用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: superyen
go

P.1家長~ [複製鏈接]

kcpak 發表於 12-6-4 00:17
各位~~考試啦...........係咪好緊張呢

家姐病左~無溫豬-.-.....做得晒功課都偷笑

引用:b媽:今日結果如何?

原帖由 superyen 於 12-06-02 發表
b媽:

今日結果如何?
我今年9月先選校,希望明年係你地一分子

引用:Quote:B媽-Blue+發表於+12-6-1+23:45+叩門

原帖由 kcpak 於 12-06-04 發表
點呀....結果點呢~我囡in當日仲坐唔定架,我仲驚過佢.......
我今年9月先選校,希望明年係你地一分子

綜藝晚會你地會唔會去睇呢~~我囡話佢有份表演一定要我去呀.......其實.................我唔多想去
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

都系比個仔叫左

我...都....是.......被........叫.......去

可兒:

妳果班是扮花朵xdddd

我個仔話唱歌喔

superyen 的帖子

hi,各位好黎緊9月小囡都會成為一份子想問各位一些意見,你地的小朋友放學後仲有冇時間去學嘢,再回家做功課,攪得惦嗎?我好頭痕點安排囡囡本身D活動

ling1211

歡迎妳和妳的女兒~

有時多既就7,8樣,但每樣都是小小咁,都算幾輕鬆,我就多數選擇星期5,6先課外活動,但好多家長星期1-4都有課外活動,佢地都能很早完成功課~妳女玩好多活動嗎?

superyen 發表於 12-6-18 23:36
我...都....是.......被........叫.......去

可兒:
我仲未買飛呀我囡話唱歌喎.......希望唔會攪到好夜啦,我會餓死架
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

ling1211 發表於 12-6-19 12:17
hi,各位好黎緊9月小囡都會成為一份子想問各位一些意見,你地的小朋友放學後仲有冇時間去學嘢 ...
我對仔女平日有學野,但我發覺唔係唔夠時間做功課咁簡單,,係佢地都真係會很累呢~~

ling1211  我都係甘諗,怕佢地會好累  發表於 12-6-19 23:34

thank你地回覆我囡一星期要keep住返2堂體操,因好细個已開始學,所以上小學都會繼續,另有學琴,珠算,普通話,英文,游水(暑假开始,阿囡要求的,暑假後要睇佢表現,先知仲學唔學),在幼稚園時因返半日,而我又係全職媽,所以時間上可安排得好好,冇問題,但上小學後我都唔知佢仲有冇時間學了

ling1211 發表於 12-6-19 23:28
thank你地回覆我囡一星期要keep住返2堂體操,因好细個已開始學,所以上小學都會繼續,另有學琴,珠 ...

好佩服妳,帶佢去這去那學東西一定好忙碌和累~妳好叻,比我就做唔到帶佢去學咁多野,因為佢地好baby,玩多兩玩就累又眼訓,我細女有時溫書或做功課都會釣魚架....

我覺得普通話可以cut,學校都是普通話教學。

如果星期一至四是課外學下畫畫回家都還可以,如果是打波果d...真是累死....

我兩個女都有學琴(我在家自教),繪畫和跳舞任佢地自選一樣....每日一定要有半個鐘看英文台,一個月有兩星期裡做完功課我都會放鬆一下佢地咁盡情看下書或看tv....

回復 superyen 的帖子

你自己教囡彈琴你琴功一定好勁,叻我個大仔同細囡都係好BB架,尤其細囡成日都比班主任話太BB,唔似K3生,不過精力就旺盛過頭,湊住佢都幾攰你對孖寶每天睇英文台又幾好喎你囡是讀英文班嗎?我幫囡囡申請了,要等面試先知入唔入選我都有諗過,學校都已普教中,應可cut了普通話,慳番筆不過我自己有點擔心點同佢温書,因我煲冬瓜唔掂你地會講中文定普通話幫佢地温同默書架?

