用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 抽到啦.....被教署查地址
樓主: n1khl
go

抽到啦.....被教署查地址 [複製鏈接]

當然是寄來所報地址(即我住所)啦!

原帖由 jeff2012 於 11-12-12 14:49 發表
是寄信到所报地址还是电话调查?谢谢!

順便請問每年幾月要報地址?
我們將來可能考慮搬往心儀校綱租樓住, 先預計下d時間. thanks

回復 42# beeleebama 的帖子

九月份, 入表自行已要填寫地址.

原帖由 ramen 於 11-12-12 14:06 發表
想請問會點查法, 因為真係無屋契和租約.  住既單位係 C6 亞 "女麻"的, 住左七年有多架喇, 我 B 個時都仲未出世.

交返一, 兩年的水電煤記錄, 我諗都有用呱, 借地址都無理由舖咁長既路, 係既話,都抵比個位佢地, 係咪!?

原帖由 ramen 於 11-12-12 14:06 發表
想請問會點查法, 因為真係無屋契和租約.  住既單位係 C6 亞 "女麻"的, 住左七年有多架喇, 我 B 個時都仲未出世.

問左.. 答覆如下

教署同稅局一樣, 問得你羅PROOF, 係唔會理你有冇, 因為証明你住係果度, 係你的責任 (政府就係咁)

無契樓多數都係15年以上, 要做宣誓, 解釋點解無契
15年以下無契的機會唔大, 有按揭就有契, 做緊按揭就銀行証明(因張契係銀行度)

如果係租的係唔可能冇租約, 叫業主整番份去打厘印
總之, 如果你住係一個物業內, 必定係owner/main tenant/co tenant/sub tenant/provided by employer/family members其中之一.  

所以查中你係冇借口的, 除非你做份假租約... 不過虛假文書要坐監, 相信冇人敢.  但假如你真係不是以上其中之一個TENURE(佢地的JARGON), 如果你真係住係果度的, 必定有方法去証明, 但都係果句, 你報度區的學校, 證明係你的責任。

如果真的喺一個物業住左好耐而冇任何地址證明,我覚得有啲匪夷所思。你真系要對有關當局有一個令信服,合理解釋,否則吾止害左小朋友冇左學位,分分鐘刑事潻。

同埋現有法例可吾可以齋講住左幾多年而冇任何文件證明先(縂之我就住系到)如冇black and white過關,香港法律蕩然無存,我諗冇乜人接受到lee啲解釋。

是否要比租約或水電煤等証明,是要長期的單..

原帖由 yiptszman10 於 11-12-14 10:32 發表
是否要比租約或水電煤等証明,是要長期的單..

如上wllui所說, 相信只有租約(仲要係打咗厘印的)先滿足到教署嘅要求,畢竟水電煤太容易製造出來了....
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

原帖由 beeleebama 於 11-12-13 18:03 發表
順便請問每年幾月要報地址?
我們將來可能考慮搬往心儀校綱租樓住, 先預計下d時間. thanks

報地址就每年9月

但小女的幼稚園曾提醒家長, 要搬就k2下學期前搬,等新地址可"堂堂正正"地寫在k2下學期本手冊度, 因有precedent case教處問家長攞k2下同k3手冊來對,發現k2下o個本地址有correction fluid涂過而要去宣誓....

幾年前更有case教處問番幼稚園該小朋友坐幾號校車,嚇到個家長鼻哥窿都冇肉(因大抽獎中咗喇沙, 同問o個時已經係8月)....總之心存歪念者就好自為之啦

Also to add, for those parents who also apply to DSS, make sure you report the same address as you do when filling out 教處's form, coz it is very easy to cross check within 教處 and there is higher chance to be picked up for further queries. (Understand that some private primary like DGS will also submit address info of gals (already admitted) to 教處, but if DGS admitted your gal, dun think you will care about 自行/大抽獎...)

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

回復 45# wllui 的帖子

XXXXXXXXX

XXXXXX

原帖由 chu__chu 於 11-12-14 11:37 發表

報地址就每年9月

但小女幼稚園曾提醒家長, 要搬就k2下學期前搬,等新地址可"堂堂正正"地寫在k2下學期本手冊度, 因有precedent case教處問家長攞k2下同k3手冊來對,發現k2下o個本地址有correction fluid涂過而要去宣 ...

都系嗰句,切勿心存僥幸,暪得一時,暪吾得一世,只怕所得利益遠不及被揭發所承擔的後果。

我純粹八掛想問下....會唔會有小朋友係比親戚湊全日,同自己父母住既地址又唔同,咁報小學可唔可以報親威住緊既區呢?同埋如果抽到要證明係證明親威個地址定父母個地址呢?

回復 54# Ekko 的帖子

以我所知

親屬為監護人
就可以

回復 54# Ekko 的帖子

剛打過去教育局問過,佢話小朋友要同該親戚/監護人同住,咁即係話小朋友唔喺嗰度瞓即係唔算啦

支持巡査加處罸, 等d人報得甘開心丫拿:;pppp:

唔好諗咩"住咗好耐" "應該得呱" 諸如此類藉口,文件還文件, 白紙黑紙叫你提供既係有法律效力既證明, 唔好以為幾十年水電煤之類就可以過關, 再唔係比人舉報仲煩

問坐校車號碼嗰個應該係金手指篤背脊case,樹大招風而教處有証據所以可以玩到咁大。上面講得啱:提供証明文件係申請人嘅責任,教處白紙黑字要求你比乜咪比佢囉,如果交唔出再加上又話呢又話路只會加深懷疑,去宣誓又嫌麻煩,問下自己如果自己係教處官員,接唔接受咁嘅解釋先。如果過到自己嘅,咪即管試下囉!

教育局要查證根本就很容易,問題在香港政府人員怕麻煩,只作抽樣調查向公眾交代下便算。
其實只要在每年九月開學,到一些熱門區域的出名小學查詢那些需要乘搭校車往返學校區域以外的學生,便輕易知道了。
‹ 上一主題|下一主題