用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 基督教崇真中學好唔好 ???
樓主: 981212
go

基督教崇真中學好唔好 ???   [複製鏈接]

點解我禁問呢??? 因為丫仔知有一間收左佢之後好似成個人返哂來禁... 我諗緊比唔比佢考多一兩間, 不過佢份人要D 小班教學先得, 太谷佢就出事... 係典型既受軟唔受硬..

你地比D 意見我丫..

masterunion 發表於 12-3-21 15:27
點解我禁問呢??? 因為丫仔知有一間收左佢之後好似成個人返哂來禁... 我諗緊比唔比佢考多一兩間, 不過佢份人 ...

咁基崇都幾適合妳小朋友嫁。不過而家基崇都好似已經就快滿額,因為阿仔學校仲有些同學在waiting list 內。
其實小朋友知道已有學校收、而間學校又係自己喜歡的,當然有釋懷的感覺,係好正常的。咪等佢放鬆下啦。但如果佢不是特別鍾意已有offer的中學,那就真係要想想了。

hugub  masterunion 大埔區真係有d遠
sakura65 原來仲有人wait緊, 咁我地真係好好彩, 可以過一個放鬆既復活節  發表於 12-3-21 16:52
masterunion  依家果間係衰遠LOR..... 如果唔係就真PREFECT  發表於 12-3-21 15:54

hugub, 註冊左未 ???

hugub  未呀... 仲諗緊 , 星期五deadline... 你呢?  發表於 12-3-21 17:27

回復 sakura65 的帖子

hugub, 我已註冊。唔唸咁多啦。

hugub  咁快手我諗住星期五帶阿囝試下坐地鐵再去視察下先  發表於 12-3-21 17:42

sakura65 發表於 12-3-21 13:55
回復 RT 的帖子

十分多謝妳的意見呀 RT。

Hello sakura65,

唔使客氣,5年前我都曾經經歷過升中搵校, 好明白你地既心情, 希望以儘量客觀既意見比大家啦
老實講我當初揀TTCA都係有多少buy丘校長既經驗同理念, 不過入左去讀之後先了解佢係一個大忙人, 留響學校既時間唔多, 實行政策多數由副校決定, 到依家既鄭校長, 相比起丘校長無論佢既經驗同響學界既地位都冇咁高, 所以依家可以講未有什麼特別既改變, 不過聽小女講, 新校長係有好多新理念, 但我諗真係需要時間改變.
基祟既band1生當然有, 淨係祟小升上黎既都唔少, 但街外既相對比較小, 坦白講早2年收生質數比較參差, 到今年f.1既素質開始好, 今年收既新生應該會keep 到水準
如果有乜關於ttca既問題歡迎提出

sakura65  多謝RT的回覆,日後有問題一定煩請RT妳解說。謝謝您。  發表於 12-3-22 12:03

sakura65 發表於 12-3-21 15:20
之前都係30+人一班的,但新校長上任後,這方面好似揸緊左,而家係大約25人一班,中一有5班。
以前谷唔谷就 ...

一向我都覺得基崇冇乜谷學生, 我成日都問阿女點解冇乜功課做...而坊間講話讀高1級亦係無跟據, 我有朋友響其他band1學校讀, 所教既東西一樣, 程度亦相似

我囝囝上星期都收到深崇的入學通知,今個星期五是註冊限期,但我之前已幫囝囝註冊了李國寶中學及考慮到其他因素所以應該不會去深崇註冊。其實深崇都是一間好學校,學校所有員工及學生都很友善,但如果兩間給我選擇,我會選李國寶中學,我覺得李國寶中學班次高深崇好多!從多方面分析,李國寶中學創校年資比深崇久、公開試成績比深崇好、李國寶中學背後是HKMA(辦學經驗豐富)、聽講座及參觀校園時李國寶中學的老師(說話技巧)和學生(領導才能)表現好深崇好多、李國寶中學交通超方便,如在風雨天我囝囝返深崇我想都幾麻煩(要在南昌站那邊行十幾分鐘才到學校肯定全身濕透)、學校有泳池設施其實沒什麼用,因為給自己學生用的機會小,只會加重學校開支到時轉移到學生身上。雖然李國寶中學之前有個負面新聞,但我覺得只是一場誤會,在通貨膨脹的壓力下有什麼東西是不會加價呢?何況學校儲備多對學生都有好處,什麼設施壞了都起碼可以馬上更換!還有家長報得直資學校應該預計好未來幾年的學費一定會有所調整!老師有時用詞粗俗可能是想加深學生對課題的印象,如果老師真的有問題一早就有學生投訴啦!其實我還幫囝囝報了顏寶鈴、港大同學會及聖士提反書院,月底前應該有結果,但無論如何我是不會放棄囝囝入讀李國寶中學的機會,因為我想囝囝在一個開心愉快的校園中學習和成長。

我覺得揀學校最緊要是睇辦學理念和校長是否熱誠有幹勁、老師又是否有愛心有抱負、其次是學校的硬件設施。過往的成績可作參考,但不是揀學校的重要因素!

