用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出 ...
樓主: 祖明
go

俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出嚟! [複製鏈接]

引用:樓上所講,都發生我仔身上,起初我都好吾慣

原帖由 oscarmama 於 13-05-28 發表
樓上所講,都發生我仔身上,起初我都好吾慣,但我明白越管佢越難學懂自控,同怎樣管理時間,而家好似放風爭 ...
長期作戰,真令人身心疲累

我在play store內down 一個lock apps將全部遊戲set 密碼

我大仔也是一樣, 他現在已是中三, 最近還給學校記小過, 因為冇做功課10次, 訓導老師仲打電話給我係咁哦... 我只叫他要填寫家課冊, 問了數次, 話寫了, 結果還是空白一遍, 真的火都來了.. 交帶他做的事, 10件只做了6, 7 件, 好似失憶咁.. 啲中文字也是火星字..

中一, 二時也是一樣, 他可以一路做功課, 一边放本課外書在身边, 边看書边做功課, 啲功課做得拿西, 分數低全不介意. 打機最開心, 真被佢激死.  

只是, 最近我已增加對他的容忍度, 對他的要求降低, 可能我開始懷疑他有専注力不足症, 那就連他自己也不自覺.

對他, 我現在是一啖沙糖, 一啖臭臭. 要堅持的, 沒有議價空間. 考試温書要他往温習室, 因為那裡可以専注一些, 犯規就要罰, 嚴厲執行, 包括要他帶飯返學校吃, 沒收零用等.

但有時也要給點沙糖, 只怕他有事也不回來告訴我, 家.. 其實應是他的避難所.

我都唔知有冇效.. 其實..我好担心看他的手冊...

引用:我大仔也是一樣,+他現在已是中三,+最近還給

原帖由 bb_2001 於 13-05-29 發表
我大仔也是一樣, 他現在已是中三, 最近還給學校記小過, 因為冇做功課10次, 訓導老師仲打電話給我係咁哦...  ...
如果懷疑仔仔有專注力不足,最好盡快搵醫生評估,學習嘅路仲有好長,越早治療越好

祖明 發表於 13-5-30 17:22
如果懷疑仔仔有專注力不足,最好盡快搵醫生評估,學習嘅路仲有好長,越早治療越好

...

其實早在高小時已覺不對,但聯想不一到與專注力不足有關,而且他的症狀也不太過明顯,只管罵他。 中一那年簡直想死. 學校實施扣分制,曰日見佢本手冊扣分忘扣到驚,不外是忘帶書,忘改正。 所謂B1英中,不過是谷成績,學生成長問題他們懶理.  扣操行分可至升不到班, 日曰打打罵罵,人都瘋癲了。現在大了些,這些專注力問題已不能用藥物去調整,只靠行為改善,向學校提出過要找社工作評估,結果沒消息, 社工也忙,不是她認為的大問題,她們也只給你官腔答覆。經調驗告訴我, 要調整對他要求和期望,要保持好的關係, 不是大件事,不理他,錯亦不加多評語,只要他知就行,進了3步,後退2步,計埋都進了一步。 家不能成他避難所,外边的拉力便會把他拉走。我也不能成他成長導師。

其實佢囝囝喊即代表佢仍純品,只是佢仲細未識自律,來緊暑假俾佢參加領袖訓練營或黃埔軍校,我有好多學生參與後變得很積極和有責任心,個個心中有團火

我女又係咁,喜歡打機、睇youtube、聽歌,以前小五小六時都會緊張下自己的成績,現在上課心散,成日依賴同學抄手冊,無記性,6月中大考了,無心機溫書,拖得就拖,成日話多嘢記,多生字要串,一叫她溫書,一係就話我煩,一係就話眼瞓,打機、睇漫畫就精神晒!早兩日,仲同我講,話我當日找一間Band 1中學比她,純粹是為了在朋友面前威。

我聽到這番咁傷我心的說話,真的忍不住,在她面前淚如雨下,她立刻知道自己傷了我的心,立刻道歉,我以為她會生性,反省自己今年的學習態度,點知第二日又故態復盟,各位媽媽:你們又如何處理呢?

