用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教數學呈分試, 唔小心
樓主: ada_pmlo
go

請教數學呈分試, 唔小心 [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 13-11-14 14:35
我都係咁望呀! 不過呀女而家都只係p3, 如果態度一日唔改善, 佢越大d 數越難就唔會咁好彩架啦! ...

但佢個同學仔, 係小一至小六, 都係咁架喎, 永遠到重要時刻, 一定能發揮佢嘅特異功能, 其實呢d係咪因為聰明, 對平時d功課唔在意, 但係又知道咩係重要時刻!

因為到了小學高年級,數學計算不似低年級那樣簡單,四則混合計算加上小數點,小朋友不耐心的話,就會做得煩,一煩就粗心則錯。
可試著每天給幾道混合計算題他們做,出些容易錯計算題,例如:進位、退位、小數點錯位等。提高他們的計算速度及準確率。

Phoebenana 發表於 13-11-18 20:48
因為到了小學高年級,數學計算不似低年級那樣簡單,四則混合計算加上小數點,小朋友不耐心的話,就會做得煩 ...

多謝你的意見!

我個仔以前都有考試時出現很多唔小心錯誤,如果數學卷深,多同學唔識,他就有利,但如果試卷淺,人人都識,而他不小心被扣分就輸蝕。所以只好與他分析原因及覆巻之重要,慢慢改善,現在中二了,有時仍然有此毛病。

木子  SAME AS MY SON  發表於 13-11-19 23:01
黃巴士  same as my son!!!  發表於 13-11-19 14:48

plastic 發表於 13-11-18 21:56
我個仔以前都有考試時出現很多唔小心錯誤,如果數學卷深,多同學唔識,他就有利,但如果試卷淺,人人都識, ...

就係咁啦, 但係都係依家只有不斷佢, 希望佢自己會開"hill" 啦!

王國會長

ada_pmlo 發表於 13-11-13 16:52
我囡囡數學呈分試考得唔好, 佢做嗰D數學, 條條式都識例出嚟, 都啱, 但係佢全部都係錯喺D 加減乘除, 進位,  ...

我囡都係咁, 佢主要係兩個問題, 大意(佢右邊直式算對都可以抄錯答案去左邊的), 心態(以為自己必對). 對於大意, 我只有讓她多做練習, 而心態就要她知道不一定會對要覆題.

瑩瑩老豆 發表於 13-11-19 14:09
我囡都係咁, 佢主要係兩個問題, 大意(佢右邊直式算對都可以抄錯答案去左邊的), 心態(以為自己必對). 對於 ...

我個都會係直式同啱, 又係抄錯答案, 咁你囡囡有冇改善呀?

978212  同我仔一樣  發表於 13-11-20 08:26

王國會長

ada_pmlo 發表於 13-11-19 14:25
我個都會係直式同啱, 又係抄錯答案, 咁你囡囡有冇改善呀?

時好時壞, 第一次呈分試97分, 近來測驗落返八十幾分.

瑩瑩老豆 發表於 13-11-19 14:34
時好時壞, 第一次呈分試97分, 近來測驗落返八十幾分.

咁呈分咁好成績, 唔使擔心!

王國會長

ada_pmlo 發表於 13-11-19 14:36
咁呈分咁好成績, 唔使擔心!
仲有兩次呈分試, 唔擔心就假.

瑩瑩老豆 發表於 13-11-19 15:24
仲有兩次呈分試, 唔擔心就假.

你都好, 仲有兩次, 我只得返一次機會咋!

引用:我囝當年都係咁!!+由9X分跌至7X,+又由7X彈

简直係考緊心理素質

回覆 miffy 的帖子

我同你一樣數學d, 其他都係A, 咁我選學校點算,係咪BAND B中至尾呀, 好煩

引用:Quote:plastic+發表於+13-11-18+21:56+我個

原帖由 miffy 於 13-11-20 發表
我個又係咁, 份卷深, 佢會好小心做

今次份卷淺, 有d題目是送分, 佢睇都唔睇題目就做, 深果d long questi ...
同我個仔一樣,深嗰D就啱晒,淺嗰D就失分,最慘係佢計喺題目紙到啱,寫落答案到錯

090211bb 發表於 13-11-13 23:01
我是教數的,其實學生所謂唔小心,大多數其實是概念不清,做錯後以不小心作解釋以逃避問題,一直積累問題, ...
請教090211bb:我囡囡數學五年級下才開始粗心,每次我看她的試卷,發覺她都是犯的粗心的錯,如:答案要求百分數作答,她就不記得將小數轉百分數;答案要求小數,她又不記得將分數轉小數;最激的是,要標循環點,她標了前面幾個,后面一個就不記得標或者填錯答案,還有就是計算時,容易計錯,而解難題她幾乎全會做的。她說數學計算這么長,算得煩死人,所以她開始不認真做數學及討厭數學。正因為女對數學的態度有問題,就導致她的數學由全級前五名,退步到班上前十名。我都嘗試用過不少方法幫助,但她依然每次考試都犯同樣的小錯誤,我都不知怎么辦?請問有么方法幫她改掉犯這些小錯。

回覆 ada_pmlo 的帖子

好大問題……建議都係教返佢,做功課發現錯叫佢計下,我囡明明條式唵呀,順序冇錯,計左三五次都錯!呢d嘢我都唔識教,做練習到識為止?大個會唔會好d?
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回覆 Phoebenana 的帖子

對付我女是先從功課着手,每次做數學功課後,即時由我批改, 有錯,要向我解釋為什麽錯及改善的方法,因為她根本是懂的,只是她認為錯了就算,完全不上心。另外,一定要讓她多做額外的補充,以前常錯的地方改善了,就要表揚,肯定她的努力。還有,要時常提醒她,現在不改掉粗心大意的壞習慣,上到中學面對那麽多科目,就更難改了。而家我一直這樣做,我女都畧有改善。
‹ 上一主題|下一主題