用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解而家D小學生攪成咁!
樓主: TomatoCat
go

點解而家D小學生攪成咁! [複製鏈接]

原帖由 CPLau129 於 11-10-19 11:04 發表
agree.

太着重學術及証書. 我細個時番半日,每星期有2堂體育,2堂音樂,又有美術堂和勞作堂.但而家番全日,每星期只有一堂體育,音樂和視藝....我覺得小朋友應該多啲呢d堂, instead of 中英數,咁佢哋應該會開心d. ...

因多左普通話 ,computer,Sci .

我好想返半日,但區內一間都冇。

家長小朋友都太可憐。

親戚個女, 係屋企附近返學, 步行回家, 很早便做曬功課.

雖然知道間小學程度淺, 加上新移民多, 但一樣照讀. 個小女孩晚晚同亞媽一齊bob劇,睇幾個鐘頭電視. 親戚話, 唔睇唔得! 返到學校與其他同學無話題.

6年過後, 親戚個女成績科科a,全級十名之內. 但考中學時候, 間中學差唔多關門, 先至面試埋佢 (因個個小6生都有得面試既中學).

最後心儀中學考唔到, 不過都抽到間唔錯英中, 但入到, 一個月唔夠, 比人捉左去課後補習英文.

睇甘多年中文電視,親戚個女都有得著, 中文就好好, 英文就好唔掂.

其實e+既教育, 唔係小朋友讀唔讀到間小學, 而係個家長讀唔讀到間小學.

一樣有小朋友讀得好開心, 睇家長選擇.

大家都係咁啦…不過我d囡慣左,好自動自覺做

回覆 1# TomatoCat 的文章

This is the fault of HK education system, but we live in HK, we must to adapt it.

原帖由 catcatmom 於 11-10-19 12:18 發表
親戚個女, 係屋企附近返學, 步行回家, 很早便做曬功課.

雖然知道間小學程度淺, 加上新移民多, 但一樣照讀. 個小女孩晚晚同亞媽一齊bob劇,睇幾個鐘頭電視. 親戚話, 唔睇唔得! 返到學校與其他同學無話題.

6年過後,  ...

我朋友個女又係,好鐘意台劇,普通話好勁,不過英文就....

catcatmom,讀得開心既學校通常都水準唔夠,上到中學就知有問題,六年級揀學校就知咩野事,因為就算成績好,d中學都唔會in 你,唔系個學生唔惦,系間學校水準唔夠.
英文唔好,出黎做野好蝕底,有家長話,如果二揀一,佢地寧願揀中文唔惦,因為英文始終系國際語言,不過,好多家長都揀間谷既學校就系咁解,不過,谷既又好辛苦
依d可能系HK 既local school既文化,除非讀international school la

原帖由 Whitesnow 於 11-10-18 20:54 發表
我覺得有全日制開始就係小學生惡夢既開始:evil: :evil:

絕對同意. 返到屋企都4點幾, 比小朋友小小時間休息下巳經5點先開始做功課. 食飯+沖涼, 真係剩返既時間都唔多. 我想鼓勵佢地睇多d書, 而家都唔可以啦. 返到屋企剩係催催催催佢地做功課ja.

Anna

唔好以為讀國際學校, 就好輕鬆, 國際跟本地學校一樣, 佢地都有分高層次&低層既! (程度高低) 有些讀某些國際學校, 特別係小學階段, 佢地學生係talk得, 但唔寫得, 課程又5串字, 串字比本地某些小學還差.

我以前係一間社區中心, 見到媽咪帶住個囡囡學寫中文寫作, 跟著又學英文寫作. 佢個囡囡讀g3國際小學, (佢果間係好出名, 好多係不同地區.) 佢囡囡既英文水平(寫方面)同一般英文水準好既傳統小學差不多, 至少跟我個女差不多.

怪不得朋友跟我說, 讀國際學校, 叫我去考漢基, 星加坡國際.....

這個媽咪說以上這些都是國際學校內既名牌, 學費都爭好遠, 等同瑪利x, st paul x拔 對 街坊小學.  

