用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 攞到結果啦!
樓主: mo-ma
go

攞到結果啦! [複製鏈接]

回復 littlelam88 的帖子

恭喜大家, 我個女都派到佢鐘意間學校.....

華、迦、旅鼎足而立。迦密一早就知佢地雄心勃勃,旅港轉新校長,新人事新作風。相反黃笏南一直受搬校困擾,而家一拖再拖,此消彼長!
:verycold: :verycold: :verycold:

我個仔仔都派到黄芴南,是第二志願。其實大家知不知道究竟幾時搬校?

多謝各位-希望大家都對賽果滿意...

"redkoni:  你都好博喎,今年的九龍城校網形勢確是如估計般樂觀。黃笏南是好學校,恭喜晒!"

Hi redkoni - 係呀,我同老公都敢諗!但多得你同其他前輩提供分析同資料, 就算今次係搏, 我地都清楚風險所在, 可以諗定worse case scenario嘅backup plan。所以縱使派到第五都十分滿意,希望你地繼續為大家服務!感謝萬分!

最後希望要叩門嘅朋友抓緊時間,順順利利過關!

Thanks
Mo-ma

想問問樓主,相信你的小朋友一定是band one 吧,那麼有沒有band two頭的學生可以派入黃笏南呢???

回覆:chun媽 的帖子

老實講,學校一啲都沒透露學生banding.所以我並吾知道呀仔系吾系band1。但佢中英數成績大概都系AABB之類,所以我估系band1。佢有幾個同學都入埋黃笏南,但佢地系吾系band2就吾知LU。

Thanks
Mo-ma

回復 mo-ma 的帖子

歡迎加入WFN,有關重建一事,可到校網睇,但好似未批到撥款,所以仲未落實,大家可到「中學交流」一齊keep in touch!

mo-ma  Thank you minijelly.  The relocation thing is not too bothering to me because the current location is very close to us!  And yes - we will chat more in the 「中學交流」section   發表於 12-7-11 09:09

那就奇怪啦,很少學校不會告知家長,否則,家長如何選校?

RE:杰杰媽媽
我小朋友屬於band2,英文唔合格(D),其他科有A/B

回覆:chun媽 的帖子

CHUN媽:你講得好有邏輯,但事實系學校吾肯講,我地吾知道,就連建議我地點填表都冇。我地冇上年派位成績,班內或全校名次做參考,成績表只有ABCD做RATING,所以只可以憑EK嘅資訊分析,同自己對呀仔估計,而做決擇。
攞結果當日主任仲同我講「第五志願都倒WFN,咁XX同學都應該系幾好成績喎!」我都吾知點應佢,認真啼笑皆非。
所以我見到其他家長有學校嘅支援,真系嘅羨慕又妒忌,但呢一切都系天意,邊個叫自己揀左呢間小學呢?而家寄望兩年後再來一次,過程同結果都可以更好啦。

Thanks
Mo-ma

相信樓主的小朋友一定是band one,只是想知道頭四個志願是什麼?自行又是什麼?好讓下一屆學生作為參考,我朋友女兒是band 1 生,第一志願選銀禧而不入,可能WFN因受搬校困擾,少左人揀?反而多左人揀銀禧?

回復 HIN2003 的帖子

唔好意思,遲左覆,第一 maryknoll,第二迦密,第三華英,第四黃笏男。

引用:相信樓主的小朋友一定是band+one,只是想知

原帖由 chun媽 於 12-07-16 發表
相信樓主的小朋友一定是band one,只是想知道頭四個志願是什麼?自行又是什麼?好讓下一屆學生作為參考,我朋友 ...
自行揀左九龍城同油尖旺D最難入嘅,我諗你都估到邊幾間啦!有得interview但無下文。我仔係零特異功能同校內外大獎,但有啲見得下人嘅校外academic assessment嘅cert.  所以而家俾我再揀一次,其實自行選校都應該緊慎D,記得繼續上ek, 因為好多高人肯幫忙。祝你好運!

Thanks
Mo-ma

lauerica 發表於 12-7-16 09:15

唔好意思,遲左覆,第一 maryknoll,第二迦密,第三華英,第四黃笏男。

唔緊要!
THANK YOU VERY MUCH!!!!!

lauerica 發表於 12-7-16 09:15

哇,去到好盡喎.等緊結果時好緊張囉.有無同學仔好似你甘排入得到迦密,華英呀.(我諗無)

sowasabe 發表於 12-7-16 11:44
哇,去到好盡喎.等緊結果時好緊張囉.有無同學仔好似你甘排入得到迦密,華英呀.(我諗無)
...

如果sure band 1 , 都可以咁排.

HIN2003 發表於 12-7-16 13:27
如果sure band 1 , 都可以咁排.
甘排..我諗一係入 MCS , 一係就入等四之後啦,好似晒左迦密,華英,旅港既機會.
下年到我揀, 電腦排位這三間取其兩間做一 & 二都怕會吾會去到好後. 阿囡一至五年級最差個次考全級第九,性格外向好動 有沒有人自行成功既來報料分享吓.

‹ 上一主題|下一主題