用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝面試
樓主: ChristieMing
go

王錦輝面試 [複製鏈接]

We thought that we had not answered well for the questionnaire since we are hurry go back to work.  We don't know if it is important. Many parents wrote down some notes beforehand.  Ah!  Maybe "A" stands for "Group A"?  But my daughter also said she is no. 8 and in Group '1'.  So puzzle and worry!  

原帖由 qoo_pooh 於 11-8-26 16:35 發表
家長都要well-prepared?!

呀仔話轉咗 3 間房..仲用英文 interview 喎

首先畫畫..佢話自己畫咗 2 個人, 2 朵花, 1 個太陽同2 隻雀仔..

之後 8 個小朋友入另一間房..有8 個老師..(1 對1)

佢用英文問呀仔..what's your favorite food ? 呀仔答Mcnugget ..呢條問題..我同呀仔溫咗幾十次..所以佢好肯定咁話我知..

跟住2 條問題..呀仔話唔記得

最後小組玩...呀仔話有小朋友喊...

全程50 mins左右... so far OK ..

p.s. - 我見到有家長無交張黃色問卷就走咗呀... 唔至一個.. 眼見至少有 2 pairs 家長..

佢哋唔擔心會影響小朋友結果架咩 ??

回覆 1# Bonnie 的文章

如果無溫書份問卷都有D難度

會唔會每日的interview都有些不同

agreed!..
原帖由 joanthony 於 11-8-27 16:05 發表

都未IN完好心你就唔好disclose啦, 咁樣對我們昨日已in的人好唔公平!!!! 雖然我都問過人地取tips(cky), 但人地個個都未in, 起碼都公平d ...

回覆 2# joanthony 的文章

CKY has already interviewed?  Or you mean last year?  Thank you.

Do any one know the meaning of the smile sticker ?

應該每個完成Interview的小朋友也有sticker. 呀囝說是他完成任務的英勇勳章!!哈哈.

原帖由 新在職媽媽 於 11-8-27 22:51 發表
應該每個完成Interview的小朋友也有sticker. 呀囝說是他完成任務的英勇勳章!!哈哈.

应該是個個都有的。

from what i drop down in the briefing...i remember the principal said will announce the result by end Oct

其实wkf的收生standard 是??

原帖由 YY1023 於 11-8-28 21:29 發表
其实wkf的收生standard 是??

主動、活潑的小朋友

其實駛唔駛咁緊張, 有人sharing d野都好似有罪...  
就算話哂比你知所有會問既問題都冇用, 小朋友臨場都未必會識答, interview好睇個小朋友個心情, 表現...
又唔係SPCC, DGJS, DBS, LS..., 駛唔駛咁緊張呀???我外甥沙田讀書, 上年升中一時, 佢話佢嗰班d差一級既同學先揀王錦輝, 仲叫我唔好比呀女讀...不過我覺得呢間學校環境唔錯, 又冇咁大壓力都幾適合呀女先比佢試下...(獨立思考)
我都想share出嚟, 不過我一來最後一日in, 而且個女又好多都唔記得....我都影低份問卷, 得閒post出嚟等下年d人參考下...
自己覺得唔好唔想share出嚟咪算, 個人選擇... 但係話人"無腦"就唔係幾好... 仲有嗰句"...只係我地係唔會講出來益人而減低自己機會咁stupid lor!!...", 希望唔好比貴子弟聽到學到...父母既身教係好重要!!!
bk咁多人上嚟就係因為多人無私sharing, 自己睇完咪做個參考... 獨立思考ma...

原帖由 ms.bead 於 11-8-29 11:10 AM 發表
其實駛唔駛咁緊張, 有人sharing d野都好似有罪...  
就算話哂比你知所有會問既問題都冇用, 小朋友臨場都未必會識答, interview好睇個小朋友個心情, 表現...
又唔係SPCC, DGJS, DBS, LS..., 駛唔駛咁緊張呀? ...

Agreed! We always teach our kids "Sharing".

今年王錦輝有三千幾人考,可能新界區選擇好少,變左多人考,据我所知,我朋友個仔考第一都rejected左,因为多人爭左,咪難入, 王錦輝開校幾年前,大把位,乜學生都收,但今時今日就唔同哂,淨係個簡介會都"人山人海",佢大把學生揀,唔通唔揀D醒目仔醒目女,所以今時今日考到入去小朋友一定有比人好地方,另外比得起佢學費大多數係中產,佢地對仔女support肯定係唔錯, 至於好唔好好個人.我個人覺得佢有足夠資源成为一間好學校!至於share interview內容比較公平係等Interview完係先透露比較好!

原帖由 ms.bead 於 11-8-29 11:10 發表
又唔係SPCC, DGJS, DBS, LS..., 駛唔駛咁緊張呀? ...

回覆 57# ms.bead 的文章

Like ^_^
agree 就算話哂比你知所有會問既問題都冇用, 小朋友臨場都未必會識答
‹ 上一主題|下一主題