用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園? ...
樓主: cwpoon
go

有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園? [複製鏈接]

回覆:cwpoon 的帖子

我見d媽咪話小一其實都唔係好睇小朋友讀邊間幼稚園,所以係咪應該幫佢補習多d操fit佢呢?

引用:回復+hehababy+的帖子 +我都係常寧路+Gree

原帖由 cwpoon 於 12-12-14 發表
回復 hehababy 的帖子

我都係常寧路 Greenfield 讀緊 pn, 同學仔 wor, 諗住續上 k1, 還是出外 ...
我都有報左出面幾間k1,不過暫時未有offer,所以應該都係讀上去架喇,冇得揀
咁其實你覺得而家pn感覺點呀?好唔好呀??

回覆:有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園

區外揀,區內一間都冇報。

我個囡讀緊常寧路greenfield全日班, 佢本身好靜好依賴屋企人, 上學之後除了很喜歡番學之外, 仲會回家唱下歌, 講下故事. 一兩個月左右都有學校的活動, 我覺得老師好nice所以囡囡喜歡番學...宜家出去考k1都有不錯的成績. 所以我覺得greenfield不錯, york就唔知, 但好似好多人都可以enter咁~

北角除了蘇浙,明慧,高主教仲有邊間好?
個人都覺得出九龍塘不如去北角。但仔13-14pn而家只有gf,迦南(九龍塘)同藍田靈糧收左,唔識簡

回復 macy456 的帖子

噤你出外考k1, 考到邊間呀?
會選擇其他, 還是留在 greenfield 升 k1?

回復 hehababy 的帖子

My daughter studies in pn whole day class. I think that all the teachers and staff are very nice. And there are many activities.

回復 vickyyeung1204 的帖子

兩間都收晒呀? 恭喜!!!! 諗住讀邊間呀? 坐校車係咪要 1 小時呀?

Pn 九龍塘讀 坐校車1個鐘 但45分鐘就到
黎緊 k1 轉校 都係九龍塘但搭mtr  預半個鐘到

引用:其實有好多TKO小朋友都出去九龍塘返學.+我

原帖由 cycream 於 12-12-14 發表
其實有好多TKO小朋友都出去九龍塘返學. 我仔而加讀SC, 有2架大型校巴由TKO去SC, 成架車滿晒人. 坐校車點對 ...
想問為何不讀km去sc讀

引用:回復+vickyyeung1204+的帖子 兩間都收晒呀

引用:Quote:原帖由+cycream+於+12-12-14+發表其

Toffee888 發表於 12-12-19 12:30
想問為何不讀km去sc讀

因為SC係英普am offer, KM係英粵am offer. 我心儀英普班, KM就算轉到英普都一定係pm, 加上K2先會係有普通話老師為class teacher, 所以揀咗SC. 其實KM係好好, 都唔想走.

引用:Quote:Toffee888+發表於+12-12-19+12:30+想

原帖由 cycream 於 12-12-19 發表
因為SC係英普am offer, KM係英粵am offer. 我心儀英普班, KM就算轉到英普都一定係pm, 加上K2先會係有普通 ...
Ic!km小班教學好吸引!

jijincat  請問一班有幾多位小朋友同老師呢? 謝謝~  發表於 12-12-19 21:08

回覆:老太太 的帖子

請問點解會放棄翠茵?因我個仔係細仔,1月插班,好想了解多d翠茵

回覆:dreamshan 的帖子

我個囝都係讀緊新寶城翠茵PN下午班,其實翠茵都係好學校,阿囝係10B讀了2個月,英文和普通話進步好多,有時用英文句子問我地問題! 老師和嬸嬸都好好,頭1個月外籍老師每星期打電話給我們,報告情況°但我們K1可能轉去學之園,因佢地教法都好好,比較喜歡英文用Phonic°總括翠茵都係好好學校°

我個囡讀緊翠茵pn, I feel mama, so K1 諗住去SPC

回覆:老太太 的帖子

翠茵都有phonics

‹ 上一主題|下一主題