用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一位B2尾生媽媽的心路歷程
樓主: cmvfamily
go

一位B2尾生媽媽的心路歷程   [複製鏈接]

回復 cmvfamily 的帖子

未必每間B1學校都全是好學生, 當中亦有壞份子; 而B2,B3學校也有優異生, 只要選擇適合小朋友的學校, 如你說竹門對竹門, 讓他們開心愉快地成長便夠了. 你的朋友同事可能唔認識鄧&五, 所以有壞評, 別介懷. 只要家中有愛, 孩子便覺溫暖. 鄧&五的學風良好, 並不是飛仔學校, 也不要傳達錯誤信息比阿仔, 影響咗佢. 我以前在該區住了多年, 並未見過一個飛仔飛女係穿著鄧&五的校服. 放心吧!!

like_travel  打錯字......B1 學校其實-->也有份子  發表於 13-2-7 23:54
like_travel   B1 學校實我也有份子, 我囡學校都有一個食冰的女生, 學校以她仍反而教材  發表於 13-2-7 23:53

cmvfamily 發表於 13-1-12 16:30
最近,心情麻麻,忙於申請自行。阿仔成績麻麻B2尾生,都無乜好選擇,只望選一間校風好的學校,我選了鄧鏡x ...
cmvfamily,

看了你囝囝的情況及其他家長的意見, 你真的不用太擔心! 樹大有枯枝, 是不爭的事實, 成績有多好的band 1學校, 也有害群之馬, 所作所為, 令人咋舌

小朋友學壞與否, 要看他自己的定力, 但有家人的支持和關顧, 學壞的機會, 應該不大吧

有朋友的兒子前年是喇x小學, 但成績不濟, 要自行找中學, 他最終入了余x強, 週遭的人都說是飛仔學校, 但事實卻是, 她囝囝在這間學校找回自信! 因為程度相配, 他讀得很開心

cmvfamily加油呀

講個真人真事樓主聽,
夫家有一外甥數年前應該是選校策略錯誤,.派位入到鄧記.
當時當然很不開心,而父母也不太懂,就這樣入讀鄧記.
幸那男仔比較生性,開始發奮努力.
因為成績名列前茅,深得老師歡心.
當然他自己也讀得開心兼有自信,
會考成績不錯,大有機會跳到其他Band 1 學校.
但他還是選擇留在鄧記升讀.
最後考入港大,大學畢業即進入一家中資銀行做經理助理.
後來考入公務員,現在是政務主任,大把前途.
所以任何學校都可產龍成鳳,還要看本人如何走自己的路

一家的太陽 發表於 13-1-14 22:10
講個真人真事樓主聽,
夫家有一外甥數年前應該是選校策略錯誤,.派位入到鄧記.
當時當然很不開心,而父母也不 ...
好正面的例子,support !

好多謝各位家長的鼓勵,我真的好感動   好多謝大家!!
我會給阿仔一個正面的鼓勵,我們努力向前行。

我仔是鄧的一份子, 鄧絕對不是飛仔學校, 請放心。

我認識有幾位護士和一位醫生也畢業於鄧.

我都覺得家庭教育比讀什麼學校較為重要, 就算去左Band 3都冇辦法, Band 3亦唔代表飛仔多, Banding係根據考試成績來訂的, Band 1 學校都有飛仔有壊同學, 只要家長多關心子女, 他們在愛的環境下一定不會學壞的, 請放心!

Macusmama  我都係選一些合我仔又開心的學校好過去灣仔區BAND 1,做最尾的一個...  發表於 13-2-11 03:07
Macusmama  講得好,唔一定係BAND 2 /3 先出壞乎`氐,BAND 1 校都有啦...有啲BAND 1 校係因為佢地蓋著,無人知...  發表於 13-2-11 03:06
Winniebb30 8-)

好鼓舞、好感動。Band 2 仔慘,呀媽更慘,揾校處處碰釘,衹好咬緊牙關,努力不懈地做。

"唉,阿仔幾唔好,都係我個仔,我一定要全力支持他。"

我雖不熟鄧n伍,但看到你這句,我鄧你阿囝放心了。有家愛的孩子不會太壞,放心。他日教仔路途行得累,記著自己說過的這句,和這裡支持你的媽媽們,為自己定神和加油。
...

我住土瓜灣, LUNCH TIME 山上D 學生都來吃飯 , 鄧記和五旬 的學生都好乖 呀...

多謝大家的鼓勵,好感動
正如 Cambo 所說,"Band 2 仔慘,呀媽更慘,揾校處處碰釘,衹好咬緊牙關,努力不懈地做"

Band 2學校老師更賣力!Band 3學校也有大學生!
用擔心!多點关顧孩子便是了!

回覆:cmvfamily 的帖子

“阿仔幾唔好,都係我個仔”,多謝你提醒了我,我每日迫個女讀讀讀,佢成績唔好我淨係識鬧佢,我差d忘記了佢係我個女,成日想放棄佢

回覆:do-re-me 的帖子

你同朋友講,鄧同五都有學生入大學,你有冇見過大學會收飛仔?所以鄧同五都唔係飛仔學校!

我都識ㄧ個五旬節仔,幾乖架~
我家鄰居個仔讀九龍塘中學啲品德都好好,好有礼貌~
最主要你和你小孩關係和洽,他知你係好愛好支持佢,佢係唔會咁易變壞!

cmvfamily 發表於 13-2-7 21:50
多謝大家的鼓勵,好感動
正如 Cambo 所說,"Band 2 仔慘,呀媽更慘,揾校處處碰釘,衹好咬緊牙關,努 ...

教仔呢份工我做到200分,搏命過返工收人工果份,而家辭埋工返家全職教仔,衹希望呀仔條路好行d。香港社會競爭大,我可以做嘅就係盡量提點佢。呀仔而家重未有直資收,唯有寄望中央派位。想到肯交多d學費讀間心儀嘅學校都咁難時,個心真係萬分難過。

Kksuede  更可惜係有d人收到offer卻選擇不註冊, 令到其他極度想入讀嘅人, 如我小朋友及我心都痛埋....  發表於 13-2-8 09:08
Kksuede  sorry, 我想講係好同意"想到肯交多d學費讀間心儀嘅學校都咁難時,個心真係萬分難過"  發表於 13-2-8 09:06
Kksuede  痛埋....  發表於 13-2-8 09:02

回復 cambo 的帖子

cambo:
我無幫阿仔報直資學校,直資中學通常是英文中學,我怕他跟不上,對返學抗拒就糟了;我連幫阿仔報直資的勇氣都沒有,希望阿仔派到一間校風較好、適合他程度的中學。

呀仔英文ok但中文水皮,所以跌落band 2,霖住英文ok報直資,結果都係唔得。我覺得係自已以前無用多d時間幫佢攪好中文,萬分內疚,好怪自己。而家無得返轉頭,英文ok都要讀中中,好無奈。

回覆:cambo 的帖子

條條大路通羅馬,天生我才必有用。

什麼band1, band 2 都是返學讀書,開心唔開心都係要讀完中學。

做到盡力而為,以經是很難得。比多啲鼓勵小朋友,家長放鬆啲,曰子好過啲。

cambo  Thank you very much.  發表於 13-2-8 19:38
‹ 上一主題|下一主題