其實辦學理念所有學校都講到天花龍鳳,間間都差不多,硬件設施的確是很重要的,不過負擔重的設施真的要考慮清楚才添置,不是人有我就要有。校長的熱誠、幹勁,教師的愛心、抱負可以從學生的行為表現反映得到!不過最緊要都是適合自己孩子最重要,推介李國寶中學只不過是我自己的觀點,選擇適合自己孩子的學校最好都是自己去心儀的學校親身感受及體驗一下學生的校園生活吧!

DWU 發表於 12-3-22 10:13
其實辦學理念所有學校都講到天花龍鳳,間間都差不多,硬件設施的確是很重要的,不過負擔重的設施真的要考慮 ...

我都在lunch 和放學時間有去過李國寶中學附近睇過學生的行為和附近的環境。

RT 發表於 12-3-21 18:53
一向我都覺得基崇冇乜谷學生, 我成日都問阿女點解冇乜功課做...而坊間講話讀高1級亦係無跟據, 我有朋友響 ...

其實考慮報基崇之前都有上網search過有關學校的資料,有負面亦有正面。對某一些負面消息我都半信半疑,特別係講學校教高一級這說法......後來向一朋友求証(他的囝囝是2006年入基崇的),確實並無此事。亦多謝RT家長在這方面的澄清。

因我在附近工作,所以今朝早又去李國寶中學附近視察,我和三個學生一齊坐43M小巴,他們的行為非常成熟,是喜歡學習那款,尤其是那些南亞裔學生,看起來他們比起本地學生更顯得成熟!到了校園附近我隔住鐵絲網看到校內球場上有很多學生開心地在踢足球和打籃球,令我聯想起我囝囝未來9月份入讀李國寶中一的情景,希望他都可以這樣開心地在校園學習和玩耍,因他現在的小學比較嚴,加上始終是小學生,所以在校內他不是太活躍。現代學校的教育設施這麼完善,我真的希望時光可以倒流,讓我可以享受一下現代化的教育,我一定會更努力讀書,學好知識來貢獻社會!

Truelight 發表於 12-3-22 09:41
我覺得揀學校最緊要是睇辦學理念和校長是否熱誠有幹勁、老師又是否有愛心有抱負、其次是學校的硬件設施。過 ...
Truelight :

我囝囝和妳的小朋友將會是同界同學,大家一起努力啦。唔知暑假的 Bridging course大約幾時開始呢 ??

回復 sakura65 的帖子

Sakura65:
我估 Bridging course 會在八月份開始,期望每位深崇新丁怏快適應學校生活 ,努力吧!!

hugub  Hi  預埋我呀... 今日我地註左册啦, 大家有機會做同學  發表於 12-3-23 12:11
sakura65  小朋友適應能力好能,如果讀開以中文為主的小學那可能會需要多一點時間適應。那八月見啦。  發表於 12-3-22 17:48

Hi  預埋我呀... 今日我地註左册啦, 大家有機會做同學

hugub 發表於 12-3-23 12:13
Hi  預埋我呀... 今日我地註左册啦, 大家有機會做同學

恭喜妳又脫苦海了。我去註冊時見到基崇的學生都好乖,好開心能入到基崇。
開學見啦。

hugub  開學見  發表於 12-3-23 16:17

引用:Quote:hugub+發表於+12-3-23+12:13+Hi++預

原帖由 sakura65 於 12-03-23 發表
恭喜妳又脫苦海了。我去註冊時見到基崇的學生都好乖,好開心能入到基崇。
開學見啦。
...

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽 發表於 12-3-23 14:25
joey媽媽妳又點呀 ??? 係米等大抽獎 ???

哎呀攪到我都想加入TIM (發夢中)

引用:Quote:joey媽媽+發表於+12-3-23+14:25+joey

原帖由 sakura65 於 12-03-23 發表
joey媽媽妳又點呀 ??? 係米等大抽獎 ???
我唔係想等大抽獎只係今次waiting list唔輪到我個女。校長講過會比第一輪優先入讀,我都希望下星期收到offer letter:加入您們大家庭。

hugub  坦白講我今日deadline註册見個list只有1x人註左册(個list大約40人), 耐心等下  發表於 12-3-23 17:24
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P
‹ 上一主題|下一主題