用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東華三院呂潤財紀念中學 Vs 仁濟醫院王華湘中學(西貢區) ...
樓主: hw1115
go

東華三院呂潤財紀念中學 Vs 仁濟醫院王華湘中學(西貢區) [複製鏈接]

原帖由 Sunny_Mum 於 11-11-9 15:12 發表

你都係唔明,banding數目就大圍攞,派餅就'塘水滾塘魚',就係跟校內成績派,所以自己校內學生打生打死,兩間學生的band 1學生都是大抽獎,跟隨機no.先後揀學校,同小學名氣完全無關係,就係太多人不明,以為在區內名校出來 ...

我諗你誤會左,人地想知計算自已Banding,,不是大抽獎。

計算自己banding咪就係睇自己學校當年 三個banding 的比例,例如200人有40%band 1,即是用報分試排名次,1-80名心口咪排於band 1 囉

我都想請教, 那如果學校一直都不肯告訴家長有多少個BAND 1 呢 ? 如何可以從另外知道呢 ?

當然學校不說便可以知一定不多人是BAND 1 , 又不是派得很好. 但我都想預計自己小朋友可以選得好D
MIHO

原帖由 MIHO.WAH 於 11-11-10 12:23 發表
我都想請教, 那如果學校一直都不肯告訴家長有多少個BAND 1 呢 ? 如何可以從另外知道呢 ?

當然學校不說便可以知一定不多人是BAND 1 , 又不是派得很好. 但我都想預計自己小朋友可以選得好D ...

你只要找上年或前年之派位結果看看,可以說英中派位人數一定是band 1再加上三份一派受歡迎之band 2之中中數目就是band 1約數,你再除番當年人數就是band 1 的﹪,一般學校每年的﹪都是很少上落,因為受每年六年級考Pre S1影響,你再乘留今年六年級人數,再看兩次報分試排名,就約莫知自己banding,當中報分試中英數分數比重最高,其次是常識,視藝,音樂,每所小學計分之科目不同,有時宗教,普通話,甚至有學校體育也計,至於報自行時,中學是不知學生banding 只會由教育局拿到所有報考自已中學的全港排名次序,只知道報考學生哪個最好成績的次序

原帖由 Sunny_Mum 於 11-11-10 21:24 發表

你只要找上年或前年之派位結果看看,可以說英中派位人數一定是band 1再加上三份一派受歡迎之band 2之中中數目就是band 1約數,你再除番當年人數就是band 1 的﹪,一般學校每年的﹪都是很少上落,因為受每年六年級考Pre S1影響,你 ...

THKS SUNNY_MUM, 但我們學校一向都沒有SHOW出來, 只是近一年才有SHOW但都只係SHOW學校而沒有人數的名, 及只SHOW 約幾多%的人選頭3位等, 那我可以從那個溝道看到 ?
MIHO

呂潤財只得2個位比統一抽, OMG.

回復 hw1115 的帖子

呂潤才得2個位?我係咪看錯?D位去左邊?

hw1115  這是去年的統一派位學額.  發表於 12-3-8 13:00

142526 發表於 12-3-8 12:57
回復 hw1115 的帖子

呂潤才得2個位?我係咪看錯?D位去左邊?

呂潤財與王余家潔是一條龍的中小學, 大部份學位預留給小學, 所以餘下學位不多

MCC2011 發表於 12-3-8 13:52
呂潤財與王余家潔是一條龍的中小學, 大部份學位預留給小學, 所以餘下學位不多 ...

咦,又話脫龍,唔知幾時開始呢。
:verycold: :verycold: :verycold:

下列連結有部份相關討論
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

2012年9月入讀 p.1, 不能再直升呂潤財
2011年或以前入讀 p.1, 不受影響

janetlee 發表於 11-11-7 13:16
佢想自己D Band 1生入返自己結龍中學,以錢收買。

想問它照收 band 3 student, 到時跟不上會不會要佢地轉校呢?

hw1115 發表於 12-4-12 12:58
想問它照收 band 3 student, 到時跟不上會不會要佢地轉校呢?

加強輔導, 最後未能達標, 有可能留班.  估計校方不會主動要求退學.

該校額外補課情況較多, 老師相對付出較多

hw1115  多謝! 因朋友擔心.  發表於 12-4-12 14:13

MIHO.WAH 發表於 11-11-10 23:32
THKS SUNNY_MUM, 但我們學校一向都沒有SHOW出來, 只是近一年才有SHOW但都只係SHOW學校而沒有人數的名, 及 ...

我都想知自己個小朋友係BANK幾?
‹ 上一主題|下一主題