. 在大抽獎時, 才會告訴家長小朋友的大約banding, 方便我地選校.

不如等我分享一下啦!
我個仔係參加上年大抽獎,佢係下午校BAND 1,因為我地係第一年減班大抽獎,QC足足比少左14個位我地,諗左好奈點填好,老師提議因第一年減班,無咩數據,只可以講如果將QC填第一就要彩數,而TSK填第一就比較穩陣,但講真,讀得軒小又係BAND1,唔將QC填第一總係覺得唔對路,所以最終我都係填QC第一,TSK第二。

最終我個仔派左TSK,雖然失望,但最少都算BAND 1英中,又唔駛再去叩門。

但有個比較“有趣”既現象,就係TSK真係有D明顯係BAND2既軒小生入左,而我認識又有D BAND 1生將TSK填第二志願既入唔到,被派左去鄧鏡波,其中幾個仲要係第一輪都有IN TSK添,所以好奇怪。我地估可能入到TSK既BAND 2生全部都係喺第一輪既時候表現同做份卷做得好,所以第一輪就收左,如果唔係無理由大抽獎時D BAND 1都派唔到,而佢到會派到。

我地少左14個QC位,所以多左D男仔會跌左入第二至第三選擇,但分享D資料比大家,就係一D BAND1中﹣2頭既軒小仔今年叩門結果:高主教,聖保羅﹠聖保羅男女(呢兩間BAND 2尾都收),中華基金,劉永生。。無人叩門入到TSK。

另外一提,其實因TSK有精英班制,所以BAND 1既學生又會集中喺一班,暫時黎睇呢班又確實係比較乖都學習風氣都唔錯。

再比我選多次,我都係QC第一,TSK第二,唔抽吓就點都唔忿氣架啦!呵呵呵!!

原帖由 jazzdawn 於 11-10-12 16:20 發表
不如等我分享一下啦!
我個仔係參加上年大抽獎,佢係下午校BAND 1,因為我地係第一年減班大抽獎,QC足足比少左14個位我地,諗左好奈點填好,老師提議因第一年減班,無咩數據,只可以講如果將QC填第一就要彩數,而TSK填第一就比 ...

I am surprised that st Paul co-Ed has knock-door space and accepts band2 end student. I called before the allocation result and they said there is no knock-door space.

原帖由 SundayOff 於 11-10-12 21:40 發表

I am surprised that st Paul co-Ed has knock-door space and accepts band2 end student. I called before the allocation result and they said there is no knock-door space.

放榜前打電話去當然無位啦, 放榜後聖保羅男女的學生也可以同樣去叩門, 或者叩門皇仁收咗呢, 咁決定讀唔使俾學費的學校, 咪有位退番出來, 所以有誠意便應該親身去叩門.  至於是否收咗Band2, 現在有些老師和家長估Banding變咗好pro, 將錯嘅當啱嘅來估, 況且Band2也可以憑其他特異功能獲得取錄, 相信聖保羅男女收生是有一定的要求.

Some students might possess some special skills and  strength,  attained a lot of awards  in sports or music, etc. they can also be selected not because of his academic results.
‹ 上一主題|下一主題