用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試的後感
樓主: lcys
go

小一面試的後感   [複製鏈接]

回復 ha8mo 的帖子

在西灣泀的優才。

cwclsh  在西灣河的優才??  發表於 12-11-15 09:34
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我是在今年4-5月報了兩間私小, 其實已經有部份私小或直資已經停了收生,  幸好兩間私小也收了女兒, 一心以為不用叩門便是最好, 到了5月份已經準備了7-8間叩門的profile, 以備不時之需, 估不到最後也需要用上了, 到了6月份, 完全不敢相信, 派位結果是那麼差, 最後in了6間津小, 到了6月尾和7月初便有兩間學校收, 最終叩回內區首志願, 真的很峰迴路轉!!!

多谢分享

多謝分享!原來心態很重要,期望不要太高失望也不會太大。盡力,順其自然!

回覆:lcys 的帖子

tks for sharing, i have this feeling when i accoompany yo hv interview w my kid

咁的教育氛圍,多幾個細路都怕

多謝分享, 可能要試過先知那間比較適合她
http://hk.myblog.yahoo.com/phoebemmwong/

我一早已調整好自己心態,話比自己知,收唔收,不是看我地自己/小朋友面試後,自我評分好唔好既定義。

lcys 發表於 12-8-28 07:36
小女今年九月讀小一,去年8月開始,就開始帶她去面試,直到12月才告一段落。這幾個月的心情,想信各位都會 ...

thanks for your sharing.....

You have got 6 offers...very very good.  My son interviewed 12 DSS and Private schools....   only 2 on waiting list....  all others rejected. Sigh....  

報考小一前, 我做左大半年research, 再問埋阿仔, 想係間點既小學讀書, 最後一心決定讀直資, 因應阿仔既格及要求, 揀左七間適合佢既直資, 除左第一間係用作warm up, 其餘六間都係心水, 其中一間收佢, 我地都會開開心心放棄抽獎, 因為真係無邊間官津心儀, 所以目標好明確, 當然我亦作好全軍覆沒既心理準備, 因為總有書讀既 ......

成個報考小一流程, 我自覺最辛苦係資料搜集, 因為真係用左好多時間, 我係睇晒廿一間直資既資料, 上網睇晒留言, 基本上我揀得既學校, 我都可以講得出佢有乜好, 有乜唔好, 點解我會揀, 佢地既教學師資,每班人數, 課外活動, 以至用乜出版社既書, 功課量及課堂設計等, 個一段晚晚上網睇到眼訓既日子, 真係難捱 ...........

反而面試既日子, 我地一家三口都覺得好輕鬆, 七間直資既面試日無撞過,事前亦都無特別train阿仔, 只係時不時用三文兩語問佢最基本既問題, 即係你住邊呀? 讀邊間學校? 幾歲?  我地甚至連profolio都無做, 阿仔所有面試都著同一套戰衣, 見家長之時, 我兩公婆都係牛仔褲上陣, 真係好relax, 因為我地覺我 係收就會收, 唔收即係唔啱唔夾, 勉強無幸福

每次面試, 我地都係同阿仔講, 帶你去學校玩, 每次都叫佢"玩得開心d", 面試完畢, 我地只係問一聲"玩得開唔開心呀?今日有幾多個靚靚老師招呼你呀? 佢開心就得, 已經成功左喇! 我地無特別問佢面試問乜, 佢鍾意就講, 唔鐘意就唔講, fine, 反正都過左喇!

結果呢, 我地作左最壞既打算, 因為阿仔係慢熱型, 面試真係唔係佢既強項, 所以佢考k1時, 報左六間, 只得一間收, 我地都好感恩開心, 今次考小一, 意料之外, 有兩個offers, 兩間都係我好鍾意既學校, 其中一間9月已經比左offer我地, 所以我連自行都無填就交表, 之後十月收到第二個offer,我地好開心, 阿仔亦都好開心, 我地自覺真係好成功做到平常心

至於唔收阿仔個幾間, 阿仔都有問, 點解佢唔收我既? 我地同佢講, 因為間學校同你唔夾, 做唔成朋友, 阿仔亦都好明白, 無因此而唔開心

講左咁多, 只係希望大家明白, 揀一間適合小朋友既學校, 比揀一間你鍾意既學校, 來得更實際. 沒有更好, 只有適合與否,希望大家都心想事成喇!

