用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好想「讚」又一村學校!
樓主: Baby1128
go

好想「讚」又一村學校! [複製鏈接]

回復 1# kmmum 的帖子

Thanks for yr info.  我想問下in家長啲咩咖?難唔難呢?我最怕就問啲官腔嘅嘢,對間學校點點點之類.......!

回復 41# Wisdomsfamily 的帖子

我就入到去問下小朋友車車呀..水果呀..顏色呀..同埋申珠仔,砌積木囉,仲有問佢食左乜野早餐..不過d老師好nice既..見佢唔識同冇乜返應會引道佢地同埋轉問第二樣野先既..放心啦..應該都好易既..問家長就問下邊個揍囉..你幾時in呀?

回復 41# Wisdomsfamily 的帖子

印象中, 無乜問過家長.

原帖由 chelchel0126 於 11-12-14 00:02 發表
um...................我比呢間學校一百分,老實講,我當年只係in咗兩間,一間係藍田x思,一間係又一村,in完又一村,我知道,我要嘅,就係咁樣....首先,學校入面各人嘅態度,都令我覺得好被尊重,我唔係嚟乞個學位,其次,喺每 ...

x 1000000 like

回復 43# kmmum 的帖子

我有呀..不過都係淨係問邊個揍啫..可能都係係咁易問下..唔係真正問題掛...

我都係問邊個揍呀..同埋問顏色同水果.. 不過老師真係好nice~  收左下午班,交左留位,睇到咁多媽咪係度讚呢間學校..又比左信心我仔仔係度讀書啦~

我地都交咗留位費, 咁大家將會做同學仔了.
講返間學校, 我真係好喜歡, 上至校長到職員都好nice,因為我個女in嗰時佢突然話肚餓又叫走, 咁有個老師望到就即刻比餅乾同水我個女, 等佢食咗再in, 仲有因為我太太有身孕, in嗰日校長都有問候同關心, 好細心.

回復 13# carnationBB 的帖子

英文每日一堂(net),題外話,net係後生靚女架啵,仲有一個外籍男教師,有d似Keanu Reeves
普通話一星期兩堂,不過我唔肯定老師係咪國語人,但我知道,無論任何情況底下,佢地都只可以同學生講普通話,有次喺地鐵遇到老師,佢都係同我用普通話講野,當然,我係有限公司啦
電腦堂一星期一堂,都係教好普通嘅野,用吓mouse呀咁,同上學校個web玩吓遊戲咁
p.s.一堂大概係二十分鐘左右

回復 11# Wisdomsfamily 的帖子

我嗰班係29學生,兩老師

面試可以一個家長陪,唔難,問題都好簡單,我囝囝都係問吓車呀,名呀,咁上下,不過,放鬆就ok架啦,笑容係最得分架

回復 1# chelchel0126 的帖子

我交完留位費個日有個好似內地人既老師用國語黎同我講"再見,3月見" 所以我諗應該係內地人教國語掛~

回復 30# skygirl0311 的帖子

我都是會去報下午班,希望仲有位收,如果有人之後再放返d上午班學位就更好啦! 我見網頁話今年有8班k1半日班,4班k1全日班,請問你擴班是指今年還是下年?

簽名被屏蔽

回復 1# MamaRabbit 的帖子

我上次交留位時都有問過老師..佢地話上年開始擴建左個"玻璃屋"既活動教室..有去過IN既家長我諗都會覺得校舍真係幾靚..幾吸引既..應該係今年即我地而家報呢一年就會擴埋班..加多幾班..但人數佢話未定..都要睇番報名人數先會知收幾多班..但我11月19日去IN既..佢已經話當日同20號IN既只係收下午班..因為上午班已經係第一輪面試時FULL左..所以跟住黎既只有下午班..但如果有人放棄學位既就可以比下午班既轉番上午班..跟住先到WAITING既補上..

回復 6# chelchel0126 的帖子

hi chelchel0126
依家小朋友讀K幾的?
有無homework 的. 多唔多?
睇視學報告話校長好用心, 同埋好落力辦呢間學校, 又同老師好多溝通, 定時又會檢討課程咁.
另外, 又講又一村過份以認字學英文及普通話, 咁即係教署認為佢教得深

但教署都唔知, D家長幾想係咁........

