用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文作文唔合格
樓主: kamusc
go

中文作文唔合格   [複製鏈接]

http://detail.tmall.com/item.htm ... p;cm_id=&pm_id= 阿囡小一,我買左E套書返來自已睇,然后教寫日記或周記

回復 kamusc 的帖子

yes, read more chinese books is good for writing...my girl is good in Chinese and one of her habbit is reading....normally she read at least 1 or 2 books per week.........
I love my dear husband and dear daughter.

回復 songyang578 的帖子

好認同大陸教中文的手法,請問有冇邊度補中文好???

簽名被屏蔽

kamusc 發表於 12-11-13 11:29
回復 ponysee 的帖子

小部份補專科的有教寫作,但好少。良師難求。

我個公子依家補緊那一間中文專科都算全面,有教句式, 閱讀理解咁, 而寫作,每堂約15分鐘教,老師話不浪費上堂時間比小朋友在堂上作,所以作文是功課, 我都幾認同唔好上堂作,因都唔知是公子作定老師作,返屋企,我可以肯定係公子作!

我囝上小四開學時, 老師就推介左一套作文書.  "中華書局 - 我要寫好記敘文" 另外還有說明文, 寫人物....等!  呢套書全部輯錄本港小學生既文章, 再有老師既評語, 作文題目都同囝囝學校既差不多, 篇幅短,好淺易, 對初閱讀既小朋友無咁抗拒, 大家可以去書局睇下啱唔啱用!
我囝囝自從小四開始多睇範文後, 佢對作文既信心大左, 落筆易左, 可以有短期既成效.  如果再加上閱讀, 就更能穩固中文基礎!

好開心,幾年來,第一次考試作文合格有60分今次只看別人文章如之上樓主介紹的書,下次定加上抄寫希望更好...

songyang578 發表於 12-11-12 10:55
回復 jollyma 的帖子

非常同意你所講既觀點,中文係有文法既,但係依家學校教既冇系統,學校鼓勵閱讀係好好, ...

極同意. 學校只鼓勵閱讀, 但在中文及寫作都冇提供方法. 其實呢種虛無縹緲的教學方法係咪大"吹"勢?

ysnmama  時間有限. 所以學校只會蜻蜓點水式教完再做工作紙就測考. 所以只好靠自己再去花時間掌握. 至於如何掌握. 就是補習, 上專科班, 做練習或多看書.  發表於 12-12-19 16:42

sara11 發表於 12-12-19 09:53
我囝上小四開學時, 老師就推介左一套作文書.  "中華書局 - 我要寫好記敘文" 另外還有說明文, 寫人物....等! ...

好開心, 見你握介呢套書, 事關我巳買左, 一直放在書櫃未旭過. 事關我小朋友只初小, 未去到作文階段. 既然甘有用, 由而家開始叫小朋友睇多d呢類寫作書都好. 多謝分享.

回復 leeping 的帖子

係 taobao 咁可以點買?我未試過我見佢話要入手機號碼, 係香港的可以嗎?

回復 migohappy 的帖子

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=631  

同大家講個好消息!
阿仔係最近的一次的作文成績有小小進步,由56升至62。
雖然只係區區的六分,但老師在作文評語上就寫左「文句尚算通順,分段清晰,但在詞彙及修辭的使用仍雖努力。」
今晚可以斬料加餸囉~

smallfoothk    發表於 13-1-18 18:00

中文作文能力真的是需要從小就培養的。我見過一些家長每星期會去大型圖書館借書,幾本中文幾本英文,而這種習慣從K1就開始,讓小朋友對去圖書館借書有一種期待的感覺,而圖書兩星期又會過期,又可培養學生在限期前閱讀。買書給學生閱讀不是不好,只是未必能令學生學懂珍惜閱讀機會。此外,據經驗所得,不論是學中文作文或做中文練習,請找到一個能為你的小朋友解釋錯處或詞語的老師,不然你的小朋友只是一部寫字機器,不能累積更多知識。老師的學歷不太重要,最重要他/她讓你的學生學習愉快,能幫到你的孩子提升中文水平。說真的,我中一就已經自己創作文章,那時有些中文老師都說我的中文水平不錯,中文拿全級第一也是常有的事,但我從小都是靠自己去借書看,真的是對中文閱讀很有興趣,父母不懂幫忙,沒有中文補習老師,最後會考高考中文成績都不錯。各位父母,你們對孩子的全心全意地付出實在令人感動,加油啊!你們的孩子一定會明白父母的一片苦心。

