用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家考完試未? 各位考成點?
樓主: christy_siu
go

大家考完試未? 各位考成點?   [複製鏈接]

JJDBB,

我都想呀, 吾升都起碼 keep 住啦, 吾好跌就得啦......

JJDBB  應該OK的,上學期考第幾?  發表於 12-6-19 14:46

笨哥哥今日放學興奮地宣佈:數學全班第二!

由小一做數會喊,到今日招招積積,好開心呀,提早開竅呀!

poppypang    發表於 12-6-20 14:28
ANNAFRIEND    發表於 12-6-20 10:05
bb86    發表於 12-6-20 09:17
lojo11  恭喜呀  發表於 12-6-20 08:29

哥哥叻仔

引用:Quote:mamee+發表於+12-6-18+18:48+差不多

原帖由 miffy 於 12-06-20 發表
我暑假請上門補習
其實我都有問個朋友,睇下佢仔仔個中文補習老師有無空閒可以同阿仔試堂。但個心就好十五十六,可能我無返工,覺得自己跟到就自己跟;二來阿仔又極晤願意補,佢自己話每晚同我溫書喎(聽住先);三來佢失分當中有3.5分係扣左錯字分,我心裡就覺得其他錯既部份係可以接受,但中文科就絕對係拖低平均分既地方,班主任亦盡責地講過:不如攪下科中文....。so far個補習老師亦無消息。

Ps 你仔仔自己溫書有咁好既成績,真係好乖仔!

英文慘敗..今個暑假要惡補下啦..老師話全班有1個常識100分,大家係度估緊,我心想,如果有9字頭,只係英文差左,都吾怕啦...KEEP到成績都安慰LOR~吾好俾壓力自己同小朋友啦..佢知我吾LIKE佢英文差左都發皮四...

JJDBB  英文方面,你有冇去讀d咩併音、reading 班.........,我學校好多人讀文法班,但我未比佢讀。反而讀下唔關學校的課程,假而時日,會唔會對英文學業都幫助!   發表於 12-6-20 10:17
JJDBB  我班都有人取full mark 呀,你系讀英文常定中文常?我常識臨考試,小朋友系放了比較多的時間!  發表於 12-6-20 10:12

A-Mum 發表於 12-6-19 20:27
笨哥哥今日放學興奮地宣佈:數學全班第二!

由小一做數會喊,到今日招招積積,好開心呀,提早開竅呀! ...

囝囝幾年班呀? 想請教你囝囝係用咩方法愛上數學架.

哥哥小二, 考得最差今次, 老師都話失望, 英數都Keep到, 常扣錯字都扣咗7分, 中文仲死, 錯字, 作句無咗比果個生字(8分), 重組句子/排句成段錯晒, 閱讀理解差, 佢仲同我講佢無認真做, 又無對卷, 想玩手指, 死未............

回復 ydoris 的帖子

中文常姐~~幾條課外題我差不多估中晒...佢都試過98分..我同佢用好少時間溫就OK.因為阿囡都幾smart.但英文,主要佢係READING差,睇吾明,就吾識答,另GRAMMER都錯好多...最慘同佢溫書時幾OK.點知答起卷就衰晒...

回復 ydoris 的帖子

我女女同你仔仔一樣呀, 溫書時就識, 一做卷就O左咀~~

我女而家小二, 小一時數學最差, 常識就爆分, 咪今年同佢谷數學, 今次考試就科科都平均返, 但整體平均分差左囉...... 不過數學進步左都當佢進步, 自我安慰~~

其實除左英文卷差外,佢其他主科都有9字頭,英文DICT加ORAL都幾高分既.可能我對佢期望高左.因為明年升小四,開始為升中準備架啦.經過大囡升中後,知道要早D準備先得...整體來講係進步左..我希望佢平均分有9字就好滿意啦...不過...夢想吾知會否成真??

唉!數學科點先可以追返?

我個仔讀小二, 佢三次考試四科平均分都有97咁上下啦 !
始終都係中文未試過爆分...閱讀理解差小小....
不過我地好滿意呀 , 佢又享受學習過程....
希望小朋友繼續以呢個正確態度去學習

ppsfung  你個仔好叻   我個女都係小二, 通常中文和常識8字頭, 英文數學9字頭   發表於 12-6-20 17:08

ANNAFRIEND 發表於 12-6-20 10:03
囝囝幾年班呀? 想請教你囝囝係用咩方法愛上數學架.
Thanks everyone!  
阿笨哥小三喇。佢D基本運算一向無問題,小一係攪唔掂D文字題,另外抽象D嘅如時間、重量都係唸唔明。文字題隨住中文進步,慢慢就解到題。我揾D實物解釋番D抽象概念嚟教佢。數學好特別,有時唸好耐都唔明,試下轉個角度去解,可能又忽然明晒。唔好俾唔明嘅嘢積累,因為數學係一個一個 concept build up 上去,唔學明白基本嘢,學唔到上去架!

哥哥有學奧數,佢之前好怕D挑戰題,我幫佢洗腦,話呢D先好玩呀,有挑戰性嘛,依家都肯自己唸下度下。

個個小朋友都有D唔同嘅,唯有見步行步,努力呀!

引用:我個仔讀小二,+佢三次考試四科平均分都有97

原帖由 kaman488 於 12-06-20 發表
不過 ...
平均分有97分,妳的小朋友真係超人!我一生人在考試上都從來沒有拿過97分以上!

darkbson 發表於 12-6-20 19:13
平均分有97分,妳的小朋友真係超人!我一生人在考試上都從來沒有拿過97分以上!:toocold ...

冇超人咁誇張 , 始終都係二年級 , 上左三四年級就見真章 ,

山外有出 , 人外有人...我小朋友係學習比較佔優就係佢既記性特別好 ,

另外..如果培養到小朋友喜歡閱讀 , 咁就對佢係學習上有一定既幫助 !

引用:我個仔讀小二,+佢三次考試四科平均分都有97

原帖由 kaman488 於 12-06-20 發表
不過 ...
各位媽咪,妳們覺得正常小朋友應該有多少分?我開始想同小朋友申請留班啊!

小豬嘜  冇話幾多分才正常. 如果唔合格.學校會叫佢番班.你自己申請,你覺得佢考得好差? 你有冇問過老師,會唔會同級其它小朋友既程度係咪咁上下呀?  發表於 12-6-21 09:13

A-Mum 發表於 12-6-20 18:32
Thanks everyone!  
阿笨哥小三喇。佢D基本運算一向無問題,小一係攪唔掂D文字題,另外抽象D嘅 ...

你阿笨哥一D都唔笨, 我個苯妹就真係苯. 基本運算之前都冇問題, 最近就成日錯. 文字題不嬲都係小朋友死穴, 我兩個就在考試前比我死操爛操, 今次考試唔係死o係文字題, 而係基本野同埋最後教的硬幣.  我女女時間都掌握到, 不過永遠係唔小心"前"同"後"的字眼. 小一學時間只係基本野, 到小二有埋計"分"都幾係野. 重量小一冇喎, 應該係小二課程. 唉!數學女女好似好多野我都唔肯定惦唔惦, 時得時唔得O甘. 不過同佢地唔小心都好有關係.  之前學校日日比10條速算佢地做, 大部份都岩哂. 點知小測就3題錯兩題. 你話佢唔識咩, 一定唔係, 你比佢計過實岩. 但果刻硬係錯錯錯. 其實係咪女仔d數感真係弱o架?
‹ 上一主題|下一主題