用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家眼中何謂神級學校?英華、瑪利諾、聖瑪利、天神、恊 ...
樓主: LittleSnowWhite
go

大家眼中何謂神級學校?英華、瑪利諾、聖瑪利、天神、恊恩稱得上嗎? [複製鏈接]

引用:回復+Jane1983+的帖子 地區名校的成績或者

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-20 發表
回復 Jane1983 的帖子

地區名校的成績或者好啲係都唔奇, 但好多人入名校係因為個CONNECTION .  對小朋友第 ...
某程度上同意. 我家姐做醫管局參與請人,佢近期見了一批包括 DGS 及地區名校(e.g. XXXX 官中). 她說 DGS 那些不單只英文luck luck 聲,最重要是神采飛揚充滿自信但又不高傲... 雖然 XXXX 官中也是名校,但還是比下去了. 當然最後,是請了兩位 DGS 的.

ysnmama  本身能考入女拔小, 她們的英文已經很好. 加上也有自信及淡定的. 學校在小一入學時已經選了一批有這樣特質的女孩.  發表於 13-3-21 15:27
Twins-Baby    發表於 13-3-20 23:22

中學Connection 係咪真係咁有威力呢? 大學Connection 又點計?
點綴下之嘛

引用:我眼中得3+間,+男女拔+&+st+paul+co-ed.其

原帖由 w_y 於 13-03-18 發表
我眼中得3 間, 男女拔 & st paul co-ed.

其餘不算神級, 有咁上下實力或世襲, 應可直入. ...
同意!

引用:中學Connection+係咪真係咁有威力呢?+大學C

原帖由 NKpa 於 13-03-20 發表
中學Connection 係咪真係咁有威力呢? 大學Connection 又點計?
點綴下之嘛
識於微時,友情會更真摯!

Twins-Baby    由小學到中學都係同一間或同一班會好些  發表於 13-3-21 10:31

我自己唔係咩龍校出身,所以我請人都偏向請同大學既師弟妹。
我而家份工,拍板請我果位都係同我同一所大學畢業既超級老前輩。

回復 crazymum 的帖子

最真摰的朋友都係幾個,點算得上網絡(connection in this sense, I think).

大學同學都係爭中學六、七年,未出來社會都係識於微時。感情最真摰的老公老婆,有幾多對係中學識上來?

小克 發表於 13-3-20 12:28
天神? 天神村小學?
Exactly!!!

地區名校的成績分數高過神級生絕對唔出奇, 因為神級學校份卷都好神級.

我好認同有見過宥 jm 形容神級學校只係一個女人攞住個 hermes / cc 行街姐.

我都認為讀到書, 所得既係個小朋友自己. 只係虛榮感真係會充分頭腦. 都係果句, 如果好彩地區名校唔洗錢收左 vs 神級, 我估好難會係放棄神級囉. 除非連紙都唔入啦.

不喜勿插. 真係以事論事.

Twins-Baby 發表於 13-3-20 21:11
回復 Jane1983 的帖子

地區名校的成績或者好啲係都唔奇, 但好多人入名校係因為個CONNECTION .  對小朋友第 ...

係呀, 入名校係因為個NETWORK, 有時某D 父母做某類生意或工作, 認識不同圈子, 從而小朋友在這圈子成長, 見識都不同,成長后機遇又不同,  同時直資名校資源配套好多, 小朋友學, 接觸東西比較多, 自小訓練小朋友自信心,

神級學校最厲害的是能將School Spirit 延伸到家長。孩子不覺得什麼,反而家長對保持校譽更加著緊。話說回來,對家長來說,如果把孩子念神級學校當是名牌手袋,這個手袋能用12年,性價比相當高。

Twins-Baby  嘻, 我個朋友比個仔著住VSA件風褸出街玩. 佢無用名牌手袋, 可能拎住亞仔充已經係   發表於 13-3-21 13:37

akys 發表於 13-3-21 13:26
神級學校最厲害的是能將School Spirit 延伸到家長。孩子不覺得什麼,反而家長對保持校譽更加著緊。話說回來 ...

//Twins-Baby  嘻, 我個朋友比個仔著住VSA件風褸出街玩. 佢無用名牌手袋, 可能拎住亞仔充已經係//

噉就要到廣東道o的名店走番轉,比港澳同胞影o下相,話比大家知乜野叫真正香港神級名牌,係有錢都買唔到架!

我眼中得天神村裡才是神級學校

Twins-Baby  小雲同小吉好重要    發表於 13-3-23 09:54

引用:回復+crazymum+的帖子 最真摰的朋友都係幾

原帖由 NKpa 於 13-03-21 發表

最真摰的朋友都係幾個,點算得上網絡(connection in this sense, I think).
我C6班中學同學仲keep到喎,雖然唔係全班,都有十幾廿人,不過可惜唔係名校!

回復 serinac 的帖子

死啦, 你噤樣咪係叫啲大陸人同我哋香港人爭  

我 HUBBY 撞口撞面唔係師兄便是同班同學, 仲要係由幼稚園到中學, 有啲甚至係到大學都係同一間.  真係好得人驚,  佢搵工係打電話比師兄同同學便有著落, 真係幾方便.

引用:回復+crazymum+的帖子 我+HUBBY+撞口撞面

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-23 發表

我 HUBBY 撞口撞面唔係師兄便是同班同學, 仲要係由幼稚園到中學, 有啲甚至係到大學 ...
名校network嘅威力

Twins-Baby  所以我都係聽佢講, 我無得異議    發表於 13-3-23 10:26

回覆:LittleSnowWhite 的帖子

在我心中,只有3間。男拔女拔聖保羅男女。

引用:Quote:原帖由+NKpa+於+13-03-20+發表中學Co

原帖由 crazymum 於 13-03-21 發表
識於微時,友情會更真摯!
咁更加要賣樓節食,由幼稚園起讀有錢人學校,不是甚麼神級學校。

神級學校畢業的律師醫生,咪又為有錢人打工!

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:在我心中,只有3間。男拔女拔聖保羅男女。 +

原帖由 bblovebb2 於 13-03-23 發表
在我心中,只有3間。男拔女拔聖保羅男女。
正確!

回覆:大家眼中何謂神級學校?英華、瑪利諾、聖瑪利、天神、恊恩稱得上嗎?

究竟家長有冇準則釐定神級學校?

有無人關心學校的理念,課程安排,具體教育細節,課外活動,孩子的學習環境,測考壓力等等?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題