用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝,德雅-如何決擇??
樓主: waiwaimam
go

王錦輝,德雅-如何決擇?? [複製鏈接]

唔係麻,仲有人講轉唔到出面傳統津貼小學

香港係九年免費教育,只要你同教署講冇錢交學費,佢地即刻幫你搵個學位番黎呀。

我想同大家分享一個真實個案。我仔同學個姐姐之前讀區內一間頗受歡迎的津小,但佢媽媽想姐姐入埋wkf,於是考插班,但考了三年才成功。其實,我想講轉出並唔難,想考入才是困難。

回復 mirage 的帖子

wkf 講明無呈分試的!

TKO2040 發表於 12-12-9 22:03
讀了好幾年WkF既家長, 想轉出來讀轉統小學, 家長試過係無一間轉統小學肯收(特別係沙田區), 講得好聽叫做課 ...

一間學校總有叻同唔叻既人,好難一概而論。我只知有人中學轉左去男、女拔,沙田官中;小學中途轉校,一樣有人去左男、女拔。

回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

我唔係想中途轉其他小學,只係想知道,沒呈分試可唔可考其他中學。

回覆:waiwaimam 的帖子

waiwaimam,要入讀津貼中學,學生必須要有三次的呈分試紀錄,EDB以這三次分數來分學生的組別,再配合小六學生編號,進行中學派位。

當津中完成所有派位學生註冊後,也會接受叩門學生的申請,一旦津中要收叩門生,也要收他們的小六派位證。或者你問WKF,他們小六的學生會否都有小六派位證。

醒目開學勳章

看看以下新聞作參考:-

升中報校勿指望叩門,多區協議收緊名額
(明報 2012-12-03)

【明報專訊】教育局今年「強烈鼓勵」中學停收叩門生,多區已先後就此達成「君子協議」,紓緩區內收生不足問題。升中人口下跌近千的屯門,有英中校長指該區協議學校只在7月統一派位後,報到率低於標準,才可按比例收生,預料多間英中名校隨時沒有叩門額,建議家長宜把握統一派位報讀心儀學校,勿指望放榜後才靠叩門報讀心儀學校。

waiwaimam 發表於 12-12-10 01:48
我唔係想中途轉其他小學,只係想知道,沒呈分試可唔可考其他中學。
你可以係自行分配學位階段申請其他中學

即是報讀私校直資,沒有呈分試是無影響?

醒目開學勳章

如果小朋友係outstanding,沒有呈分試是可以接受。相反,小朋友是普通的,就好危!

Thanks for everyone reply, I have better understanding now!

waiwaimam 發表於 12-12-10 10:41
即是報讀私校直資,沒有呈分試是無影響?

我的理解是,呈分試是派位用的,私校直資不需要呈分試成績

回覆:mother904 的帖子

Thank you!

mother904 發表於 12-12-10 01:30
一間學校總有叻同唔叻既人,好難一概而論。我只知有人中學轉左去男、女拔,沙田官中;小學中途轉校,一樣 ...

這裡有爸爸之前個小朋友由黃X輝轉了出去, 佢亦接觸其他BK家長講述小學情況, 可能講得太多, 現在有上BK, 但不願多講.

另外, 我亦識有家長在此讀書.

最重要係CURRENT PARENT好滿意咪得囉! 覺得教得好深, 小朋友語文能力自覺好OK既, 甘就安心讀落去.

讀這種學校一定要有信心. 佢地係無逞分, 讀完6年, 小朋友係沙田BANDIND, 定位係MUG都唔知.

朋友已回應了, 佢識得一個年前自行考入沙官, 佢係拿左MUG獎物獎的(家庭自費培訓出來, 同小學無關).  男女拔更加不一定靠學術入去, 有運動體藝得獎能力既BAND3生都收.   

直資小學如果沒有逞分, 小朋友一樣可以自行去考兩間中學, 派位時候就算小朋友選擇了直資中學, 但自行有出面中學收了, 而又係第一志願, 可以搶先收那位小朋友. 另外小朋友家長仍可以去教處自辦"大抽獎", 不過小學不逞分,家長無法得知小朋友BANDING, 甘就唔敢同小朋友選中學, 選擇抽亦會LOSE原有直屬中學的學位.

回復 hungchan1234 的帖子

我贊成你講法.....WKF不單只唔淺就連Grade 1己經好深可能有些家長係超級勁人.....我自己都有讀小小書但覺得完全唔淺囉......

係WKF的小朋友差不多個個都好smart......我見到有些小朋友Grade 2己經自己作一篇幾ok的英文文章了.....相信WKF的老師....佢哋有好好方法教導學生學習.....

至於功課唔係出面d人講到咁少.......例子﹕如星期五功課唔計改正.....己經有8、9、10樣啦.....相信唔少囉!

回復 edwinho123 的帖子

唉!我衣家直情擔心小朋友跟唔上添!

回復 iriskwokmama 的帖子

我都好擔心....因為真係好深而功課又多.....但諗深一層.....第時佢吔將來會好囉!

我要求好底,基本上小朋友考試逹標(即係合格),我都OK架喇!唔想好谷,只希望佢反學開心同達基本標準便可

回復 iriskwokmama 的帖子

我都係同你一樣....只要唔好攞個"D"返嚟俾我我就好OK......

你知啦,小朋友仲細有時失手都好難講,只係不時提下佢小心些看題目、留心些上堂、assessment温下書!入唔入到腦,係睇小朋友自己本身......

我只希望佢讀得快樂開心.....所以我成日講d人唔好將佢的小朋友同我的小朋友比較.......小朋友個個唔同.....小朋友有自己的 talent......為何要日日比較呢!
總之唔好俾老師投訴、唔好太差我已好滿足了!

👍Totally agreed! Ur kid is now in Grade one ? Do u think ur kid can adapt the new environment in WKF? How about the result of assessment ? I was so worried as my kid got very bad result , almost D!
‹ 上一主題|下一主題