用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 10 more days... SPK result
樓主: LeeLee2007
go

10 more days... SPK result   [複製鏈接]

回覆:10 more days... SPK result

If I received SPK's acceptance letter before 7/3, I won't go to SH's registration this Wed. 一來慳番六百幾蚊,二來可以早啲放個位出嚟!

But I think my girl will be rejected by SPK, she cried like hell at the interview

no letter today yet....let's see tomorrow

一於skip 明天,直接等星期三算啦。等的心情好难受。:;pppp:

大家係咪會rank SPK over SH

我會,除咗因為我係舊生(K1 - Form 7), 個人認為,Sacred Heartists 較文靜,Paulinians 較活潑,我喜歡後者!

兩間學校都有培養出叻人,SH 有陳太陳方安生、前律政師師長梁愛詩同恆生女大班梁高美懿;SPK有鄧年如、許安華同上訴庭女法官郭美超!個人認為一間學校嘅culture對小朋友嘅成長同性格影響很大,你哋又鍾意邊type呢?

janice007    個個都係叻人﹗真係好希望呀囡入到﹗  發表於 12-3-5 14:34

回覆:Bananaspyjamas 的帖子

題外話,其實陳方安心亦曾經在聖保祿讀過預科架

回覆:gwlam 的帖子

我係......

DEL POST SORRY

引用:大家係咪會rank+SPK+over+SH+

原帖由 gwlam 於 12-03-05 發表
大家係咪會rank SPK over SH
sorry,I mean 我放棄了SH

不過我放棄是因為地點太遠同唔方便( 有時想自己接送 ) , and我老公唔鍾意
而且我自己一路都是以SPK為目標,所以其實正確來說,我不是比較兩者去選的

回復 Bananaspyjamas 的帖子

根據以下St Clare刊物, 梁愛詩是在SC畢業,  學校Pamphlet印得, 應該比周刊或WIKI 準確.....不過我都係唔Buy 佢
http://www.stclare.edu.hk/pamphlet/Pamphlet.pdf

另外, 梁高美懿都無俾佢兩位千金讀SH...... 是讀另一間著名津貼學校, 唔開名, 免得又比較

回復 lovelinda 的帖子

Thanks lovelinda for your sharing.

其實我都覺得SH有d遠,尤其中學要去到置富,兩間都係好學校。

lovelinda, 請問SPK嘅校風會否好貴族學校feel? 德育培養如何?原校升小機會大嗎?

引用:回復+lovelinda+的帖子 Thanks+lovelinda+

原帖由 gwlam 於 12-03-05 發表
回復 lovelinda 的帖子

Thanks lovelinda for your sharing.
我自己覺得一點都唔"貴族", 而且校風淳樸,這是我最like佢的其中一點,另外升小是有優勢的,

gwlam    發表於 12-3-5 16:10

回覆:lovelinda 的帖子

想問有幾多%升上原校小學?

我都好喜歡SPK, 今日完全無心機做野呀 好想快D番屋企開信箱...........
希望快D收到結果, 更希望有奇蹟

引用:想問有幾多%升上原校小學? +

原帖由 manboy 於 12-03-05 發表
想問有幾多%升上原校小學?
sorry,我都唔sure幾多%

There should be no letter today, as no one in EK announces the result. Maybe they keep their promise, and mail out the letters AFTER 6 March !!

學校聽日接電話接到手軟

LeeLee2007  haha  發表於 12-3-6 00:18

我睇人D BLOG講上年佢地係個日期之前果日已收到信...
估唔到今年無呢支歌仔唱...

如果今晚先寄出,要等到星期三先收到。

‹ 上一主題|下一主題