用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91黃耀南?
樓主: mmami
go

91黃耀南? [複製鏈接]

仲有冇人走出黃耀南呀?

仍在奮鬥中.....................................

有呀! 叩入沙祟, 你地話好定唔好呢?

cindy12001 發表於 12-6-16 17:26
有呀! 叩入沙祟, 你地話好定唔好呢?
總算好過黃耀南。

到底咩係3絕 ?請指教 !

回復 Confident 的帖子

我過兩年都要選,但我唔熟沙田學校,請問有沒有unofficial  ranking? 我只知一呂沙呂係最top, 之後排名係點呢?

回復 Babyarsene 的帖子

一般听到的91排名:
培基=一吕=沙吕 > 一胡 > 朱小 > 梁小=萧小=主风 > 沙胡 > 其他

回覆:DD仔 的帖子

Thanks for ur reply. 咁填時有咩要注意?係咪我填咗一呂第一,再塡培基第二根本冇機會入到培基?係唔係差不多同級的只可以選一間?

基本上头五间学校,若不放在第一,是没有机会的,很多人总是不听劝,把五间学校其中两,三间放第一至第三志愿,结果是,如果好运气的,当然可以被派第一志愿,但运气不佳的,第一不行,第二不行,第三的,可能已经被其他人的第一,二志愿霸晒位,结果就要跌落去第十五志愿。。。
或者多讲几句,如果:
1)有私校做后盾,就一定放培基/一吕/沙吕在第一
2)如果幼稚园成绩好,校长又推荐,都可以这样做,万一不行,可以叩门,如果很有信心的话。
3)如果什么都没有,又觉得抽奖不是强项,又不想take high risk, 可以考虑一胡和朱小。
4)如果完全不想冒险,就放梁小/萧小/主风第一,就差不多肯定有着落。

ah_wa  Agree !!  發表於 12-6-21 10:24

回覆:DD仔 的帖子

So u mean 如放沙呂第一,放朱小一胡第二都一定入唔到?

对!
第二放梁小/萧小/主风,就会安全很多很多。
但不肯定今年有没有人把梁小放第二都入不了。。。  去年好像有这样的情形。

引用:回復+Babyarsene+的帖子对!第二放梁小/

原帖由 DD仔 於 12-06-20 發表

对!

不過, 若係中了第二志願, 幼稚園是不會給你叩門推薦信的! 而小學, 亦因為會尊重其他小學, 不會去搶中了頭三志願的學生, 即係叩門都唔會俾你入...

所以有家長會非常進取去選頭三志願, 博叩門機會..

引用:Quote:原帖由+DD仔+於+12-06-20+發表回復+B

引用:Quote:原帖由+winnie@pooh+於+12-06-20+發

原帖由 mrkokubo 於 12-06-20 發表
咪傻啦。。。。扣門講緊百選一,因為可以扣而去放top3係頭三同送死無異。。。

...
我只是說出事實, 當然, 有家長會破斧尋舟(有私校offer backup的話, 呢個做法可以爭取最大叩門機會), 有家長會採取穩中求勝, 總之各有各好...

如果講緊91區,呢個方法都係無用,因為好多間都會要求你3條1,你就算擺第2、3,都唔會比你叩門。

引用:如果講緊91區,呢個方法都係無用,因為好多

原帖由 ah-ho 於 12-06-20 發表
如果講緊91區,呢個方法都係無用,因為好多間都會要求你3條1,你就算擺第2、3,都唔會比你叩門。 ...
唔係喎, 91網除左一呂、沙呂要1-1-1外, 其他間間都接受叩門, 朱小及梁小就麻煩dd, 只接受第二/三志願叩門....

AndyMah  比你叩門係一件事, 收唔收你又係另一件事.  發表於 12-6-21 01:39

winnie@pooh 發表於 12-6-21 01:06
唔係喎, 91網除左一呂、沙呂要1-1-1外, 其他間間都接受叩門, 朱小及梁小就麻煩dd, 只接受第二/三志願叩門.. ...
因為第一志願可以收晒, 所以只接受第二/三志願叩門.
(梁小識人第二志願入, 但朱小都係?? )

DD仔 發表於 12-6-20 09:47
基本上头五间学校,若不放在第一,是没有机会的,很多人总是不听劝,把五间学校其中两,三间放第一至第三志 ...
我希望 e 個建議下一年會有人繼續睇.........因為年年都有人以為自已會好好彩,入硬 2 呂 1 胡。頭 3 位填曬 d 一線小學;最後中第十幾志願。

選得 ed 咁熱的學校,就要管理好(不中的)風險~

出年仲複雜........唉!

AndyMah   年年都有人覺得自己會係幸運兒,同時年年都好多人喊晒口  發表於 12-6-21 13:57

ah_wa 發表於 12-6-21 10:28
(梁小識人第二志願入, 但朱小都係?? ) ...
如果第一志願收晒, 咪淨好小位俾第二志願?
請問叩門位知道有幾多個嗎?

ah_wa 發表於 12-6-21 10:28
(梁小識人第二志願入, 但朱小都係?? ) ...

我班有個第二志願, 叩朱小入o左, 其實, 朱小及沙湖安排得好好, 頭一個星期已經in晒及收埋. 唔洗拉長個叩門戰爭... 等家長可以速戰速決...
‹ 上一主題|下一主題