LuLuKiuKiu    發表於 12-11-20 15:48
学究    發表於 12-11-16 09:33

引用:報考小一前,+我做左大半年research,+再問埋

原帖由 朱寶 於 12-11-15 發表
報考小一前, 我做左大半年research, 再問埋阿仔, 想係間點既小學讀書, 最後一心決定讀直資, 因應阿仔既格及 ...
我也希望用你這平常心,面對下年的選校情況!

那一個星期六是我們最後一間interview的學校,亦是個非常難受的一天。考了的學校已經被reject得七七八八。尚未拒絕的只有兩間和今天要考的一間。

今天這間學校很寧靜很舒服。秋風吹來很寫意。我們沒有期望,可能是收得太多reject letter的關係。一點壓力也沒有。In 完後,
有一位老師帶小兒出來。老師説:「你的小朋友真是很叻。」。我突然很感動。回到操場後,我們在操場上買飲品,坐了一段時間。我的腦海停住了!這是小兒考的最後一間學校,最後一個機會,發呆了。我沒有想過in了九間學校已被六間拒絕了。我的小孩是一個愛搗蛋的小孩,但是心地善良。學業成績是中上,他每方面都是很平均。我收了一封又一封的reject信,我真的很懷疑我過去幾年的栽培是正確嗎?但是今天這位老師的一句説話解了我的心結。第二天早上,小兒的第一句說話就問我:「收不收?」而不是早辰和早餐吃什麼......他也許看出了媽媽的心事!

学究  Be yourselves!  發表於 12-11-16 09:37
tutik  我也收了不少reject letter, 每次小兒他也沈了幾秒然後問:「咁有冇學校收架」我也反思自己是否定位錯了,常認為現階段均衡發展, 守規自律社交就夠,原來操練才重要,短短數分鐘就只主要以學術來收生吧!   發表於 12-11-15 13:51

fishmeow 發表於 12-11-15 00:35
那一個星期六是我們最後一間interview的學校,亦是個非常難受的一天。考了的學校已經被reject得七七八八。 ...
放心啦, 無論去到那所小學, 我們都有6年時間引導小朋友學習, 最終升中都會去到他適合的學校。最重要他喜歡上學,喜歡學習。畢竟不是我的年代,父母都可能唔識字,全靠學校。你咁有心, 小朋友已經比很多人幸福了。

引用:報考小一前,+我做左大半年research,+再問埋

原帖由 朱寶 於 12-11-15 發表
報考小一前, 我做左大半年research, 再問埋阿仔, 想係間點既小學讀書, 最後一心決定讀直資, 因應阿仔既格及 ...
很好的分享。我今年都只係報了四間,並沒有大包圍去報。我都覺得揀啱小朋友個性學校比家長喜歡的學校來得重要。雖然暫時一reject,一 offer,仍有兩間等第二輪面試通知,以及等自行派位。每次面試,我都只問好唔好玩,喜歡邊間。阿仔話最鍾意果間就竟然收左

Iqover120-謝謝你的鼓勵!

去學校interview, 我會跟孩子說, 這是一個機會讓我們看看這間學校是否適合我們,也讓老師看看你是否適合他們學校。大家的地位是平等的,她也不會有太大的壓力。
所以我們已經in了9間,還有2間會去in, 每次孩子都是開開心心的進去,開開心心的出來。還時常問我幾時再可以去interview.
無論結果如何,我覺得她享受著這個過程就已經很厲害了。 不竟,太多其它控制不了的因素會影響到結果。
只要我們盡了力,一定會有一間適合我們孩子的學校在等他們。
大家輕輕鬆松去面對吧!這個遊戲要到明年9月才玩完。只要盡了力,孩子自有他們應走的路。

fishmeow  Really like your sentence: "孩子自有他們應走的路"!  發表於 12-11-16 09:30

我就會直接同仔仔講我地怡家去面試。因為就算我地唔講,其實幼稚園都有講/教面試既應有技巧的,所以我都會講個實況俾仔仔聽。so far 仔仔都ok,未有太大壓力,佢只係覺得去interview同係幼稚園一樣,答岩老師問題既就係叻仔
‹ 上一主題|下一主題