用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係忍唔住....其實啲家長知唔知自己係到做緊啲咩架?! ...
樓主: wanabe
go

真係忍唔住....其實啲家長知唔知自己係到做緊啲咩架?! [複製鏈接]

"集郵", 又形容得好貼切bor!!!

原帖由 wishwong 於 11-12-1 10:22 發表
有時都睇到有D興架.. 又話自己唔介意冇呢間OFFER.. 因為自己有其他OFFER..
但到冇OFFER又係到怨呢樣個樣..
既然已經有OFFER就唔好O係度阻住D未有OFFER既小朋友喇...唉
怪獸社會~大家而家好似集郵咁... ...

佢唔係"啤"你, 係"空"緊你... 要心理戰咩, 真係咩人都有...

原帖由 cutieparadise 於 11-12-1 11:17 發表
有d仲怪, 啤住你先, 我知大家係競爭對手, 都唔駛咁架! 啤到我以為自己女整親人道歉先, 之後有家長同我講番我女無錯, 係佢女爭野玩先....超怪獸

坦白講, 如現在讀緊嗰間交咗留位費但明年轉校,我會自私d唔會同學校講住囉,因為我驚老師會冇咁有心機教佢(可能真係有愛心既老師唔會咁做,但亦唔排除有老師為工作而工作)

果d家長似show off多D...

原帖由 meloeskie2 於 11-12-1 16:11 發表
坦白講, 如現在讀緊嗰間交咗留位費但明年轉校,我會自私d唔會同學校講住囉,因為我驚老師會冇咁有心機教佢(可能真係有愛心既老師唔會咁做,但亦唔排除有老師為工作而工作) ...
That' s the point, 所以我之前都有講過, 讀緊果間點會唔交留位費先得架, 唔係想霸住個位, 係希望想個小朋友開開心心完成佢地係呢間學校的pn課程而已. 但其實此舉又真係有d對其他小朋友唔係咁公平, 真係好頭痕. 有無d以前的家長有d經驗可以分享下呀? thanks!

原帖由 meloeskie2 於 11-12-1 16:11 發表
坦白講, 如現在讀緊嗰間交咗留位費但明年轉校,我會自私d唔會同學校講住囉,因為我驚老師會冇咁有心機教佢(可能真係有愛心既老師唔會咁做,但亦唔排除有老師為工作而工作) ...
That' s the point, 所以我之前都有講過, 讀緊果間點會唔交留位費先得架, 唔係想霸住個位, 係希望想個小朋友開開心心完成佢地係呢間學校的pn課程而已. 但其實此舉又真係有d對其他小朋友唔係咁公平, 真係好頭痕. 有無d以前的家長有d經驗可以分享下呀? thanks!

考幼稚園還好,到考小一時,這種情況更嚴重。

弊!讀緊嗰間我冇交留位費添

唉, 我報左6間, 1 reject, 2 waiting....其他仲等緊, 又無讀緊的可以交留位費...... 唯有 wait.....

原帖由 wanabe 於 11-12-1 10:17 發表
IN親間間都要有offer, 收到offer再簡

想點???

自己當年考五間,keep兩間

對唔住, gh 要二月有result
聖心st paul 未in
唔夠膽放晒全部offer

係呢個forum , 希望大家能共享資訊
對手有幾萬人, 呢度active 會員幾百人。
不如合作做好d 仲好

回復 2# wishwong 的帖子

集郵呢個term正呀, 好貼切

其實, 有時見到果啲不斷數住"幾戰幾勝"的post, 真係好反感:;pppp:

原帖由 wishwong 於 11-12-1 11:15 發表
我估佢地會將D OFFER LETTER擺入小朋友個PROFILE度... 第時升小一既時候SHOW 吓.. IMPRESS 吓D老師丫麻.... 仲要分類.. 幾多係AM, 幾多係英普班等等.. 幾威...

...

Never think about this!

我仲以為係IAN 入左來..

I guess ppl here are saying to set priority (just choose 1 or 2 to put on hold instead of "holding" all and make the decision in next May / June)..

They are not asking ppl to release all offers...

對手有幾萬人?? Born rate is 幾萬人 but not each kinder has more than 幾萬人 apply lei..

不喜勿插

原帖由 lnp 於 11-12-1 22:39 發表
對唔住, gh 要二月有result
聖心st paul 未in
唔夠膽放晒全部offer

係呢個forum , 希望大家能共享資訊
對手有幾萬人, 呢度active 會員幾百人。
不如合作做好d 仲好 ...

Me too

原帖由 w_y 於 11-12-1 22:52 發表
我仲以為係IAN 入左來..

我睇左幼稚園呢到4年, 睇到今年, 真係無心機再睇, 更加唔好話幫. 幫多d學校做backup好, 比自己揀, 乜都好, 所有父母都想自己仔女好. 但係今年既家長, 好多連最機本既research都唔做, 一味起到問, 問都唔緊要, 最反感既係有d家長分享返interview既內容, 包括小朋友in既野, 比父母寫既問卷等, 居然會比其他家鬧返轉頭話好"通水", 因為不忿in得比自己遲既家長可以預先知道內容. 我真係第一次見, 往年d朝早in完既家長都會上黎分享面試內容, 但從未試過咁樣輸打贏要, 收料就得, 放料就唔得? 咁大家上黎ek呢到做乜? 到收左, 又要起到show off, 得罪d講句, 咁既心態, 點可以做小朋友既榜樣?
‹ 上一主題|下一主題