用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果民生..同培正...大家又點揀呢?
樓主: siuocean
go

如果民生..同培正...大家又點揀呢? [複製鏈接]

Of course PC, if my son can get in this school. Really need to thanks god! Compare the Secondary School exam results, PC is much better than MS.

一定係培正啦,但係二月先有結果。到時有結果出先算啦

我地兩公婆會看location,我地住同工作都近ms,培正好唔就腳。有咩,3號風,紅雨,發燒,有活動,有比賽....你地家長都要去的話,可以想一想。因為少則3年附則十幾年,來來往往,都唔係唔甘。我同我老公discuss 過,如果pc 收都唔一定讀,本人也是中中出來。不過英文真係唔太好.. !!! 收阿仔先算!!!

兩間中學都係band 1 中, 整體成績咪差唔多, 點會培中d成績好好多啊?

反而民幼d英文同埋普通話一定好過培幼, 培幼好少英文(NET)堂, K1-K3又唔教普通話

培幼用大校巴咁多小朋友, 跟車姨姨會照顧得無咁好

小學如果有課外活動, 民生d校車會接埋放學, 但培小就要家長自己去學校接, 如果住得遠會唔方便

民生學校附近d空氣比較好, 小朋友都會健康d

renielo, 我同意你的good point,早一星期,我去仔仔的聖誕節親子日,3:15到,請下午假,由kwun tong take bus去kowloon tong essax road,再行一些路。又要自己接走。仲有好多家長日,親子日,活動日,有時又病早d接,對於我地無工人,又要樣樣自己去的人,要考慮。原來民幼有校車跟埋課外活動嗎? 太好了。

對於很喜歡培正的家長接送孩子噃學放學應該不是問題。

民幼課外活動絕大多數係星期六舉行,都係要家長自行接送,係無車接送.

只有民小某D 課外活動係平日放學後舉行,可以夾到幼稚園放學時間,先跟到校車,如果課外活動係星期六舉行,都係家長自行接送.

回復 muimuichu 的帖子

THX FOR YOUR INFORMATION! Good!

民小情況如下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2306937&extra=page%3D1

民幼生日會/ 聖誕節表演都會有校車接送, 星期六的課外活動無校車, 但係自由報名參加嘅

Pui Ching

培正 tooooo, 校風良好, 希望小朋友於一個愉快我環境中成長, 亦希望他們不會學壞。

其實兩間龍校都好好, 希望大家都有心儀的學校收啦!

當然係PC啦

我都會揀培正.

PC la, most of the graduates go to HKU. This is what I heard from colleague....

睇個人喜好啦, 我真係麻麻地中中, 出黎做野英文好真係好緊要, 尤其做大公司, 要對外國客, 英文溝通能力好真係著數好多, 雖然話可以出外面補, 但係佢地花得最多時間學習就係係學校到

公開試成績方面, PC係唔係考中文試卷, 英中係唔係考英文試卷架? 咁拉Curve會唔會英中高d同難考d? 因為好多勁中學都係英中?

不過兩間學校聲譽都好, 希望你地揀到合適小朋友既一間啦

如果係PC同TT, 大家又點揀?

sherry_wong 發表於 12-1-18 12:28
睇個人喜好啦, 我真係麻麻地中中, 出黎做野英文好真係好緊要, 尤其做大公司, 要對外國客, 英文溝通能力好真 ...

就算以前有分Sly A/B, PC咁多年都係考Sly B果份卷咖...

中學教科書係用英文, 不過廣東話授課...我個年代都係咁, 我自己接受到...

不過蘿蔔疏菜, 各有所愛...我唔期望仔女出類拔萃, 但求中中上上, 做個好人就夠了...

回復 serenema 的帖子

TT係主流定國際??  

如果主流, 就會偏向PC....如果國際, 我仲諗緊... (仲有TL)
‹ 上一主題|下一主題