我其實除了帶佢學體操同游水要遠D外,另外嗰D都係上門或屋企附近,所以體力上都仲可應付,過多幾年就難講

ling1211 發表於 12-6-20 00:34
回復 superyen 的帖子

你自己教囡彈琴你琴功一定好勁,叻我個大仔同細囡都係好BB架,尤其 ...

ling1211,

大仔多大?在那讀書@@?我不是好叻,只是識小小,暫時可以慳番d其實只是開著英文台,要佢地聽慣睇慣,最初我

入聖文德都好擔心,因為我都唔多掂煲冬瓜,,默書就真是好睇小朋友,我大女就算讀廣東話佢都識默,但細女就一定要用普通話默,所以大女幫細女默上小學有時好多錢用,如果見佢普通話都ok,真是可以cut左去,慳番d

我大女讀P.3時老師有提意佢入英文班,但最終有些事情決定不入...到現在細女,再一次邀請細女,我都考慮中,因為我細女

有讀障,中文比較嚴重小小,所以都大多會在P.2入英文班一試,可以寫小d中文對佢是好事~

加油~~今年可能比較多人申請入英文班,自自然然就可以xDDDD

我大仔好大喇,15歲,將升F.4, 2個都仲在沙田返學(我之前住大圍架,舊年9月才搬到慈雲山,阿仔不想轉校,所以由他吧,细女就因為K3,不想轉校適應一年又要再適應小學,所以呢一年我寧願辛苦D曰日車佢返沙田返學,挨多1個月就得啦你细囡有讀障,入英文班應可舒服D,學校有冇支援呢方面既小朋友架?如果老師都推薦你2個囡入英文班,即証明佢地有能力,唔好嘥左個机會

我幾時先捱到個女15歲...支援都有既,,對佢有時都手鬆d,不是佢有能力,只是寫小d中文對佢有利d。

ling1211 發表於 12-6-19 23:28
thank你地回覆我囡一星期要keep住返2堂體操,因好细個已開始學,所以上小學都會繼續,另有學琴,珠 ...
你囡囡好強呀,學咁多野...想問珠算有無用呢,我囡數學真係好差,佢直頭唔明點解1+1會等於2.......佢只係知道你叫我寫2就2啦~激死我啦))))))))))))))))我囡到依家讀左差不多一年小學,但佢放學要學野的話都好眼訓,學琴半個鐘的呢,佢同老師講,你比我走啦,我好眼訓呀.....上門補習仲攪笑,佢好眼訓老師叫佢洗個面,佢係廁所訓左....

ling1211  上門補習仲攪笑,佢好眼訓老師叫佢洗個面,佢係廁所訓左....===>笑左,好cute  發表於 12-6-21 17:12

唉,到仔女大,你又可能想佢地回到小時候尤其到青春期階段真係好惡攪,仲記得大仔初升中個2年幾,我同仔在家日日都開片,態度同學業都每況愈下,為了阿仔,我同老公曰日都以淚洗臉肯好舊年年尾經社工介紹,恨心送左個仔去軍校受訓,現在仍訓練中,阿仔的表現雖末話完全好好,但比之前已大有改善,尤其處理情緒方面,我現在總算見到一線署光如果老師都認為你细囡入英文班會較適合,你即管比她試試,或許會有意想可不到既收穫 你都要加油丫

kcpak 的帖子

kcpak:
sorry,我睇完你段野笑了做阿媽喺嗰刻見到阿囡甘可能嬲爆,但我覺得你囡囡好鬼可愛 學珠算主要訓練心算,學速度, 令其計數快D,小囡學了2年,心算都算ok,但個人認為上了小學就好似冇乜用,因小學多以文字题為主,而再高一點又要對付推理同攞緝性数學, 所以我今日同珠算miss商量後,決定每堂教完珠心算後再加入一點奥数,以加強她的推理!如果你個囡數感差,都可試試學珠心算以加強速度(現在學都唔算遲,但到上p.3應轉學其他數會較合適)或揾数學專科補下,看看會否好D另日常生活中,當要買野的時候,嘗試給她金錢,再問她如比甘多錢,對方應找回多少?這方法都好有用架

‹ 上一主題|下一主題