用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K2 小朋友應有的英文基璴???
樓主: kcheng0000
go

K2 小朋友應有的英文基璴???   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:prodef 的帖子

眼見有些BK囝囡都有一些超乎我想像的能力,如k3睇chapter book, 6歲考mover, k3背乘數表,5.5歲考中/高級KPCC,interview後能講出所有內容,英文conversation對答如流。我想他們就好叻了,亦是dgjs/spcc會收的一群。
你囡囡肯串生字已了不起了,但比下去,就真的有點距離。
我祗導出眼見更top的一群,沒有冒犯之意。
可能dgjs/spcc收一些更厲害而我們不知的一群呀!

在此聲明,我不是dgjs/spcc的家長。囝囡亦沒有這樣那樣的異能。

簽名被屏蔽

vicky_cheun 發表於 12-10-16 08:12
回復 mandor 的帖子

咁其實spcc/dgjs英文程度係要去到邊?我都想知到呢,等有一個目標俾阿囝。 ...

DGJS 開學都個半月了, 我想還是在蜜月期中, 所以未感受到絲毫學業壓力.

小一英文科教了一堆生字來形容面相和性格的, 例如, freckles, moustache, muscular, bald, timid, confident, artistic, athletic, generous 等等... ... 在我來看, 擴闊word bank, 就算是成人都是要必需的.

反而, 我現在將焦點放於掌握近義字的微細變化, 希望她能用字上更能精準.

例如早兩天, 我就跟她分辨下列四組字:
tin vs can
pat vs stroke
scratch vs graze
burn vs scald

TYYC

Shirley3    發表於 12-10-16 15:10
wiskylo  簡直係偶像  發表於 12-10-16 13:08
喵媽  勁!!  發表於 12-10-16 11:42
chunsamyuen    發表於 12-10-16 11:17

回覆:TYYC 的帖子

簡直大開眼界,似乎我並沒有神化了。

TYYC 發表於 12-10-16 09:36
DGJS 開學都個半月了, 我想還是在蜜月期中, 所以未感受到絲毫學業壓力.

小一英文科教了一堆生字來形容面 ...
嘩...勁, 當中我只識兩個字, 就系 "word bank"

elderberry    發表於 12-10-16 10:18

醒目開學勳章

醒目開學勳章

回復 siumoma 的帖子

thanks. good idea

TYYC 發表於 12-10-16 09:36

小一英文科教了一堆生字來形容面 ...
多謝分享! 我想普通小五生都唔識這些生字!

大開眼界。如果中文也教咁深,肯定好快做作家。相信tyyc 的女兒一定是gifted child . 多口問句,會讓女兒跳班?因小孩很快悶,如他們發覺課堂上的知識自己已一早掌握、會失去學習興趣。

回覆:K2 小朋友應有的英文基璴

果然一山還有一山高,睇嚟,我都要認命,

DGJS d 英文係當個細路係native english speaker咁教,用詞既深度和精準度係好高。不過,面試時又唔會要求小朋友有咁高既英文水平,最緊要聽得明,不同 accent 都最好識聽。

回復 LingYiYi 的帖子

YES, INDEED

見到TYYC的留言, 我諗下年都唔好同呀女報DGS, 自知根本都支援唔到甘深既課程, 收左都大獲

LingYiYi 發表於 12-10-16 12:55
DGJS d 英文係當個細路係native english speaker咁教,用詞既深度和精準度係好高。不過,面試時又唔會要求 ...

其實我又不太在乎教得深或是教得淺, 最重要是小朋友學得愉快和吸收.

如問我那堆生字是否太深? 我覺得合乎預期, 相信其他一線小學都是差不多水平.

反而作為家長, 除了依賴學校教授之外, 還可以怎樣增潤小朋友的學識?

例如上述例子, 我為什麽無端端會教她pat 和 stroke的分別? 就是執拾書櫃時, 無意揭到她的日記, cckg去年帶全級同學去騎術學校玩, 她有這樣一句 "I touched the pony's tail when I visited the riding school this morning."

轉念間, 其實touch 這個字可以用更準確的字取代, 所以就教她捋騾子尾巴, 可以寫成stroked the pony's tail, 而pat 就是輕輕的拍, 例如patted the pony's back.

教授期間的短短兩三分鐘, 氣氛融洽, 親子關係提升, 女兒亦多學會一個生字. 這裡說的是我的一點經驗, 並不是什麼高難度特技, 其實只要找對方法就是了.

TYYC,

HaYi  我反而覺得 stroked the tail 好似個動作好瀲...同埋唔多常用 ? (唔好意思, 不是英文專科出身唔多識更好的用字.. may be你說的 "pat" the tail 好似合乎個環境? ?   發表於 12-10-16 19:10
夢B  你女兒所寫的英語句字我到初中才會寫  發表於 12-10-16 17:19
chunsamyuen  咁都要本身家長識呢D字才可教,所以高資歷家長可教高深學術給小朋友  發表於 12-10-16 17:15

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題