用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求學求分數 學童壓力爆煲
樓主: fongyuen
go

求學求分數 學童壓力爆煲 [複製鏈接]

回復 15# cmchang0927 的帖子

Remember there's a Pearl TV program called "Apprentice" hosted by Donald Trump a few years ago? One of the series titled "book smart vs street smart." The book smart guys were well-educated in US famous universities. The street smart ones weren't U graduates (can't remember exactly), but they were running some kinds of businesses. So if a child isn't the book smart type, s/he can explore other things.

其實唔可以怪晒政府0架, 學校, 家長都有責任0架.

有d家長會投訴學校教得太淺功課太少, 又有學校怕殺校或者想吸引家長報讀而加深課程, 政府d政策又越改越衰,總之就係惡性循環, 最後大家都好慘.

雖然我都好無奈,但唯一可以做o既就是自己睇開d,盡量唔好將自己小朋友同其他小朋友比,佢能夠在自己能力範圍內盡力就好,現實就是這樣,孩子都要學懂接受自己在眾人中的定位,如果本質是平凡的,亦不必強求要走在前列
各位家長共勉之

香港的教育制度, 實在令大部份家長及學生背負太沉重的壓力! 大家都怕自己的寶貝會被比下去, 在無形壓力下不斷吹谷身邊的小孩。 本想給他們最好的學習環境, 讓他們有競爭力, 不至被淘汰。漸漸不知不覺地把自己及深愛的小孩推到另一個極端。愛他/她卻變成害了他; 最後, 連最珍貴的親子關係也賠上了。天真, 快樂的童年卻比他們最信賴的父毌奪去。求學只是人生其中一個階段; 在名校出身、學業成績好的人, 不代表一定會擁有美滿、成功的人生。相反來説, 一個擁有樂觀, 積極及正面人生觀的人; 長大後更能在逆境求存, 溶入社會。
請給我們的孩子多點空間, 多點關心。讓他們在快樂及充滿愛的環境成長。童年轉眼即逝, 請好好珍惜!  共勉之!

原帖由 pandabonita 於 11-11-16 14:31 發表
有同感,另一間in父母時我同老師講喜歡佢地少抄習,老師囘答話都有幾多抄寫ga bor,我當時真係好想講咁你校長咪即係老點.
其實究竟係學校定家長定社會問題lei?如果個社會5有個標準話讀到書才算成功,家長5盲目地谷,可能 ...

講開抄寫比默書更討厭,有學校小一功課要抄中文詞語超過廿個,約三版格仔簿,呢個只是一樣功課,花起碼一小時,但你估抄完會識寫嗎?到默書再抄再溫!都唔知抄嚟為乜!可能老師覺得唔比咁多、咁花時間的功課給學生,學生家長就鬆懈,比壓力學生同時亦比家長!正如出事該校校長接受訪問時,說:「每天八樣功課,如專心二小時應能完成!」,我相信這應是最低消費或能力高的一小群學生所能做到!以小一為例,每天功課花要花三小時或以上才完成的學校亦不少特別是名津小,根本老師諗唔到咁多功課比學生就以抄抄寫寫來填滿目標功課時間(可能純屬個人意見),再加上課外活動,另學生家長精神上百上加斤!

其實全世界有邊個國家/地區0既教育制度可以滿足到香港家長0既望子成龍心態?天生我才必有用,家長係咪應該反思....

我覺得問題已經唔係名唔名校,係大部份學校都多功課,一定有小測默書呢d,多數家長又要返工,放工後就係同仔女check功課溫書,就算唔做一個緊張既家長,點都要花時間係呢方面,親子關係唔多唔少都係有影響。其實同個仔報考直資私小,主要就係想搵d有中學既小學俾佢,咁起碼可以將升中壓力減低。

淨係囉升中制度講

自行面試兩間
計分係點計?

面試佔幾多分, 成績佔幾多分, 課外活動, 奬項.....

家長想唔望子成龍都唔得

個個家長都係為入間好中學

如政府修改下升中制度的要求
要計成績和面試分
全部課外活動和奬項, 公職不計
睇下d家長仲會唔會要學兩種樂器

見到有些有條件的學校
更話piano不計
冇八級唔好學

一考就有八級咩
唔係日日練, 快d 考級邊可以在小學內考到八級
考到五, 六級果d先慘

我識唔少中途要轉機
轉去中學喜歡收邊類型的樂器

原帖由 dad1234 於 11-11-16 17:06 發表
其實全世界有邊個國家/地區0既教育制度可以滿足到香港家長0既望子成龍心態?天生我才必有用,家長係咪應該反思....