請問以你所知, 呢個係咪實情, 有無貨不對板.... 哈哈.

chelchel0126  hihi,囝囝k1仔咋^^,每日一堂課一家課,堂課會每日帶返屋企比你簽名,家校合作吖ma  發表於 11-12-29 02:45

回復 2# ckhmama 的帖子

我真係好好彩, 收左囡囡上午班.
19日, 我只揀1. 上午班, 2. 全日班.

回復 55# bbmylove09 的帖子

因為我係1)上午班,2)下午班,3)全日班..全日班都然冇啦..因為又係第一輪個時FULL左喇..算啦..我都寫左信轉AM..不過唔知得唔得..但因老師講話如果有課外活動都係要返番去既..如果上午班就係3:30分...即係放左學要帶小朋友走左先..跟住帶番佢返去學野, 但如果下午班就係4:30放學, 4:45分課外活動..所以可以唔駛走..所以聽天安排啦..如果真係唔得..都有呢個好處既~

我愛呢間學校,當然,我知道,佢比起人地講嘅名氣係輸蝕一點點,但係,我可以好肯定,又一村學校好適合我嘅小朋友,佢變得,有禮貌,有信心,喺我心目中,適合,遠遠超越"好",我亦認為,囝囝的起跑線,是充滿自信,充滿愉悅的..

我依家遇到既難題係, 有又一村同KV 的決擇, 呢一刻, 我很喜歡又一村, 會take 呢個offer.
是因為 囡囡較內向的, 好小事就喊, 又唔主動, 好希望她能是一個有自信, 多D思考既小朋友, 所以想佢讀又一村, 可能放開點, 自由點. 而KV 真係好吸引, 對佢將來上小學, 應該比較好, 而且囡囡都係坐定定既小朋友, 同埋佢可以受谷的. 不過, 我真係好認同你呢一句說話.

最後,想回應一下有關課程深淺嘅問題,究竟,點樣為知深??點樣為之淺呢??又一村係有學卷嘅學校,佢需要跟住教署定下嘅範疇去制定佢嘅課程,我相信,呢個情況,同一般有學卷提供嘅學校唔會有好大出入,每個星期,我都見溫習簿有英文句子,e.g.,i brush my teeth everyday,又或者,普通話會教b,b,b播音樂(普通話),希望,呢少少資料,對有關課程有疑問嘅家長,會有丁點幫助..

深淺也是一個好難介定既問題, 我覺得應該用教法去介定, 同埋父母本身教唔教小朋友. 唔應該 只係單靠學校啦.
3幾歲人仔, 咩方式教佢地先啱, 先吸收到才重要.

學校主要採用主題教學, 綜合各範疇
的內容, 安排適量而不同形式的校內和校外活動, 讓兒童通過真
實環境學習。課程均衡, 惟部分高班早期數學內容略為艱深, 課
程進度需要預留頗多重溫時間, 學校當調適有關內容, 配合兒童
的能力和發展需要 (視學報告部份資料) 學 校 善 用 活 動 場 地 , 編 排 均 衡 而 簡 明 的日程, 易於執行。教師可
以按兒童需要彈性調整活動時間, 兒童毋須經常轉換場地, 亦有
足夠時間參與遊戲, 通過操弄、探索和思考去建構知識。學校每
天有英語時段, 而每周也有一節普通話, 語文學習佔頗大比重。
學校已盡量將語文活動配合主題, 惟部分英普活動仍以認讀字詞
為主, 未能切合幼兒學習語文的需要, 學校需指導教師, 切實執
行學校課程建議, 讓兒童通過遊戲, 初步接觸英語和普通話。此
外, 學校編排每周一節電腦學習時段, 讓兒童運用電腦重溫主題
學習內容, 效用存疑。年幼兒童需要通過操弄實物學習, 學校宜
檢視電腦學習的適切性。
(希望可以幫到某D嚴淺既家長既問題喇..睇落視學報告真係一D都唔覺得呢間學校淺喎,且整體評語都算中上..有興趣既家長可以去呢個網址度睇睇佢學校視學報告啦)

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/YauYatChuen.pdf

我都知, 所以都係揀半日啦.
我有朋友, 收左pm class 的, 佢寫左信去轉全日班, 有2個小朋友, 難搞D, 希望學校安排到啦.
而我, 都想在開學時再問下, 有無全日班呀.

haha....你好快手呀.
份報告好詳細, 睇完, 真係又鍾意佢多一點了.
‹ 上一主題|下一主題