用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普通小學
樓主: 小師妹
go

普通小學 [複製鏈接]

回復 dobbybabie 的帖子

其實一年級的時候,好的小學已吸引到一班優質嘅叩門生,亦有很多自行入嘅舊生子女,弟妹,這些人都有返咁上下質數,餘下來統一派位的數目不太多,可能只剩50個位。所以津校小一時就有叻學生,而且在第一年一般不會收滿班額,到二年級又收插班的優質生。一早已吸了大部份叻學生。再者好津校的教學模式是有它過人之處,起碼冇新紮教師,到最後多band1額都好合理。好津小與一般津小的學生並不是大同小異,一開始他們已經差好遠。但未必和家長要贏在起跑線的趨谷上,好多時在乎於小朋友本身的資質及家長支援上。

回復 alanwong238 的帖子

好像樓主仔,如果讀仁立全級二十幾,好大機會入林護,如果家庭支援好,六年後亦好大機會是二十幾個醫科生之一,所以話;好的開始是成功的一大半.

回覆:crazymum 的帖子

你點知小孩係乜資質呢?有些可能有手有腳但吾做野,有些可能叻到識飛但會偷呃拐騙,有些身心有殘缺,如果係以上既父母可能會想個仔做掃地就得,好過做負累或敗累!

回覆:alanwong238 的帖子

如果吾係咁叻既小孩,在普通學校可以建立自信、受到關注,在名校會毀掉自信、受人忽視,令成績比應有的更差嗎?

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+13-04-13+發表

原帖由 alanwong238 於 13-04-13 發表
好既學校不一定師資特別優良, 環境分外舒適。但同學間就有一程互相競爭, 互相學習的精神, 從而產生一種化學 ...
不能再同意!為何有人會覺得父母為孩子揀選學校是功利,為虛榮?

引用:Quote:原帖由+sampapa+於+13-04-13+發表九

原帖由 crazymum 於 13-04-13 發表
不太同意,眼見名小同普小比較,學生質素同學習環境真是有很大分別;當然讀普小也有人成功,但論成功率,名 ...
成功率?何謂成功?考band 1中學?定成績名列前矛?

回復 786 的帖子

某灣仔區熱門名小,有40%左右會被篩走入Band2中學,咁算唔算成功率高?

引用:你點知小孩係乜資質呢?有些可能有手有腳但

原帖由 JadeW 於 13-04-14 發表
你點知小孩係乜資質呢?有些可能有手有腳但吾做野,有些可能叻到識飛但會偷呃拐騙,有些身心有殘缺,如果係 ...
做父母嘅應該係最了解自己小朋友嘅人,但係你要咁諗就冇辦法喇,我投降了!

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-04-13+發表不

原帖由 786 於 13-04-14 發表
成功率?何謂成功?考band 1中學?定成績名列前矛?
前一頁已解釋過「成功」的定義,不重複了!:;pppp:

引用:如果吾係咁叻既小孩,在普通學校可以建立自

原帖由 JadeW 於 13-04-14 發表
如果吾係咁叻既小孩,在普通學校可以建立自信、受到關注,在名校會毀掉自信、受人忽視,令成績比應有的更差 ...
好高興不同家長有不同想法,否則就全部小朋友去晒爭名小,到時可能上萬人報名爭嗰百幾個位了!

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+13-04-13+發表

原帖由 alanwong238 於 13-04-13 發表
好既學校不一定師資特別優良, 環境分外舒適。但同學間就有一程互相競爭, 互相學習的精神, 從而產生一種化學 ...
呢個係一個經濟學嘅理論,唔記得咗個名;就好似美國矽谷,我呢嘅科學園一樣(數碼港不算,因為已經變咗豪宅!)

回覆:普通小學

在普通小學考全級第一vs在一線名私立小學考bottom 50%,後者各方面的程度高一級,英文程度小一=前者的小三,你會點揀?

引用:在普通小學考全級第一vs在一線名私立小學考

原帖由 3pigmama 於 13-04-14 發表
在普通小學考全級第一vs在一線名私立小學考bottom 50%,後者各方面的程度高一級,英文程度小一=前者的小三, ...
有個朋友當年中五全級頭幾名,會考郤僅僅14分,好彩係佢間係野雞中學,先有位升form 6, 但佢班form 6 同學得5個來自原校,5個沙呂,8個沙官;來自沙呂沙官的正是其學校最差的一群!

醒目開學勳章

最緊要校風好

好高興大家咁熱烈討論,其實有得揀,我都揀名小,我只是想勉勵大家,即使無得揀,迫於無奈要讀普通小學也不要灰心,只要小朋友努力,一樣能升好中學!
上面有家長說普小全级第一程度可能低於名小bottom 50%, 這點我不敢苟同,前面我也說過我囝在中學遇上幼稚園同學,他在名小排名在30名内,我囝普小全級10名内,上學期我囝成績全級比他高於40名,雖然一次成績並不代表一切,但不一定普小就是差的!

Jackieson  agree  發表於 13-4-17 09:01

引用:Quote:原帖由+3pigmama+於+13-04-14+發表在

原帖由 crazymum 於 13-04-14 發表
有個朋友當年中五全級頭幾名,會考郤僅僅14分,好彩係佢間係野雞中學,先有位升form 6, 但佢班form 6 同學 ...
中學與小學不同,名中最差的一群也有可能優於普中全級第一名!

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-04-14+發表有

原帖由 小師妹 於 13-04-14 發表
中學與小學不同,名中最差的一群也有可能優於普中全級第一名!
點解中、小學會唔同呢?

回覆:小師妹 的帖子

我有見過名中的中等成績也考不到14分呢!

JadeW 發表於 13-4-15 12:31
我有見過名中的中等成績也考不到14分呢!

當年楊采妮o係Good Hope都係得8分!

但係我有5個表兄弟妹o係BAND 4,5中學成績中下只得 0 至 2 分呢!

引用:Quote:原帖由+小師妹+於+13-04-14+發表中學

原帖由 crazymum 於 13-04-15 發表
點解中、小學會唔同呢?
因為小學根本無分banding, 中學才分banding, 咁自然band 1 中學最差的一群也有可能優於band 3 的第一名吧!

‹ 上一主題|下一主題