用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st.catherine PM vs根德園AM?
樓主: dodomakeup
go

st.catherine PM vs根德園AM? [複製鏈接]

回復 dodomakeup 的帖子

如果二揀一,我會選sc,純粹是我比較喜歡活動教學。

回覆:st.catherine PM vs根德園AM?

你小朋友什麼性格呢?

回覆:st.catherine PM vs根德園AM

同意,要睇小朋友性格

今時今日做人要識吹水, 唔識吹水, 只有做隻牛...

引用:Quote:nausicca+發表於+12-12-19+14:54+SC+

原帖由 minirat 於 13-01-08 發表
I agree.  Choosing school based on AM or PM is ridiculous...  Given that SC and KV are schools of c ...
What are the differences btwn the two?

回復 dodomakeup 的帖子

kv s s very good kinder

Both are very good school, but I like KV better!

引用:我大仔是SC的舊生,+現在英文小學讀,+其實在

原帖由 HaYi 於 13-01-19 發表
我大仔是SC的舊生, 現在英文小學讀, 其實在英文小學要是英文好, 就基本上好多科會OK.  

亦識好多KV生, 聽 ...
咦!但我聽到有人話今年,直資私校都收好多KV, 仲話係收 KV 同 LH 最多添!

而現今的小學,少功課嗰間都5、6 樣,多嗰間十樣,無打定底又點得?
除非入國際學校啦!我諗SC 會比較適合!

但舊年SC K3小朋友考直資/私小的成績非常之好。the results are very impressive. 家長們都讚不绝囗。

要找出哪間幼稚園適合自己小朋友, 可以從環境、班人數、小朋友入到去表現(有幾喜歡間學校)、課程教法速度功課默書評估著重哪方面的教育甚至價錢位置.........一般來說家長都會好喜歡仔女的幼稚園, 試問冇同時讀過兩間又何來有公平的比較? 有家長提到考小學, 一間考私/直資好啲一間派位好啲, 請問你識得哂所有KV and SC 家長嗎? 做市場調查都要有一定的sample size個result 才可代表真相, 不能憑感覺or自己識那個小圈子而定結論! 另外, 派位唔關間學校事喎!

引用:我有一女,明年2013+k1,+很高興手上已有off

原帖由 dodomakeup 於 12-12-15 發表
我有一女,明年2013 k1, 很高興手上已有offer, 但現在只留了st cat n kv, 諗唔到奌揀,無諗過中晒,本來是 ...
你好。我今年會幫囝囝報SC & KV 2014 K1
想請問下你女女面試時問乜同有乜表現?
考到2間真係好令人驕傲,可以分享下心得嗎?謝!

SC

my kids study in kV.  We love KV very much.

Before asking this question, please just apply for both.  You just never know if your kid will be chosen.  When you manage to have two offers, it will be your time to choose.

In any case, these two are good schools.  Don't worry.

回覆:st.catherine PM vs根德園AM?

當年我個情況同你一樣,我揀左kv

引用:我有一女,明年2013+k1,+很高興手上已有off

原帖由 dodomakeup 於 12-12-15 發表
我有一女,明年2013 k1, 很高興手上已有offer, 但現在只留了st cat n kv, 諗唔到奌揀,無諗過中晒,本來是 ...
兩間學校學習模式都唔同,睇你小朋友係創意型定服從型啦。

不論am, pm 都會揀kv, 出面搵英文班,拼音班好易,但相反坊間好嘅中文班唔多,亞仔kv畢業,到現在為止佢都認為英文易好多,英文科成績也是比中文科好!這是我個人意見!
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

可以去【全港幼稚園】睇番舊帖。

引用:今時今日做人要識吹水,+唔識吹水,+只有做隻

原帖由 mimwing 於 13-04-29 發表
今時今日做人要識吹水, 唔識吹水, 只有做隻牛...
有料先有得吹!唔係只會比人感覺係擦鞋仔

HaYi 發表於 13-1-19 17:33
我大仔是SC的舊生, 現在英文小學讀, 其實在英文小學要是英文好, 就基本上好多科會OK.  

亦識好多KV生, 聽 ...

‹ 上一主題|下一主題