阿仔作文竟然大有進步, 真是意料之外, 有7字頭, 但讀本卻插水式創新底...

我反而覺得老師的學歷、見識極為重要。一個中學學歷的補習老師和一個大學專科學歷的補習老師,不用說,我一定選大學專科學歷。
不為別的,單以專業知識而言就已經跑驘幾個馬位了。
就好像我們在中一至中三的時候都學中史,但大學歷史系的也學中史,他們學的都是五千年的歷史,其中有何不同呢?在於深度。
不可否認,如果小朋友喜歡一個補習老師,那是事半功倍,但如果老師的學識不足,那就是害了小朋友了。
當然最好可以找到一個小朋友喜歡而又有學識的老師。

回復 tws2010 的帖子

讀本要提升成績都容易,可能只是一時失手,作文有進步都應該好開心。

講起作文我都想分享下, 首先申報左自身先, 自己讀書果陣語文一向都算強o既, 會考中英兩科都係A, A LEVEL 中文5個細項都係A, 最後係A(01) , 中六開始我都有同人補習, 補中文同全科, 我個補習仔中文會考都考到B的, 唔係想晒命,  大家亙不認識我亦唔駛晒命, 只係作小小分享, 亦想o係度向其他媽媽取下經睇下點教自己個女比較好~

第一: 中文成績好不外乎閱讀, 唔好問我讀咩, 因為我係乜都讀, 但幾歲開始呢 ? 我自己係中一先開始, 中一之前我連圖書證都冇咖~ 小說我係睇得最多, 睇之餘要抄, 抄咩?! 抄金句!金句o既意思係自己覺得寫得好, 有同感, 有感動o既句子~

第二: 背! 背詩/背詞/背論語之類, 特別係寫議論文, 背上一段經典訓詁加出處, 所有中文老師都會刮目相看, 我自己每次作文之前都會先寫定一批我認為用得上o既經典/成語之類, 然後先動筆寫, (當然唔好過火, 句句成語, 段段之乎者也咁)

第三: 大綱, 小學階段大綱可能未用得上, 但係要有呢個邏輯, 起承轉合同結尾

第四: 錯別字, 通常呢d 係扣分位, 減少o既辦法係覆卷同埋多閱讀, 讀到個字同詞語o係腦中已經有個image, 寫錯字o既機會大減~

第五: 字體, 一定要執靚手字, 小朋友有能力o既話學埋書法, 我記得我以前作文有10分係格式, 標點加字體, 我次次都9分, 呢d easy point 要盡拎!

唔係化  thx for sharing!  發表於 13-1-25 00:34

對呀, 都好開心

我囝囝也是小四, 作文結構最弱, 所以作文唔會高分, 所以我考他作文前先寫大綱, 然後再從每段開始構思; 最重要是小朋友經歷不多, 構思會有難度.

幸好今次考試要寫一篇個人經歷, 他取得90分

醒目開學勳章

kamusc 發表於 13-1-23 12:42
我反而覺得老師的學歷、見識極為重要。一個中學學歷的補習老師和一個大學專科學歷的補習老師,不用說,我一 ...

要揾一個好既補習老師都唔係一件易事, 即使係大學生, 有學歷但未必識教人, 始終每個學生長短不同, 不懂因材施教~   

shevachevy  exactly! 以前中學時有d 老師係博士程度, 但上親佢堂都悶到想死!  發表於 13-1-25 10:54
‹ 上一主題|下一主題