原帖由 JOJA 於 11-11-16 17:53 發表
淨係囉升中制度講

自行面試兩間
計分係點計?

面試佔幾多分, 成績佔幾多分, 課外活動, 奬項.....

家長想唔望子成龍都唔得

個個家長都係為入間好中學

如政府修改下升中制度的要求
要計成績和面試分
全部課外活動 ...

全英國都係得5間中學係入大學率最高,如果全英國家長都望子成龍心態,似乎英國教育更不知所謂.

回復 48# JOJA 的帖子

呢個咪就是香港教育變態之處,話減少考試壓力,注重平時表現,但變相增加全小學階段的壓力。

怕執輸, 怕蝕底, 搞到好多小朋友受罪.

仲有, 將D二線的地區學校妖魔化, 尤其係新界區的學校, 好似唔出來市區讀書就對唔住D細路咁, 又係將自己困入一個死胡同.

原帖由 cmchang0927 於 11-11-16 11:17 發表
其實今次考小學, 最令我大惑不解既係, 點解一D一直主張唔谷, 要小朋友快樂學習既小學E.G, HKUGA interview 時要考減數, 明明小朋友要K3先學加減數,我仔冇學過, 同幼稚園個媽又係唔谷阿女既, 又係考HKUGA時被問及減數 ...

咁我又要幫HKUGA平反一下,我仔今年都有考佢既小一,莫講話佢一定唔識減數,考完佢話我知老師問佢2+3=?佢話答4,但都有2nd in, 當然最後未必收佢,但至少學校唔係只睇學術成績,錯咗學校都願意俾機會既

回復 49# dad1234 的帖子

我指升中收生制度
why要課外活動分, / 奬項分

同英國5間中學入U高
好像離了題

原帖由 hophopbunny 於 11-11-16 21:41 發表
埋怨制度好容易:

升中睇成績=求學只求分數
唔只睇成績= 被迫一體一藝
小學世襲= 唔公平
直資=分化貧富懸殊,
學校楝學生=不能有教無慮,迫小朋友百般武藝
唔㨂學生,靠派位= 冇自主權,"唔想玩呢個遊戲"
名校= 多有錢人,巿儈 ...

原帖由 JOJA 於 11-11-16 21:16 發表
我指升中收生制度
why要課外活動分, / 奬項分

同英國5間中學入U高
好像離了題

唔好意思
我女已經F6,
如果冇記錯,
記得當年升中係唔需要課外活動分/
奬項分, 但中學有一欄是叫寫活動和獎項, 當年是空白冇寫(真係乜都冇,冇得寫), 我想這不是升中收生制度, 亞女已在這校讀了6年. 都係果句: 今時今日香港教育, 係學校, 家長, 政府互動得出來0既結果,

好同意dad1234嗰個term"互動"!
編製張form的發傻,填的家長跟住癲埋一份,政府以為是大躍進,把此風氣不斷昇華,形成今天些制度......
原帖由 dad1234 於 11-11-16 23:21 發表

唔好意思
我女已經F6,
如果冇記錯,
記得當年升中係唔需要課外活動分/奬項分, 但中學有一欄是叫寫活動和獎項, 當年是空白冇寫(真係乜都冇,冇得寫), 我想這不是升中收生制度, 亞女已在這校讀了6年. 都係果句: 今時今 ...

原帖由 haihaimom 於 11-11-16 20:36 發表

咁我又要幫HKUGA平反一下,我仔今年都有考佢既小一,莫講話佢一定唔識減數,考完佢話我知老師問佢2+3=?佢話答4,但都有2nd in, 當然最後未必收佢,但至少學校唔係只睇學術成績,錯咗學校都願意俾機會既 ...

某九龍城名小學.
小一讀左兩個月,
做功課, 錯左一半題目.
俾老師打電話來同家長講,
做乜唔睇下細路仔的功課....
家陣, 做功課一定要啱既咩?
‹ 上一主題|下一主題