用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 唔知學成點,鋼琴一問
樓主: giben1231
go

唔知學成點,鋼琴一問 [複製鏈接]

lyhv 發表於 12-7-18 12:05
琴, 要日日練(學)嗎?  我其實唔識琴,只是正在考慮給小朋友學琴,請問大概每個禮拜一堂到琴行學,真的不夠 ...
最好日日練,尤其剛開始時,但不需要練好耐。其實有些似打字,練得多就會熟。如果一星期才去彈一次,就好似我地一星期先打幾個字,打咗好耐還是“一指神功”,學好耐都未到一分鐘一百個字那種速度。當然,打字慢無所謂。但學琴進度太慢,小朋友會失去興趣。

最緊要小朋友自己先有興趣。我一早就同我囝囝講明日日都要練琴的,他願意才開始學。

世上咁多樣興趣,唔學琴都無所謂的。

SAGO    發表於 12-8-2 14:00
bebebe12345  最鐘意呢句........."世上咁多樣興趣,唔學琴都無所謂的。"
不過要學就儘量學好D而已!  發表於 12-7-18 12:21
bebebe12345  最鐘意呢句........."世上咁多樣興趣,唔學琴都無所謂的。"
不過要學就儘量學好D而已!  發表於 12-7-18 12:21
for every one criticism, three positives must be given.

lyhv 發表於 12-7-18 12:05
琴, 要日日練(學)嗎?  我其實唔識琴,只是正在考慮給小朋友學琴,請問大概每個禮拜一堂到琴行學,真的不夠 ...
學(有老師指導),一星期一次可以(有些初學的學生可以一星期兩次,見老師密些,手型執得好些)。練(家長陪),最好每天,練習越多,掌握越好

bebebe12345 發表於 12-7-18 10:02
作為家長,最理想是能夠陪伴
1) 孩子上課.....知道老 師要求改善的地方、練琴時作提醒。
2) 陪伴孩子練琴... ...
同意!同意!
與其自己學琴去幫孩子,不如替孩子找一位懂得教小朋友和教家長怎樣幫的老師更實際。
for every one criticism, three positives must be given.

世上咁多樣興趣,唔學琴都無所謂的。

like!

醒目開學勳章

lillymarie 發表於 12-7-18 12:14
最好日日練,尤其剛開始時,但不需要練好耐。其實有些似打字,練得多就會熟。如果一星期才去彈一次,就好似 ...
THANK YOU!  琴,係佢自己話想學,當然自問我都開心當聽到佢話想學。其實我都明白要多練,但我無諗過要佢咁早就日日練,因為佢未識而我又唔識,不過你嘅意見對我有好大得著,如果日後真係開始學時,我會懂得同老師傾下依一個POINT。再一次多謝你俾嘅意見。

giben1231 的帖子

如果唔用拍子機,反而覺得好亂喎!基本上練琴時(鋼琴和小提琴)都要用到拍子琴機,尤其是針對性的練習如練速度等。我屋企就有三部拍子機!

bebebe12345  哈哈!大多二部....  發表於 12-7-18 16:16

因為有一部唔夠大聲,已被人遺棄

我又係有兩部,一部太大聲,一部唔夠大聲。太大聲那部唔用,驚傷耳。誰知話細囝拍子唔啱時佢就話係因為聽唔到拍子機聲。

回覆:唔知學成點,鋼琴一問

同一間琴行轉老師會唔好意思嗎?

beetle 發表於 12-7-18 16:26
因為有一部唔夠大聲,已被人遺棄
數一數.....大大小小共六部

SAGO  WA!!!  發表於 12-8-2 14:06
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:STEP+BY+STEP+for+初學其實都算厚同多歌!!!

原帖由 PianoTeachers 於 12-07-20 發表
STEP BY STEP for 初學其實都算厚同多歌!!!
五歲大概半年到學哂!!!不過都要睇學生資質同有無練琴!!!
我地一星期都係練3次,每次半個鐘,個仔好似已經有d悶。。

引用:STEP+BY+STEP+for+初學其實都算厚同多歌!!!

原帖由 PianoTeachers 於 12-07-20 發表
STEP BY STEP for 初學其實都算厚同多歌!!!
五歲大概半年到學哂!!!不過都要睇學生資質同有無練琴!!!
請問有咩辦法可以有興趣d呢?
以前阿仔練琴好開心架

我女既練法(玩法)係用拍子機將首歌由慢彈到快, 時分手時雙手. e.g. 80 , 100, 120, 140....又會專登高8度或者低8度彈, 前日佢試驗升高一key 彈( 不過最後亂成一團失敗左).
0甘玩法唔會悶, 佢可以練成個鐘.

我又無用拍子機喎, 我個女D節奏感又OK, 不過熱誠度有待改進!
佢係遇到要表演先會彈幾次!

我覺得陪小朋友上課,就會學到好多關於音樂的事。初期大人聽書始終會記得多過小朋友,在家練琴時,就可以將老師講過的再提醒小朋友。

我囝囝有時都會以為自己練得好好,做了一次就想收工架!但因為我聽過老師的示範, 認真去聽囝囝做唔做到,咁又練多幾個字了。

所以老師如何是很重要的,如果進度很慢而老師又說不出小朋友在甚麼地方可以改善,又或者提不出改善的方法.........咁就要想想啦........

另外,練幾耐,其實不太重要,如果歌仔本身好簡單,對小朋友來說太容易,練15分鐘都OK的。

這是細囝老師對我說的。因為我細囝去年拉的歌相對容易,有時真的練廿分鐘就“無野練”。我向老師投訴他,老師就說練幾耐唔使規定,反而係睇佢做唔做到要求, 重質不重量。
但練得密是有需要的。

引用:Quote:giben1231+發表於+12-7-20+16:13+請

其實小朋友都好需要成功感同滿足感!!! 練琴係辛苦家!!!
不過當小朋友練好首歌、彈得好既時候多D讚佢!!!!  ...
其實我都講左好多次,如果有需要,可以買書,但係老師又話唔洗,我自己買左,又唔用。。

引用:Quote:原帖由+PianoTeachers+於+12-07-20+

原帖由 giben1231 於 12-07-20 發表
其實我都講左好多次,如果有需要,可以買書,但係老師又話唔洗,我自己買左,又唔用。。

...
不如轉老師啦, 都唔夾, 唔好浪費時間

‹ 上一主題|下一主題