用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪利 VS 瑪利諾修院
樓主: edu_father
go

聖瑪利 VS 瑪利諾修院 [複製鏈接]

munce 發表於 13-10-8 09:46
3x years ago, my school had functions with these 2 schools.
My impression - St Mary - girls are very ...
多謝詳加說明.

sadsam 發表於 13-10-8 09:59
想幾年後唔想再煩,一於ST MARY 啦~
希望可順利直上聖瑪利啦.

ac917 發表於 13-10-8 13:10
冇記錯的話,樓主囡囡叩門入左天神,而家已經讀緊小一
好記性

sadsam 發表於 13-10-8 14:53
then why need to compare St Mary & Maryknoll lei??
依個貼係石器時代時寫, 而當時仲喺搵緊學校o既階段.

Ononma 發表於 13-10-8 08:58
我個年代D人係咁講嘅:

DGS 專出叻女

你所聽過o既野我都聽過,但以我所知笨唔係咁喎,三校中都有人攞過香港小姐奬項:

女拔:孫泳恩(1973冠軍)及楊寶玲(1987冠軍)。

聖瑪利:但茱迪(1952冠軍)、郭羨妮(1999冠軍)、曹敏莉(2003冠軍) 、吳文忻(1998季軍)、樊亦敏(1991最上鏡小姐)、黃紀瑩(1994最上鏡小姐)

瑪利諾:李嘉欣(1988冠軍)

如計人數的話,聖瑪利贏九條街。如計選美成就,聖瑪利o既但茱迪攞過1952年環球小姐殿軍,似乎聖瑪利先係盛產美女o既學校喎。

Ononma  皇上係吾同嘅,三爬兩步輕易攻破多年rumor  發表於 13-10-8 19:10

edu_father 發表於 13-10-8 17:20
依個貼係石器時代時寫, 而當時仲喺搵緊學校o既階段.

原來係咁,唔好意思呀!

我有朋友係ST MARY用家,不過佢小朋友跟唔上,又唔比佢留級,被老師當住全班黎鬧。

也有朋友在MARYKNOLL,上堂時有老師試過飛同學本書去垃圾桶,果時係小二。

以上可能係個別事件,不作評論。

I think you should try to take a look at the homework and exam/ test paper especially the Chinese and English from both schools and see it for yourself.
If I were you, I would choose MCS though.

FYI.  For those who only have 20 pts and want to try on first round, i suggest to try MCS rather than SMCS.  In last year (those who study P1 this year) first round, 2 girls who have 25 pts still can't get into St Mary.

sadsam 發表於 13-10-8 17:30
原來係咁,唔好意思呀!

我有朋友係ST MARY用家,不過佢小朋友跟唔上,又唔比佢留級,被老師當住全班黎鬧 ...
多謝提供珍貴資料.

newdaddy 發表於 13-10-8 17:36
I think you should try to take a look at the homework and exam/ test paper especially the Chinese an ...
多謝提供寶貴資料.

rai_fc 發表於 13-10-8 17:41
FYI.  For those who only have 20 pts and want to try on first round, i suggest to try MCS rather tha ...
唔該哂你, 資料的確好好.

回覆:聖瑪利 VS 瑪利諾修院

其實每年嘅情況唔同,去年20分入到唔代表今年都一樣,就係可能因為見去年20分容易D,就會多左20分人揀呢間,變成今年機會低左,反而另外果間少左20分人爭而機會大左唔定

Twins 媽咪

關之琳好似讀過mcs, 何傲芝何傲兒也是mcs,好勝Gigi 好像都係呀,連李嘉誠新抱亦是!所以靚女也不少也嫁得好

fc926 發表於 13-10-9 07:23
其實每年嘅情況唔同,去年20分入到唔代表今年都一樣,就係可能因為見去年20分容易D,就會多左20分人揀呢間 ...
控制唔到的就無謂諗, 20 分 mcs 一定大機會過smc.

回覆:little_woman 的帖子

只是路過,其實已讀緊天神,一間當天家長喜歡,死要叩門入讀嘅。但樓主點解依家又硬要比較 St. Mary and Maryknoll 呢?難道有感個小朋友得閒過頭?定係想引証一下個小朋友嘅能力 .. .真係奇怪

醒目開學勳章

回覆:Bonnie 的帖子

簽名被屏蔽

瑪利諾!

Bonnie 發表於 13-10-9 08:07
只是路過,其實已讀緊天神,一間當天家長喜歡,死要叩門入讀嘅。但樓主點解依家又硬要比較 St. Mary and Ma ...
依個貼係石器時代時寫, 而當時仲喺搵緊學校o既階段,但係最近有家長攞返出嚟討論,所以先至令你同其他人誤會。

天瑜 發表於 13-10-9 08:40
這個post 是樓主女兒未插入天神開的。
謝天瑜幫我解答。

引用:Quote:Bonnie+發表於+13-10-9+08:07+只是路

原帖由 edu_father 於 13-10-09 發表
依個貼係石器時代時寫, 而當時仲喺搵緊學校o既階段,但係最近有家長攞返出嚟討論,所以先至令你同其他人誤 ...
追post唔睇時間真難搞,不過當日你揾兩間咁頂頭大熱嘅津校來比較,的確令人難以抵擋入來八下

‹ 上一主題|下一主題