用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無心儀學校,點算?
樓主: kswiss
go

無心儀學校,點算? [複製鏈接]

csy ma 你好,妳對通識見解- --- 佩服

請問你對九華及旅港開平有什么睇法

請賜教,謝謝!

回復 41# taneytong28 的帖子

Taneytong28:

您太睇得起我了 我不過是有點好奇心既C9吧了,絕冇Khmama等高手既研究分析同奉獻精神,您提的那兩間學校,皆所知甚少

倒是今天聽到女兒師兄和家長有關荃官的介紹,去年上任的新校長頗多有趣的新搞作,讓我不禁對荃官生了興趣。不過,今天時間不多,要待下次分享了

回復 40# csy_ma 的帖子

香港家長喜歡選英中學校,這個我們都十分了解.但對於通識用什麼語言,我覺得學校和家長都是在摸索中.

其實,實際以英文考通識的學校比初中用英文教通識的少很多,因為不少中學到高中會轉回用中文教,應該是想確保公開試成績減低失誤.

原帖由 hongkeikei 於 11-11-16 20:09 發表
香港家長喜歡選英中學校,這個我們都十分了解.但對於通識用什麼語言,我覺得學校和家長都是在摸索中.

我女兒都是強於英文的人,是由英小進入英中;但究竟英文都不是她的母語,所以我還是對她能在高中時,可以有效地用英文 ...

Hongkeikei :

記得我同另一位EK網友都曾引述過練Sir的教學經驗:

佢九十年代初,響本地某大學開了個只供AL經濟科考獲B以上成績既高材生課,頭果幾年都係英書中教,「也夾雜英語,學生很投入,上課經常發問、討論,思想很活躍,期終成績十分好」。
但之後,該校定新規不準英書中教,要全英對答,於是,「學生上課鴉雀無聲,興趣日顯低落,期終試成績大跌。」

老師,是同一人,乃該大學首屆教學優異獎得主,學生質素,也應近似,就因為教學語言的不同,而致結果差異很大。

我相信,地區名校學生的英語水平,不見得會較大學高材生好。所以,如果通識選擇以英語考試,最大的勝算,只有在其他英語學術水平在其之下的學校也採用英語作答之時,海軍鬥水兵下,以英文寫作能力取分。
假如其他中學不玩這個皇帝的新衣遊戲,那評卷員縱然加多兩錢"同情分",略降以非母語作答的評分要求,在考試成績上,大概也難獲可喜的結果。

(如我之前所說,目前較深入和"到肉"剖析當代中國問題的文章,仍以中文為主,亦即是說,如果要學好英文通識,學生在輸入知識過程中要有幾層轉化:
1.把中文評論化為英文,再作課堂討論;
2.再把以英語為工具的課堂討論(當中不知多少意念,因為不懂用英文去表達而丟失)內化為知識;
3.把主要以中文吸收、思考的通識資料,在考試時以英文寫出。
經過這幾重過程,學生能吸收的"精華"尚餘多少?)

我的觀察角度,反而覺得,假如地區名校仍選用英語作必修科通識的考試語言,亦即是說,該校的價值取向,是把學校榮譽擺在學生利益之上。那……

原帖由 csy_ma 於 11-11-17 12:07 發表

假如地區名校仍選用英語作必修科通識的考試語言,亦即是說,該校的價值取向,是把學校榮譽擺在學生利益之上。

今天我送囡上學時,跟一些家長分享我昨天聽到有關荃官的一些事,提到荃官中一的四班中,有三班由外籍老師教英語課。這對我來說,無疑是種吸引

但有位長女在林護就學的聰明家長(其女為女兒學校當年的級第一),就認為外教教英語不成,因為他們不是應試制度下的產物,所教的內容無助於考試,其叻叻女兒就不喜由外教教英文云云……

所以,有怎麼樣的家長,就有怎麼樣的學校。

原帖由 kswiss 於 11-11-14 18:19 發表
All rounded school: not only good at academic side but also sports, music, inter-personal skills, behaviour, personal character. Today, the OLE is also very important to one's growth.

These can be pr ...

Kswiss:

近日我所教的一位女生家長向我推薦其女的學校:上智。我是知悉上智的功課量不多後才去其討論區看看,看來挺吸引的

不過,要向主見頗強的我囡推銷其實我也不大清楚的學校,該校還那麼遠,絕對很有難度。加上我比較隨緣,也覺得無論選哪一所學校,學校總會有其優缺點,大概還是會放棄

您不妨考慮一下

原帖由 csy_ma 於 11-11-17 12:29 發表

Kswiss:

近日我所教的一位女生家長向我推薦其女的學校:上智。我是知悉上智的功課量不多後才去其討論區看看,看來挺吸引的

不過,要向主見頗強的我囡推銷其實我也不大清楚的學校,該校還那麼遠,絕對很有難度。加上 ...

原來上智既開放日已於上周舉行了 咁於我就完全唔駛諗勒(冇誘因說服到阿囡)

csy_ma:
我仔只係小四, 不過都留意緊中學, 家住青衣, 但就係深水埗返學, 想中學階段近番青衣區, 荃中, 安柱都係我心儀既學校, 但最終都要睇阿仔黎緊五,六年級成績, 尤其是荃中, 我估非常之難入, 本身學校主要收官小學生, 外來生佔很小數目...睇完你分析之後, 我都要深思通識科問題, 多謝你!
原帖由 csy_ma 於 11-11-17 12:07 發表

佢九十年代初,響本地某大學開了個只供AL經濟科考獲B以上成績既高材生課,頭果幾年都係英書中教,「也夾雜英語,學生很投入,上課經常發問、討論,思想很活躍,期 ...

