用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有關於OK鏡
樓主: mesmerising
go

請問有關於OK鏡 [複製鏈接]

醒目開學勳章

A-Mum 發表於 13-5-26 17:30
回復 mesmerising 的帖子

mesmerising, 如果你接受到另類療法,有無唸過針灸?
我都有睇過有關針灸減近視的報導,但我小朋友唔敢試!

A-Mum  需要個虎媽督住先得!   發表於 13-5-27 15:35

回復 A-Mumdeleted
...

我無中醫知識,不過我估同其他慢性病一樣,初期要針密啲,定落嚟就可以疏啲。  你有 medical background? 我搵唔到針灸醫近視嘅硏究報告,醫弱視就有兩篇,可能你有興趣睇下:

http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=426635
http://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(11)00044-3/abstract

不過香港唔興,好難搵有相關經驗嘅中醫師

mesmerising  謝謝,A-MUM.  發表於 13-5-28 11:31

相信大部分家長都係先選擇配戴眼鏡,只是見到小朋友每年嘅進度(係成績就好喇!)至會去考慮 ok 鏡。
如果眼鏡可以控制到,我一定唔會俾咁多錢去配 ok 鏡,又驚佢整親對眼,又驚感染。
自己係深近視,唔想個女同我一樣。
daddy 知道價錢後認為唔值得,話大咗可以做 lasik。
我都知,不過如果可以 keep 住 2、3百度,佢可以選擇做 lasik、戴眼鏡/con,佢嘅自由。
阿女小四開始戴眼鏡,小五轉 ok 鏡,戴到依家中三。
佢去北京十日,我擔心足十日。佢返嚟時話有同學除鏡時跌爛咗隻鏡。
年年換新鏡,幾千一對,藥水、daily care,加加埋埋,貴過戴 1 day con。
vision training 我有朋友女試過,朋友認為係 work 嘅,不過就需要有大人去督促個小朋友日日跟住個 training schedule,朋友係 working mum,所以都失敗咗。
ok 鏡亦見過有同學戴咗好短時間就整親,之後戴返眼鏡。
深近視容易有眼疾,長時間戴 con 會令血管增生,lasik 一樣有風險。
體檢時護士問諗住戴到幾時,errrrr may be 18歲。。。

回復 Rattiedeleted
...

昨天返去視光師 check 眼(新鏡戴咗一個月),我咪問吓意見。
佢話有人成年後諗住簡單啲轉戴 con,停咗一個月唔習慣又戴返 ok 鏡,因為唔鍾意除咗 con 之後睇嘢唔清晰要戴眼鏡。女 so far 朝早除鏡後叫做可以 keep 到全日。
亦有人轉戴眼鏡。
我未決定,最簡單當然係 1 day con + 眼鏡。
相信都會戴埋個中學嘅。
視光師亦講有個 case 係個女仔鍾意扒晌樹瞓所以唔戴得,直至個女仔大啲曉得令自己仰臥睡覺先至配。
戴 ok 鏡都有啲符碌嘢,試過瞓醒覺唔見咗隻鏡,原來跌晌床度,好彩之前視光師有提及。
阿女係用 rewetting drops 拉眼皮除鏡,試過將隻鏡整到落眼球下,要用吸管,有次去旅行唔記得戴吸管,真係去咁多日驚咁多日!
係麻煩,不過暫時我未有更好嘅解決方法。
我第一次知道 ok 鏡係親戚個仔,都已經係多年前嘅事,佢依家都大學畢業出咗嚟做嘢。

回復 Rattiedeleted
...
‹ 上一主題|下一主題