用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 63屆香港學校朗誦節
樓主: richwong
go

63屆香港學校朗誦節 [複製鏈接]

通常需時幾耐先可以走呢?因為趕住下午要上堂 無得補堂架

通常需時幾耐先可以走呢?因為趕住下午要上堂 無得補堂架

請問周六有冇賽事﹖在那兒舉行﹖幾點有﹖我小朋友沒有參加,但想去看看。

如不方便,可pm我。

今日賽事進行中居然有個家長打手勢做口型提水,行為令人為之側目;又有幾個家長不停傾計,搞到有個家長憤而投訴

醒目開學勳章

回復 1# idy926 的帖子

回復 44# 天瑜 的帖子

監場小姐話都有留意傾計情況,但係見到無小朋友受影响;而啊媽提水果個,本來不錯,但就因為係咁望住啊媽,何來感情眼神演譯?仲衰。。。仲比監場小姐見到,叫停個啊媽,好醜,結果緊係無奬!

醒目開學勳章

回復 46# 天瑜 的帖子

吾記得規則有無講明遲到無得玩呢?
不過如果真係表現好突出,win幾條街,真係無辦法,不過在別人比賽時硬衝,對比賽緊嘅真係吾公平;另外,我覺得每個小朋友比賽之間,都吾應比人離場,我昨日就係每一個break都有人行出行入,去到後來走左一半,對後面嘅參賽者吾多尊重,亦好妨礙,最後我返學差d遲到!上年都吾比人中途走的!

醒目開學勳章

回復 48# 天瑜 的帖子

咁如果賽例講明又吾得喎?咁都無人投訴,幾厚道,不過心都會諗:係咪做馬?

anybody share about the competition at Pui Ching School Hall? how's the physical setting?

醒目開學勳章

回復 1# motherotk 的帖子

回復 47# idy926 的帖子

今年真係好差,不單是秩序!
English verse speaking solo, 3-4 candidates嚴重咬字唔正,誇張嚇人stomping&表情,都可以勝出 (They finally came seconds and thirds; no idea of the performance of the first because of diff session),實無話可說. The adjudicator personally enjoyed this kind of presentation.

只好早些教小朋友:
"This is life. Take it but don't give up!"

The Indian firm, the 3 idiots, is really good. Watch it 就會較易看得開.

Thank you very much. very concrete!!

Do they have mic? little kid's voice ok to be heard at the stage of such a lecture hall?

原帖由 Longan 於 11-11-18 10:56 發表
今年真係好差,不單是秩序!
English verse speaking solo, 3-4 candidates嚴重咬字唔正,誇張嚇人stomping&表情,都可以勝出 (They finally came seconds and thirds; no idea of the performance of the first because ...

回復 52# Longan 的帖子

我都同亞女講,得一個評判,邊個得獎,好睇佢嘅品味!
不過亞女無give up,話下年再戰英文,因為學校老師敎嘅發音(普通話)同佢出面跟嘅北京老師有些不同,搞到佢好疑惑!

大家真的不用介懷獎項,其實志在參與就可,給小朋友一個經驗,你的小朋友能有勇氣在其他人面前表演已經很難得

因為認識一位很有學問的長輩,他都有做朗誦評判,以及能教老師怎教小朋友朗誦,他都有說不同的評判所看真的各有不同,你小朋友今次不能拿獎,未必代表你的小朋友不好,無論任何比賽除了實力外,都是要小小運氣,

總之大家努力以赴,最後記得要稱讚小朋友喎

我哋參加過四屆了, 普通話同英文都參加過, 奮鬥了四年, 沒有放棄, 今年仔終於拿到了季軍, 而今年我覺得場地紀律非常嚴, 跟評判助理有關係, 嗰助理睇得好實, 又有提醒家長不得提示, 眼睛全部投向觀眾席,

全個表演秩序井然, 而今年我也是唯一一次同評判意見一致, 過往三年我都好唔滿意, 始終一個評判, 而佢是有主見的, 所以主觀的意見占比重很高,

最後我也覺得得獎是其次, 最重要培養小朋友面對觀眾的能力, 重在參與!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 55# lingchuling 的帖子

對,記得稱讚你們的小朋友!

回復 34# idy926 的帖子

唔超過60人, 應是一個冠軍, 二個亞軍, 二個季軍
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

恭喜晒你仔仔!大家都吾好give up !
原帖由 grace_xian 於 11-11-18 14:03 發表
我哋參加過四屆了, 普通話同英文都參加過, 奮鬥了四年, 沒有放棄, 今年仔終於拿到了季軍, 而今年我覺得場地紀律非常嚴, 跟評判助理有關係, 嗰助理睇得好實, 又有提醒家長不得提示, 眼睛全部投向觀眾席,

全個表演秩 ...

回復 57# elysemama 的帖子

我除左讚,仲欠亞女一餐添
‹ 上一主題|下一主題