豬仔:
謝回饋
今日已太不務正業,遲d得閒,至分享由荃官F1男囝和家長八返黎既料

正有此意......擔定櫈仔先~~
安柱反而八到料, 荃中就毫無頭緒.....Thanks!
原帖由 csy_ma 於 11-11-17 13:21 發表
豬仔:
謝回饋
今日已太不務正業,遲d得閒,至分享由荃官F1男囝和家長八返黎既料

原帖由 kswiss 於 11-11-17 23:24 發表
CSY_MA,

上智, 我唔會諗啦! 因為模式同程度同林護唔差得遠, 而且唔係本區, 要自行階段考, 機會好微. 佢係SSP區B1女生既首選, 如果唔向外區闖, 又唔介意讀女校, B1女生會揀晒佢, 自行又揀佢, 好大競爭架!

...

kswiss,

不知以下中學又是否你心頭好

直資校:女拔萃,  聖保羅男女, 德望

官津校:瑪利諾修院, 荃灣官立

佢九十年代初,響本地某大學開了個只供AL經濟科考獲B以上成績既高材生課,頭果幾年都係英書中教,「也夾雜英語,學生很投入,上課經常發問、討論,思想很活躍,期 ...

Hi csy_ma,

十分同意妳的分析,學習通識科與一般科目的確很不同!

據知新高中的成績表,在通識科中只列考取等級,不會註明考核及作答語言;我覺得除非學生日常主要是以英語思維,(女兒日常書寫英文尚算流暢,但生活仍是以中文思考為主),這對於以中文為母語的學生來說,若要經過多重轉折來吸收分析,那我看不到有什麼理由偏要選取外語(英語)作答?!

因為通識是除中,英,數外的必修科,也是入大學門檻的必需達標科目(最少達2級成績),所以不敢掉以輕心!

當然本地有少數精英中學,部份(也不是全部)學生的英語能力特別高,適合以英語作考,也是無可厚非的!

原帖由 kswiss 於 11-11-17 23:24 發表
CSY_MA,

上智, 我唔會諗啦! 因為模式同程度同林護唔差得遠, 而且唔係本區, 要自行階段考, 機會好微. 佢係SSP區B1女生既首選, 如果唔向外區闖, 又唔介意讀女校, B1女生會揀晒佢, 自行又揀佢, 好大競爭架!

...

Kswiss :

上智同林護既模式好唔同!以下是上智F1家長給我的評價:

除左校服漂亮外, 上智培養學生主動學習, 校長比好多自由學生, 學生可以出外午膳, 沒有處罰制度, 學生乖巧……

佢地似乎都幾多課外活動,而妳囡囡向來乖巧,運動又好(上智似乎幾多運動)同佢既形象幾夾 不過妳可能唔鍾意女校?

在其中學討論區說( 3X頁):
上智在中一二時考試不算太難,上課有留心便有機會搞掂;師姐既貼士係:趁初中多參與課外活動,識多D叻既師姐,到高中時會好有動力向上  ;天冷,會容許穿藍牛仔褲上學

我都覺得考上智唔易,假如最終會揀佢,都不過係因為間學校近地鐵,同揀培英可能鐵定要搬屋,我情願博上智。

不過,我地一家人最認同既都係保祿,呢間係第一輪同第二輪既鐵膽,所以第一輪另一間唔係太重要(如考培英,阿囡仍選保祿為第一志願,至於上智,暫時仍在打聽消息階段)。

原帖由 kswiss 於 11-11-15 20:56 發表
我睇晒本區其他B1中學, 原來只得2間龍頭係用英文教. 其實, 呢個亦反映到學校既程度,雖然大家都話佢地係B1.
...

Kswiss:

剛才安柱的F3學生告訴我:安柱是F1-3用英文學通識,到F4以後就用回中文學。佢話呢個安排都唔錯 ,因為咁可以學多好多英文生字,到改中文時應該又易答D

至於荃官,我所知只是F1的資料:用中文學,但初中以中文學,到高中當問題要求高幾層時,頗難轉做英文 ,估計就算佢宣稱用英文考,到時可能都因現實而轉軚?

原帖由 hongkeikei 於 11-11-18 01:21 發表

Hi csy_ma,

十分同意妳的分析,學習通識科與一般科目的確很不同!

據知新高中的成績表,在通識科中只列考取等級,不會註明考核及作答語言;我覺得除非學生日常主要是以英語思維,(女兒日常書寫英文尚算流暢,但生活仍是 ...

Hongkeikei:

所以您謂很多學校初中時通識為英文,高中改為中文既觀察十分正確 必修學分,睇吓其他非頂級名校撐得幾耐?究竟業績重要定面子重要?拭目以待

校長說在自行階段會盡收區外精英, 而且會in晒所有人, 搏得過o丫.  最重要是英文好便有更高勝算.

CSY_MA,

...

上智應是用英文教通識的, 你唔like.

原帖由 csy_ma 於 11-11-18 22:26 發表

Kswiss :

上智同林護既模式好唔同!以下是上智F1家長給我的評價:

除左校服漂亮外, 上智培養學生主動學習, 校長比好多自由學生, 學生可以出外午膳, 沒有處罰制度, 學生乖巧……

佢地似乎都幾多課外活動,而妳囡囡向 ...

原帖由 Yanamami 於 11-11-18 23:32 發表
上智應是用英文教通識的, 你唔like.

原來係咁……老公有舊同事入咗上智做,等我地打聽完消息先,唔該晒

其實同人一樣,一間學校一定有其長,亦有其短,最重要係夾唔夾到個小朋友,同埋有冇緣份啫

暫時我屋企都係同保祿最有緣同親切感

‹ 上一主題|下一主題