用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單性學校或男女校?
樓主: mesmerising
go

單性學校或男女校? [複製鏈接]

回復 Sasaalan 的帖子

我果個都係仔,唔覺佢有性向問題,雖然主要都係睇小朋友本身,但都唔想比佢係單性環境中成長!其實平時係街上你唔難見到兩個女仔親密得太過,好可能就係,不過男仔比較少見!而係小兒升小學果時,老婆要選間全男私小,後來被我說服只係選擇一間普通津小!到現在要升中,我地意見一致,就算選擇間比較低BANDlNG,都只係會選擇男女校!不過每個人睇法唔同,各有各好啦!我現在都頭痛緊三月果時要點選擇!

回復 ckcstanley2003 的帖子

我朋友一對仔女小學都讀有名單性校,有直屬中學,其實有正常社交圈子問題不大,男仔在男校可爭取好成績,在男女校可能缺乏信心,女仔在女校會更有鬥心都唔係壞事,只係成班男仔唱K唱靚姐姐KTV有點好笑

回復 mesmerising 的帖子

哈哈, 搞到我又想煲下綠豆沙添!
今次間男校是囝自己揀, 而且老師話男校少左女仔爭學位, 機會大d, 我咪尊重囝意見囉, 講真我真係冇諗咁多性取向問題....

好明顯你同家人對選擇男女校目標明確, 我就諗得比較簡單, 或者考慮唔夠全面, 見阿囝鐘意, 老師又讚成就揀了一間男校! 三月填表會考慮埋呢方面的因素了!

回復 Sasaalandeleted
...

Deleted
...

回復 mesmerising 的帖子

升中嘅事已問過小朋友,佢無乜意見,後來話反正你地選擇邊間都係為我好!只不過因為係官塘校網比較難選擇!

你阿囝識得咁講都好懂事....我又係觀塘區...也是揀校揀到一頭煙...日日都同自己講 "放鬆d...放鬆d"~~

我個人認為男,女或者男女校都冇所謂.只耍是好學校就得.最緊要是父母有適當guildance.可能是現在父母太愛錫下一代,因此想得太多了.想番我地小時候,父母都不憂心這些,最緊要讀到書.

回復 panlai 的帖子

我deleted
...

Deleted

panlai  完全同意,亦說明我們這一代比上一代更多東西要顧累.  發表於 13-1-17 16:34
...

安格斯媽媽 發表於 13-1-17 13:28
...我不太担心性取向問題,男同志要是男女校也會有,...
對,很多人忘記了男女校也可以有同性戀的問題。

grace_xian    發表於 13-1-21 10:21

我諗, 怕佢地不懂與異性溝通好過. 妳看依家幾多人獨身.

現時男女校的比例多過幾十年前(教育局統計),同性戀的發生是多了還是少了?

Deleted
...

所言極是,獨身的原因是多方面的,個人也有不同。看來無論入男女/男/女校,家長都有要擔心的事呢。

回覆:joyjoyparent 的帖子

獨身未必因溝通問題,現在女仔可能自視過高,男的又不懂照顧人,女多男小都是問題,但女仔獨身比男仔多,連有些不是返大陸做野都係大陸娶老婆,這現象有點不健康

安格斯媽媽 發表於 13-1-22 13:31
獨身未必因溝通問題,現在女仔可能自視過高,男的又不懂照顧人,女多男小都是問題,但女仔獨身比男仔多,連 ...

青春期成長期男仔多數唔成熟, 而女仔成熟好多, 是天然現象
所以要男仔學識同女仔相處, 女仔學識同男仔相處都是應盡早要考慮的事
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:grace_xian 的帖子

我仔中一,他可能比較成熟,話自己受女同學歡迎,無其他人咁頑皮,所以勸他小心點免令人誤會

‹ 上一主題|下一主題