用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 請問福小是間怎樣的學校
樓主: 魚王
go

請問福小是間怎樣的學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+joeypong+於+13-05-28+發表真

原帖由 CarmenJack 於 13-05-28 發表
Download 個apps,叫(現代中文字典),有筆順,我覺得幾好用。
請問有無係免費的iphone

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+joeypong+於+13-05-28+發表真

原帖由 CarmenJack 於 13-05-28 發表
Download 個apps,叫(現代中文字典),有筆順,我覺得幾好用。
請問有無係免費的iPhone version

引用:Quote:原帖由+CarmenJack+於+13-05-28+發表

原帖由 seavl 於 13-05-28 發表
請問有無係免費的iPhone version
我揾咗好耐都揾唔到免費,所以先買這個apps

CarmenJack 發表於 13-5-28 22:57

not for andriods?

引用:Quote:CarmenJack+發表於+13-5-28+22:57+Do

原帖由 joeypong 於 13-05-29 發表
not for andriods?
Only I phone

考完試, 睇完龍丹, 返學即派卷, 老師不易當啊!!俾個

老師派卷時, 祇會表揚下邊個全班最高分, 唔會提分數, 亦強調唔準問人地幾多分, 咁樣教小朋友, 方向十分正確, 俾多個

有學生問NET, "how many failed?" NET 答 : "none of your business..."

我覺得學校既訊識係 :

分數祇係一個assessment 既結果, 每個人可以用佢黎比較下自己之前既數字, 睇下有冇進步/退步, 並不是用黎互相比較

mckitty    發表於 13-7-10 17:10

引用:+本帖最後由+kakadaddy+於+13-6-16+12:35+

原帖由 kakadaddy 於 13-06-16 發表

考完試, 睇完龍丹, 返學即派卷, 老師不易當啊!!俾個 ...
I have just talked to a friend with daughter in international school, they said student do have spelling and need to test in school.they dont have marks and even they spell wrong teacher dont cross it, but did appreciate them and let them know the correct, that it! Its good to give appreciation who do excel but no need to compare with the others but only oneself. Glad to know fssas teachers are doing good.

引用:今日係仔書包見到有篇英作同以前唔同,+點解

原帖由 joanthony 於 13-06-20 發表
今日係仔書包見到有篇英作同以前唔同, 點解無圖既, 仲要自已先諗6個可以寫的topic, 然後再作幾段出來brains ...
Very good

引用:今日係仔書包見到有篇英作同以前唔同,+點解

原帖由 joanthony 於 13-06-20 發表
今日係仔書包見到有篇英作同以前唔同, 點解無圖既, 仲要自已先諗6個可以寫的topic, 然後再作幾段出來brains ...
很喜歡這樣教小朋友寫作!

回覆:請問福小是間怎樣的學校

引用:雖然仔在這裡讀了只不過半年,+我覺得學校好

原帖由 joanthony 於 13-07-03 發表
雖然仔在這裡讀了只不過半年, 我覺得學校好有誠意, 臨迎暑假都仲搞家長座談會可同校長直接對話, 聽取家長意 ...
請問福建中學是英中定中中,請問現在讀福建小學都係一心可直升中學,想問現在讀緊福建小學既家長,點解揀福建小學?

引用:http://paper.wenweipo.com/2010/10/29/ED1

原帖由 joanthony 於 13-07-09 發表
http://paper.wenweipo.com/2010/10/29/ED1010290001.htm 

雖然已經是3年前的報導, 但我知福中仲未係英文 ...
福建中好似新入學的全是英文班,沒有分中英了

福中能收足全英學生, 將來必定收足band 1生,一條龍英中good!在福中網業收生一項找到的!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 kakadaddy 的帖子

學習不時求分數,知識才是重點.

等我自己給答番這個題目,我大仔在福小己過了一個月的小一生活!他自己的評語是很開心,開心過幼稚園,同學比幼稚園的乖,是直資screen out 過的effect.對我來說功課比想像中的多,4-6樣,不過都是有趣和有郊,串字默書有不同方向的練習,上堂站時仍有用廣東話,阿仔話重要的事會用廣東話,同同學間用廣東話,答老師用英文,(不過隔離班一句廣東話也不準)depends on class teacher.英文去得好快,因大部份功課都是英文,現在己有journal,可能曰曰聽英文,佢作幾句也很容易,雖然文法不正確,但對於英文麻麻地的佢來說,很有進步。數學功課也設計得很好,不是死做,而是着重理解。中文已默過一次,有詞語,有句子,可接受,因仔仔中文底ok.抄詞語也只有六個,每個寫一行。

‹ 上一主題|下一主題