用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心裏很不寧靜
樓主: lebon
go

心裏很不寧靜 [複製鏈接]

yes i like 培正interview, 唔洗睇住佢IN, 最怕就係覺得佢IN得好唔收, 個時就會有十萬個為什麼.  真好好灰同好倦, 表現好唔代表收, 表現一般唔代表唔收.
原帖由 cow1303 於 11-11-28 02:40 發表
係呀, 家長見到小朋友interview表現好, 真係好期待有offer, 每當希望越大, 失望同樣越大.
如果小朋友表現麻麻, 收waiting都甘心. 相反, 表現好都收waiting好唔開心.
不過只有老師自己知要收咩學生.
所以我個人好喜歡 ...

原帖由 傻太 於 11-11-28 13:57 發表

"有d小朋友真係好多offer
有d又真係一個offer都無...點解 ???"

對, 每年都有呢d case; 總有人間間都收, 亦有人間間都唔收...真係只係運氣??!!

雖然好多人都推說是運氣
不過我唔大認同.
如果要說"運氣" 就是上天給了我這個孩子.
不過唔可以沒殺父母作出既努力喎

我個仔係9月B,"卡la" 位,大又唔夠人地D 1月2月B大,細又唔係認真細(唔可以出年做大B). 真實個仔interview已經做得好好,但係男仔講嘢慢,到而家佢都只係講單字多,唉,其他B interview唱完成首歌,點同人爭! waiting都冇辦法.

亞Q D 諗, 名氣最大的學校唔一定最適合個仔,唯有希望最終搵到一間適合的.

原帖由 NICOLE123 於 11-11-28 14:08 發表

雖然好多人都推說是運氣
不過我唔大認同.

咁我覺得"運氣"(即際遇)點都佔一個因素…

我都希望我個傻仔有福氣做你小朋友既c弟…

我足足唔開心咗好多日!! 多個星期來要難為仔仔做些不願意的面試, 好心痛; 但又憎自己放好大希望在他身上, 要他入名校, 讀好書!! 我為佢做那麼多, 但他總是不明白, 成績仲不達標.......我個腦仲好亂, 唔知想講什麼, 可以發洩出來已經好好啦, 謝!

原帖由 ahmo313 於 11-11-28 14:14 發表
我足足唔開心咗好多日!! 多個星期來要難為仔仔做些不願意的面試, 好心痛; 但又憎自己放好大希望在他身上, 要他入名校, 讀好書!! 我為佢做那麼多, 但他總是不明白, 成績仲不達標.......我個腦仲好亂, 唔知想講什麼,  ...

點解你仔仔面試不願意?
我女女而家成日同我講"去interview, 去interview"
因為去interview通常有得玩, 有禮物, 有野食
我地每次都陪佢去, 又鼓勵佢, 之後又同佢玩又同佢食野; 佢做得好唔好, 就算一句聲都唔出我每次都話佢叻
所以佢好enjoy.....

我想知你有冇做啲乜另到小朋友咁不願意去面試?

回復 9# NICOLE123 的帖子

其實真係好唔公平! 好似 St Cat咁, 今年新開PN班招生完全唔公開透明,成班PN生明年又直升上K1, 搞到成個過程難上加難. St Cat都係冇希望la!

Agreed with "HAYDEEC",

回想三年幾前, 阿仔考k1同你阿仔遭遇差唔多.....又係9月B(尾果隻), 又係識講單字多, 又怕羞...結果當然係, 得樓下間既Kg收佢, 重要係pm, 無法啦, 唯有安慰自己, 近近地讀住先, k2先轉, 點知讀讀下, 又覺得幾好喎, 唔係一定出名, 又深既Kg先好既, 而家佢成個人唔同哂, 今年考小一, 重有幾個offer tim. 所以唔好灰心, 我地d9月B都可以好叻架, 千奇唔好repeat 呀, 一齊加油.....

多謝你的鼓勵!!

原帖由 honeyki 於 11-11-28 14:30 發表
Agreed with "HAYDEEC",

回想三年幾前, 阿仔考k1同你阿仔遭遇差唔多.....又係9月B(尾果隻), 又係識講單字多, 又怕羞...結果當然係, 得樓下間既Kg收佢, 重要係pm, 無法啦, 唯有安慰自己, 近近地讀住先, k2先轉, 點知 ...

