用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女交給「幸運」呢? ...
樓主: huenfromgod
go

統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女交給「幸運」呢? [複製鏈接]

其實我已經打定輸數, 今年直資冇運行, 最後都會係大抽獎...但係咁:
下年試下插心儀小學囉, 再唔得, 再下一年, 再唔得, 中學派位~
到大學入唔到香港大學, 咪到外國讀囉, 要讀, 真係大把機會, 大家放開d 啦.....

回覆:noella 的帖子

其實真的每個家庭能負擔,DSS/私校學費?特別多個一個小朋友的

回覆:統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女交給「幸運」呢?

抽籤都係有唔公平,大抽獎睇你隨機號碼大細,都係買大細

引用:Quote:anntx3+發表於+13-10-28+08:46+吾係

原帖由 CoffeeCake 於 13-10-28 發表
嫁得好,唔代表靠男人。
我心目中,好男人唔代表超級富豪。我都唔想自己女嫁有錢人,變相女方無地位。
嫁 ...
係咪好似龍飛咁錫阿英?我都覺得咁樣簡簡單單對女人來說是最幸福我自己選校係睇設施,老師,教學方式過於名氣,上年忍痛放棄一所一線學校so sure 小朋友只係lucky 入到

回覆:統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女交給「幸運」呢?

直資私校,其實屋企無栽培過都未必入到,即係一個錢字...
津校又怕入左一間吾好既,矛盾

MrBeast 發表於 13-10-29 08:31
如我在場會即時和我小孩講解爆石的原理

笑鳥!!!
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章

其實考小學應該考幼稚園好
最少, 點都有一間會收
有時想想, 我咪又係讀CHEAP CHEAP小學(灣仔區)
但都去到間不錯既中學
我個人來講, 唔會要我小朋友放棄佢既天真,
玩既時間去讀一D未係佢LEVEL既書
幼稚園讀定小學, 咁小學讀來做咩??

醒目開學勳章

cherrieshum 發表於 13-10-29 07:27
我覺得阿女幾好,讀英文幼稚園,回家自動自覺做功課;每天練琴至少半小時,長則一小時;已經看畢oxford tre ...

係唔係INTERVIEW時唔太講野呀?
放心, 點都唔會無書讀
最多咪遲D去插班
唔好俾亞女咁大壓力
‹ 上一主題|下一主題