用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2013-2014小一大召集,大家打個招呼啦! : ) ...
樓主: Grace1010
go

2013-2014小一大召集,大家打個招呼啦! : ) [複製鏈接]

回覆:sixdollar 的帖子

我未收到啊,但已經買了一個Dr Kong的給阿仔,唔知書包宣道有沒有規定的呢?

回覆:2013-2014小一大召集,大家打個招呼啦! : )

我打過去話無規定,踏實嘅款,我買咗個seven書包

人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

回覆:Grace1010 的帖子

謝謝資訊

回覆:MacMa 的帖子

嘩,入來八下先見到前輩提起我,受寵若驚哦。現在小一接近尾聲,確實唔會勁辛苦,基本上我仔都可以在校完成功課,搞到讀k2嘅細佬都想快啲讀小學,不過早前四月放左好多假,五月就變相忙左,但我相信仍然算在同類小學中唔算chur。我自己都是教音樂,我覺得初小輕鬆對學音樂有好大好處,5-8呢個年齡是練習基本功最好時機,如果課業太重隨時連練習的時間都無。

引用:請問各位家長,+有沒有收到學校通知,+幾時可

原帖由 sixdollar 於 13-05-06 發表
請問各位家長, 有沒有收到學校通知, 幾時可以去學校買書包?
Spi 有出有校名的書包,不過我嫌佢重無買,我唔記得是否買書果日有得賣。我仔用lego。每天唔係有好多書帶,英文用工作紙,其他科的作業多數都是keep在學校,做果日先派,所以我仔個書包都算好新淨。

回覆:marcuscyrus 的帖子

Marcuscyrus,多謝你呀!仲有幾個月就上小學喇!
我想問宣道嘅音樂係咪只會安排星期六學?
另我之前見過個post,音樂分為3,4,5人小組,當然價錢都有唔同,咁5人會否拉慢咗?

引用:Marcuscyrus,多謝你呀!仲有幾個月就上小

原帖由 Grace1010 於 13-05-09 發表
Marcuscyrus,多謝你呀!仲有幾個月就上小學喇!
我想問宣道嘅音樂係咪只會安排星期六學?
另我之前見過個p ...
樂器班應該不止星期六,人少啲會好啲,我兒子上私人課

回覆:2013-2014小一大召集,大家打個招呼啦! : )

Hi marcuscyrus, thanks for your sharing. My girl is studying at the same kinder as your boys. Great to hear that your younger son would love to go to p1 soon. Hope my girl can adopt to her p1 life easily.

回覆:LeiaLui 的帖子

Should be no problem at all.  Life in aps is relatively easier compare to km.  hehe

Thanks for the encouragement.

回覆:marcuscyrus 的帖子

你指宣道有私人課?

Grace1010 發表於 13-5-9 20:00
你指宣道有私人課?
有的,聞說不少同學二年班開始就會轉上私人課,我兒子當初並沒有參加學校的樂器班,因我報給學校的是他一直在外有學敲擊樂,後來因碰巧想替兒子轉小提琴老師,所以就直接聯絡學校的小提琴老師上私人課。

講起書包,其實其他文具都係簡樸為主,所以我都是買$10 那些透明拉鍊袋做筆袋,F4 size的透明拉鍊袋做功課袋

你好,我仔仔都係讀York, 都係考到宣小呀,都有可能黎緊9月同大家做同學
我地班都有個女仔考到,唔通真係收好多YORK 小朋友?

明天正式註冊,大家報下數!

回覆:hktbaby 的帖子

我會去啊

Me too.

我都會

會去!

回覆:coll 的帖子

會到啊,已放晒其他offer.希望是一個對的選擇吧!

‹ 上一主題|下一主題