回復 karen2323 的帖子

中學的確很多科目要溫, 下學期功課/PROJECT/作文又多, 剛4月完成測驗, 6月又要期考, 而4月份的SBA, ORAL, LISTENING, GROUP DISCUSSION等,  都延伸了至5月.  之後, 期考前的各科小測又陸續有來, 新書又趕教授至期考範圍同步.  新知識- 先是串字起預習再了解課文溫, 再串熟生字.  基本上4月-6月是沒停過.
正所謂舊的才剛剛測完, 新的又來, 再來一次大翻身一年所學.  同學仔如沒計劃, 好易一堆書本無從入手.  因為他/她們好像似識非識, 似熟非熟.  沒有經驗, 真的讀到死吓死吓.
個人覺得, 不妨表達你對囡囡的諒解, 再協助她分配時間續少續少溫. 如10課, 先計劃溫1-2課, 等她慢慢培養回習慣. 打機, 聽歌, 絕對可以及正常娛樂,  間場可以讓她放鬆去玩一陣的.
希望可改變她心態, 不是只是不停溫書, 大家都有"玩"的時候, 不過"大玩"要在EXAM後.

做功課係小朋友責任,
我最怕見到家長話小朋友寫字唔靚, 做功課求其!
其實你囝仔已經算好好, 至少佢識講SORRY!

小朋友, 尤其已經升中後, 係需要放手..
佢今次做得唔好, 學校老師自然會罰佢
假如每次都要媽媽提先去做, 佢又點會意會到做功課係自己本分??

建議睇下尹建莉《好媽媽勝過好老師》
書入面提到一D方法, 真係好好!

不如比我分享我作為一個學生嘅感覺啦…
睇左咁多媽咪話教仔教女激氣,又要睇住仔女做功課…
其實,不如你地放開手,放開懷抱
我本身唔算一個乖學生,畢業於一間英文女校,溫書唔會有時間表,功課都唔會準時做…但我鐘意即興溫書,例如暑假,我可以連續成個月係房度睇chem書,自習,不知幾開心,但我一啲都唔鐘意做功課…我呀媽都好鐘意煩我!唉,雖然我明…但有時都心不由已…
有時候,溫書呢家野好抽象,唔係話逼就逼到…想溫自然會溫,唔想溫?你喊都冇用…同埋,有家長望住,其實學生好難集中…你要大膽放開手,比信心你仔女…

其實我中一至中三成績都一般…但之後就好似靈光打落天靈蓋咁…一直考全級頭幾名…呢家野,真係幾抽象…

囝囝mama    發表於 13-7-8 00:03
Adam媽媽    發表於 13-6-18 21:05

回復 charmainng 的帖子

當你將來為人父母, 你就會知道父母苦心.
在這裡的家長, 很明白仔女已是中學生, 很多都是上來呻, 很多是在這裡吸取意見, 須如何, 怎樣及幾時放手??  哪個家長喜歡全天侯"人叮人", 沒私人時間呢??
如果家長每天都是很情緒化抽象回家/不回家/煮飯/不煮飯/做家務/不做家庭, 仔女又會否摸不著頭腦呢??
每樣事, 我都會教子女"將心俾己", 切身處地", 感受每樣事的處境.
青少年在學習, 難道家長不須學習嗎??  

方法有待改善,上網就算大人都不能自制,小孩子多數更加不能自制,網上有很多software,可限制上網時間,同孩子商量平時可限制上網時間,到假日便冇限上網,手機換只可打電話,冇智能的.功課未做完,不用理佢,學校定留堂做,留堂多佢就乖乖做番好,朋友的比你的更差,手冊一遍空白,日日留堂至700pm,放鬆一點,...,世事難料朋友的現在是領袖生.

回覆:俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出嚟!

是自制能力的問題,所以我屋企一周內只有周五、六、日才准打機

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

但願小孩們都能夠早日明白做父母的苦心........

我仔小三, 都有時激到我發顛.

大家都加油啊.

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+13-6-10+13:23+編輯

原帖由 黃巴士 於 13-06-10 發表

回復 charmainng 的帖子
不同立場,只可盡量取平衡!但多數也是家長盡了責任,但子女未負起自己的責任而只懂呱呱叫你們不了解我!oh,你們又何常了解父母所做的?你們可以任性,不負責任,如父母也一樣,又會如何呢?

簽名被屏蔽

都係一個問題,科技越進步,小朋友就越難教.

其實宜D要自小教佢,等佢習慣,好似我個仔咁,
佢細個時,我已經定下了星期一至5係唔可以開電腦,
如要用電腦做功課,做完佢都自動熄.
星期6同日就可以,
所以佢習慣左,至宜家6年級就升中啦,都係咁,
升中之後我唔敢講我宜個方法得唔得.
但宜家咁多年都OK.
我都好擔心佢升左中之後會大大改變,因聽得太多見得太多.

‹ 上一主題|下一主題