用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行揀了高攀了的中學,媽媽心情好痛苦 。。。 ...
樓主: kiukiupig
go

自行揀了高攀了的中學,媽媽心情好痛苦 。。。 [複製鏈接]

回復 kiukiupig 的帖子

我兒也是B2頭(沒有獎項), 我也幫他報了一間B1中的中學, 搏下啦, 唔搏又唔甘心

我仔也是邊沿人,選了一間1c 一間2A.  我跟他說只要比心機盡力便可。反正第一round也只有3成人被錄,即使第一輪没有被收,也不是什麼羞恥的事,無需睇得太重。
第二輪跳入band1池,又抽入讀,咪加把勁再追向上。若然入band2,咪欣然了接受,輕鬆入讀,享受校園生话同時一樣可以讀得好!
在中學階段,最緊要得到認同和自信,和同學相處融洽,活得充實。

PINKAVA 發表於 13-1-29 22:05
我仔也是邊沿人,選了一間1c 一間2A.  我跟他說只要比心機盡力便可。反正第一round也只有3成人被錄,即使第 ...
咁首先要調較自己心情,過到自己心理的關口,所有問題和心結或可解開,伴子女跨過這重要時刻。

回覆:PINKAVA 的帖子

對,上年我仔都是边緣人,自行只要儘力表現問心無愧,第三次考好d都有機會入,我上年就是挑戰了一間b1b,仔自覺表現好,統一都是選它第一,比佢入到,佢都覺得自己是自行入的,其實十個人才爭一個位,除成績及面試表現,還有其他評分的,唔會易

當年我也是,結果抽獎第一誌願B2頭學校,願神保佑你!

回覆:自行揀了高攀了的中學,媽媽心情好痛苦 。。。

簽名被屏蔽

回復 fong2005 的帖子

難得有你這麼開通的家長, 我也有朋友既女小學屬Ban1, 但選了家附近校風好好的B2頭中學, 結果年年全級第一, 明年考大學, 志在必得呢!!

簽名被屏蔽

Rebeccasinyy, 認同你的講法。
Kiukiupig, 第三次呈分試都好重要,有機會拉高Banding,我是過來人,我小朋友都是邊緣人,自行時提交兩間一間有得in另一間冇得,有份in唔代表一定收,冇份in亦唔代表唔收,我小朋友有同學兩間都有份in,但是兩間都派唔到,最中叩門入番,其實我想話比你聽唔好後悔,決定權係小朋友手上,同時我想講哩個機制玩死所有家長。

Kksuede  同時我想講哩個機制玩死所有家長......不能同意更多!!  發表於 13-2-2 13:57

係, 大家都很痛苦, 要等到7月9日

ALAL    發表於 13-2-6 00:22

生媽媽 發表於 13-2-2 11:50
Rebeccasinyy, 認同你的講法。
Kiukiupig, 第三次呈分試都好重要,有機會拉高Banding,我是過來人,我小朋 ...

已呈分兩次也是B2A, 真的那麼容易靠最後呈分試,升banding嗎???
沙田英中雖比別區多,奈何因組別區限,眼看面前呢塊肥肉,只有睇的份兒,內心真的不太好受。即使想選B2A的中中,沙田區的選擇也少得可憐。

因不太想女兒出路途太遠往九龍區讀書,只在區內報了一間B2B英中直資,但這所直資的公開試成續和入U率只是一般。 若然被取錄了,大家可會放棄大抽獎摶B2A中中(可能只得1間)的機會嗎?  就此放棄。。。好像有點不甘心!!!

不少直資五、六年前的收生程度比較低,現在公開試的表現一般也可以理解。不過直資學校近年競爭大,不會再一味空談愉快學習,都比前看重成績!
我囡囡亦屬於Band 2,在沙田區讀Band 2學校的話,可能年年在中文班和英文班間爭扎浮沉,所以唯有考慮選直資英中。

我想問黎緊中學 INTERVIEW, 可否不交今次的成績表?

做人確實很多煩惱, 進取又怕, 保守又驚, 生怕累小朋友錯失機會, 正如我為多年來懶惰的2A兒子選擇保守一點, 怎料他在今次最後程分試似乎進步多了, 有望上1尾,有時都有微言點解你一早唔勤力些,到現在才肯出少少力來讀下書, 還要他自己又覺得面試理想, 正如你一樣, 現在悔疚當初點解唔進取點選兩間BAND1尾的學校,心裡好怕真的2A學校收了,便錯失大抽獎的機會,是未好茅盾,

做人確實很多煩惱, 進取又怕, 保守又驚, 生怕累小朋友錯失機會, 正如我為多年來懶惰的2A兒子選擇保守一點, 怎料他在今次最後程分試似乎進步多了, 有望上1尾,有時都有微言點解你一早唔勤力些,到現在才肯出少少力來讀下書, 還要他自己又覺得面試理想, 正如你一樣, 現在悔疚當初點解唔進取點選兩間BAND1尾的學校,心裡好怕真的2A學校收了,便錯失大抽獎的機會,是未好茅盾,

回覆:LailaiChan 的帖子

其實做band1成績稍遜既學生,同band2成績優異的學生比較,可能後者對學生成長有較好的影響。有時塞翁失馬,未必是禍,可以放鬆一下。

其實 band 2 學校既老師唔係一定比 band 1 差,有 d band 2 學校好進取,表現隨時好過一 d 食老本既 band 1 學校,我自己都識得唔少傳統 band 1 既學生,佢地都會話老師好 hea,上堂好快就教完一課,唔係好理你識唔識。佢地 d 學生成績好,好多時係因為 band 1 學生好多會自己想辦法學。

回復 憫父 的帖子

你言之有理,但始終有少少耿耿於懷

LailaiChan 發表於 13-3-26 23:39
回復 憫父 的帖子

你言之有理,但始終有少少耿耿於懷
又唔駛耿耿於懷既,條條大路通羅馬。有冇諗過中二、三甚至四、五插班呢?而家好多band 1學校都有同學因為文憑試而跳船,到時或者真係塞翁失馬,焉知非福!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:其實+band+2+學校既老師唔係一定比+band+1+

原帖由 憫父 於 13-03-26 發表
其實 band 2 學校既老師唔係一定比 band 1 差,有 d band 2 學校好進取,表現隨時好過一 d 食老本既 band 1 ...
b2學校好多有補底,放學後老師會同學生補課,但好似你話齋b1生自己要諗掂,初初升中未適應真是有點無奈,學生要適應沒有支援

‹ 上一主題|下一主題