用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天vs聖方濟,大家點揀?
樓主: memorchan
go

油天vs聖方濟,大家點揀?   [複製鏈接]

住邊區, 那間較近較方便都係其一因素.  因發覺放學後都無咩時間用了.

man7099 發表於 13-8-31 09:41
同意! 朋友個女準備升小二,成績中上,今年叩門插班,考新油,天神,st.mary,全軍覆沒...

...

1. 考名校插班,通常是全級三甲, 甚至要全級第一, 名校才會給機會筆試.
2. sfa生出外考插班雖有優勢,也要全級頭40名內(top25%)才有機會.
3. 所以, sfa每年逃校的尖子相當多, 可能是全港數量最多.
4. 但留下至畢業的, 大多仍可升上頂級英中.
4. 聽聞每年不少dse/會考狀元或榜眼都是sfa舊生.
5. 誇張點說, sfa對香港的教育算是有點貢獻.

回復 youma 的帖子

3. 所以, sfa每年逃校的尖子相當多, 可能是全港數量最多.
4. 聽聞每年不少dse/會考狀元或榜眼都是sfa舊生.

呢位前輩家長,以上您提及“每年逃校的尖子。。。可能是全港數量最多”、和“每年不少dse/會考狀元或榜眼都是sfa舊生”的資料來源出自何處?

2011、2013有舊生在 dse / 會考有出色表現,系出至 SFA 校方我相信應該是可靠的,至於“每年不少狀元或榜眼都是sfa舊生”,請問您點知道?

我也很想知每年大慨有多少聖芳濟各學生可以逃到其他名校. 通常升小二,三,四年班會插班. 主要的這三級有多少人走呢? 是否真的全港數量最多? 還有九龍塘小學和宣小也是出名可以考插班的主要學校. 其他名校真的有那麼多位給予插班? 還有其他學校又有可能有一個半個也能插班吧.

ysnmama 發表於 13-8-31 14:47
我也很想知每年大慨有多少聖芳濟各學生可以逃到其他名校. 通常升小二,,四年班會插班. 主要的這三級有多少人走呢? 是否真的全港數量最多? 還有九龍塘小學和宣小也是出名可以考插班的主要學校. 其他名校真的有那麼多位給予插班? 還有其他學校又有可能有一個半個也能插班吧.

1.
其實升小五生都有插班, 江湖傳聞, sfa今年升小五都走了5-6, 升小二,,四年班的當然就更多.

2.
現在很多名小都是 [低行小班, 行大班], 實行汰弱換強

3.
Sfa則倒轉, 小一時每班收41-42(4), 中途雖補充了若干插班生, 但到小五六時平均每班約33-34!

4.
全港還有那間小學比sfa逃校人數更多? 而且, 都是轉去名校! 而且,走後仍會推薦sfa.!

5.
至於sfa舊生成績, 我沒有準確數字, 但年年都聽聞有出狀元(see link), 數字已相當赫人.http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2623180

6.
數字還是其次, 重要是, [聖方濟各]在很多中學和小學校長心目中, 已是大名鼎鼎, 這點應無容置疑.

7.
除非俾唔起每月三千大洋, 或有直昇名小offer, 否則, 還有比sfa更好的踏腳石嗎?

引用:之前係天神討論區有一今年成功叩入家長的分

原帖由 sp3014 於 13-08-31 發表
之前係天神討論區有一今年成功叩入家長的分享,筆試後會call 2nd in (同時分開面見小朋友同家長),該位家 ...
她來自SFA

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都識人今年由sfa轉咗去天神,插小4
恐龍家

youma 發表於 13-8-31 19:07

2.
現在很多名小都是 [低班行小班, 高班行大班], 實行汰弱換強…

係Bor, 選小學真的要睇清楚,一個不在意以為top 60% borderline 都safe上feeder school, 點知學校小三四引入 significant # of sfa 尖子即時變bottom20就喊都無謂。

回復 MrBeast 的帖子

真係好複雜!

引用:Quote:原帖由+sp3014+於+13-08-31+發表之前

原帖由 cherry_bb 於 13-08-31 發表
她來自SFA
當時睇完個家長分享都覺得不論學校個叩門試要求或小朋友本身都非常厲害。

我識油天有一個男仔插喇沙小三,一個女仔插聖心(津校)小二,一個女仔插德望小二,一個插天神小三

引用:我識油天有一個男仔插喇沙小三,一個女仔插

原帖由 Kitty1230 於 13-09-01 發表
我識油天有一個男仔插喇沙小三,一個女仔插聖心(津校)小二,一個女仔插德望小二,一個插天神小三
...
我都識個女仔,讀保良局世德,成都係中上,唔係最top, 都插到油天小三,所以SFA唔一定神級, 中上入到精英班都可以逃走唔到

SFA 無精英班。

引用:SFA+無精英班。

原帖由 yuenkw 於 13-09-01 發表
SFA 無精英班。
好似係會入類似資優嘅組別,我以為係精英班

回覆:油天vs聖方濟,大家點揀?

請問咩係天神?聖心係沙田那間嗎?
同埋如果sfa同油天咁好,點解要插其他學校呢?全因為冇中學back up???但佢地的學生大多入返band1中學啦~~~

yuenkw  只要係人就有機會失手,呈分試失手就大鑊!  發表於 13-9-2 18:28

天神應該係指"土瓜灣天神嘉X撤",佢地直升ST. MARY中學~
聖心應該係指香港島果邊,都係有中學BACKUP.

早D過左去唔洗咁驚嘛。

MrBeast  係Law, 唔通有糊唔食博自摸  發表於 13-9-2 16:31

選擇各有考慮原因, 參考可以, 不應就如此分高低...

因為有囝囝跟跟尾, 聖心又要返長短週, 當年我地也選了油天...

放棄舊油天, 也只是新油天校舍新D, 同埋搓車接送路程/泊車方便D (雖然聽聞舊油天升中泒位好像好少少)

我也聽聞 (只是聽聞..) 新油天有一個男仔插喇沙小三, 他油天全級考第一, 去到喇沙也是全級考第一 (當然是他個人了得, 不是油天比喇沙好)... 反而, 值得留意係, 這位小朋友認為油天功課仲多DD..

youma 發表於 13-8-31 19:07
1.
其實升小五生都有插班, 江湖傳聞, sfa今年升小五都走了5-6件, 升小二,三,四年班的當然就更多.2.
現在很 ...

SFA 公佈了12/13 SSP result ,上年小六學生大減到136人。承如你所說,假如不計中途補充了若干插班生真係大約有30人轉去其他學校,亦相信佢地應該係去其他一條龍的名小。假如佢地係最top30人,餘下的小朋友仍交到如此成績,學校及家長的培養真係功不可抺。
‹ 上一主題|下一主題