原帖由 anna59 於 11-10-19 13:27 發表
catcatmom,讀得開心既學校通常都水準唔夠,上到中學就知有問題,六年級揀學校就知咩野事,因為就算成績好,d中學都唔會in 你,唔系個學生唔惦,系間學校水準唔夠.
英文唔好,出黎做野好蝕底,有家長話,如果二揀一,佢地寧願揀 ...

catcatmon
唉,international school都咁慘!唔怪得有d"老外"識講英文寫得唔好啦!明白晒
我都知依個世界冇free lunch
要入名校(包括大學),都要花好多時間落去,我睇discovery channel 214入面講向美國有人入左d出名既高中學校未又系好辛苦,我老公話你想"先苦後甜"定系"先甜後苦",唔怪得有d人有錢都唔送d仔女去international school寧願讀local school啦

I heard that many primary school students have to do a lot of homeworks and they could only go to sleep after 11pm.

轉校要天時+地行+人和+學位+最重要嘅luck.
我小朋友英語能力&幻想力很好,但害羞,變數很大.
佢現校係中上以中文為主嘅主流學校,同佢轉間淺D嘅只係怕上中學時更辛苦.想轉間好D&適合佢嘅又很困難.
進退兩難.

原帖由 SiuBay 於 11-10-19 11:39 發表

點解會轉校失敗?

原帖由 TomatoCat 於 11-10-18 12:47 發表
1.每天功課其多,連消化&明白內容的時間都唔夠.
2.中英普由小一起要考not only reading n writing but also listening n oral
3.Weekday ECA 回家後仲弊,無12時都唔駛訓,當然唔駛諗看電視.
4.學琴竟然唔算樂器
5.如果 ...

哈哈,家長引伸出來的問題!
我曾在不同場合親眼目擊、聽見有家長當面質詢校長、班主任為何這麼少功課、題目淺、無額外習作、留口訊遲及不回覆、揀選供應商準則等等尖銳問題!

在此消彼長下,學校為名聲、收生率、家長等主流情況下,唯有應家長訴求,將功績、壓力投放在學生身上!
希望學生們考取到band 1組別學校,為校爭光!

我也很矛盾,兒女學業無進步,就被別人超前。超前後,又要迎頭趕上,追回所失!所以都很認同現在香港是畸形教育、怪獸家長。現在讀書是家長讀、不是學生讀!

我就揀選咗一間適合自己讀的學校,最起碼自己可以應付!

我仔返全日, 每星期都仲有2堂體育,2堂音樂, 2堂視藝, 1.5堂pth, 1堂聖經, 1堂電腦, 隔星期有圖書館堂, 普通津校, 點解你小朋友冇?  咩學校?

原帖由 CPLau129 於 11-10-19 11:04 發表
agree.

太着重學術及証書. 我細個時番半日,每星期有2堂體育,2堂音樂,又有美術堂和勞作堂.但而家番全日,每星期只有一堂體育,音樂和視藝....我覺得小朋友應該多啲呢d堂, instead of 中英數,咁佢哋應該會開心d. ...
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

我仔成日埋怨冇得玩,我要bookmark呢個post比佢睇

janfeb,所以校長未做到個課程鬼咁深,寧願大部份學生唔合格都唔會就果d唔惦既人,你追唔出既可以轉校又或者唔揀`佢地,佢地又大把人讀呀

依家o的小學生真係好慘
真係無咩時間睇tv.. 睇書.. 有時真係連食飯時間都好趕.
每日都最少8樣功課. 唔係好似小一/小二噉, 寫幾個字都做完, 中英數巳唔係可以10-15mins 就做完一科. 噉可以計下, 真係一日要用幾多時間做功課, 放學回家真係唔忍心即叫佢地做功課.
真係唔敢想像小五小六會點...

可能因為全日制關係,放學返到屋企正常15:30左右,學埋興趣班....放得學、返到home都已經接近17:00,看陣tv休息下,做功課都接近18:30,我放工返到home看阿仔功課,改下呢度、改下個度,又接近20:00....仲要做網上練習。
呢2日中、英小測,都接近20:00先開始溫習,溫到22:00就捉他去訓覺 (因為只係小測都唔想迫得他太緊)
呢d就係hk普遍小學生.......同我們以前真係差得遠

其实即使是全日制,可否午饭前就把学科堂上完,午饭后就先有起码一小时做功课,然后课外活动(最好是运动,对小孩最重要),跟住才放学.回家就不需要再花太多时间做功课,可以集中在温习和备课.
家长和孩子都会轻松些.
‹ 上一主題|下一主題