實力與運氣兩樣都有啦, 唔通waiting list / rejected 既家長冇付出努力咩 ? 得左緊係講得口響啦.

原帖由 NICOLE123 於 11-11-28 14:08 發表

雖然好多人都推說是運氣
不過我唔大認同.

原帖由 bopui0607 於 11-11-28 14:51 發表
實力與運氣兩樣都有啦, 唔通waiting list / rejected 既家長冇付出努力咩 ? 得左緊係講得口響啦.

我唔係話waiting 既家長唔努力
所以一開始講左  一山還有一山高
點解我仲留係呢度講幼稚園
都係為左做定功課 2年後細女考k而努力
我大仔叫做上左岸 都為細女擔心緊架. 我從不信運
我一生人都無咩運
當然信既人大有人在.

回覆 39# 傻太 的文章

有人間間都收,真是靠運氣嗎?!
我相信主因是家長背景多,尤其家長是畢業於私立小學,或有哥哥姐姐讀緊有名氣小學。
我問過名幼稚園老師,佢話老師只比面試分數,最終結果在校長手中,面試100分可最後waiting. ,相反50分都見過有offer,因為校長要睇其他因素,包括家長(名校畢業幾乎收硬),背景,住址區分等。如果你係校長,你都一樣,試呤現今每個小朋友資質不大,經名幼浸過,個個一樣得,可惜香港小一學位,家長哥姐最直接影響小一學位,派到名校,是校長目標,所以.....
跟本面試只係睇家長,小朋友個part 咪擋玩吓,大家吾好擋真,吾好覺得自己或小朋友出問題,怪只怪我地生於香港-教育無能

回復 5# HAYDEEC 的帖子

我都想問 sc 而家情況係點 ?
pn 直升 k1
咁k1 total有幾多個位 ??
佢而家有3個校舍應該多左學位, 係唔係 ?

agree, 我都係甘諗,都要睇下小朋友同學校有無緣份,所以我雖然被reject(我地係on waiting list),但我都唔會寫信去求位
原帖由 taimun 於 11-11-28 12:06 發表
每次面試之後,如果囡囡做到佢應有水準,喺我心目中已經一百分,收唔收我真係所謂.  我咁諗唔係代表佢真係好叻又或者係我對佢冇期望,只係既然父母/小朋友可以做嘅已經做左,而決定權又唔喺我地手,咁就睇下佢同間學校/老 ...

我相信實力同運氣兩者都有, 並不是單信運氣然後翹埋雙手等運到. 希望你攪清楚.

原帖由 NICOLE123 於 11-11-28 15:01 發表

我唔係話waiting 既家長唔努力
所以一開始講左  一山還有一山高
點解我仲留係呢度講幼稚園
都係為左做定功課 2年後細女考k而努力
我大仔叫做上左岸 都為細女擔心緊架. 我從不信運
我一生人都無咩運
當然信既人大 ...

醒目開學勳章

大家保持平常心啦. 小朋友表現理想, 我已經好開心. 因為, 這證明小朋友的能力並不差. 表現不理想的, 大家都已經盡咗力. 至於結果是如何, 我們已經控制不了. 又何必為了自己無法控制的事而耿耿於懷, 而令自己不開心.

超級同意! 以為在香港出生的小朋友很幸福真係大錯特錯!

原帖由 lebon 於 11-11-28 10:33 發表
完全同意!我的感受正是如此,才會心裏不平靜......

其實根德園收仔仔與否,不是最大問題,而是令我感到仔仔往後的日子將會很難行。

反觀自己,兩夫妻收入不錯,職業佳,但仍買不起一個自住單住、生BB又要和人爭床位、現在仔仔讀 ...

回復 52# cclemon2009 的帖子

其實我都幾agree; 但我相信小朋友表現都一定關事

yes, 但不要做有骨氣的窮人

原帖由 Cutemom0808 於 11-11-28 11:09 發表

响HK要過得好,一係做有錢人,一係做窮人

回覆 49# lebon 的文章

讚同講法
‹ 上一主題|下一主題