用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今早去交自行派位表, 點解學校要問幼兒在邊間幼稚園讀呢 ...
樓主: RiceBear
go

今早去交自行派位表, 點解學校要問幼兒在邊間幼稚園讀呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 39# GoodGrief 的帖子

就係無唔容易比你拎到証據去學校有意圖或企圖違規. 除非各家長出來指正, 唔係, 邊有人理. 但有幾多 hk人會咁正義. 怕多事.

好平常, 我間學校有問的, 都是做一些數字統計, 無特別

其實呢個教育制度一向都係問題多多, 而我唯有乜都寧可信其有, 冇蝕底ma, 所以一開始已盡量舖排小朋友考入和心儀小學關係較好既K(e.g.睇書/問下朋友意見/上下BK/睇下派位), 可以話靠自己會實際d, 因心態只簡單想或會有多少少機會掛~咁樣既話...就話之佢問唔問, 個心會好過d

原帖由 miriam 於 11-9-26 17:31 發表
想當年去交表明明籌號係 23, 但到交表時老師 mark 左做 39, 到底個 16 個號碼係邊度黎我都 r 晒頭咁囉.

我估我在妳之後的

有邊間學校唔想收D質素高嘅學生?
佢話是統計?
如果你唔填,是不是少了機會?
邊會有人告發?
大家作為家長,都一心只想小朋友入讀入表學校。
告發了,就等於少了機會入讀。
教育署不會受理無署名的投訴。

我報個間5洗,但如果要,我一定會講一間出名的kg,原因:

如只是统計,咁都no big deal
如學校想違規,咁就beat them at their own game lor.

如要睇proof, 定必去ebd 報寸
‹ 上一主題|下一主題