用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信
樓主: katiehorace
go

今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信   [複製鏈接]

有冇其他幼稚園都係有e d 團呢 ? 可能冇咁貴啫 .

引用:有冇其他幼稚園都係有e+d+團呢+?+可能冇咁

原帖由 chynnamama 於 13-11-22 發表
有冇其他幼稚園都係有e d 團呢 ? 可能冇咁貴啫 .
維記好似有

sllau  左右思維, 之前去歐洲維也立交流..  發表於 13-11-23 10:47

引用:小兒兩年都冇參加過學校嘅遊學團,今年都收

原帖由 matthewfong 於 13-11-22 發表
小兒兩年都冇參加過學校嘅遊學團,今年都收到學校通知明年可上民小!所以大家不在其中就唔好妄下判斷,話唔 ...
真係好奇怪,一張通告,就可以有咁多推論,仲可以估到上唔到民小!我覺得學校搞又如何,有能力又有時間咪參加囉!就好似d互助委員會搞一日遊活動,你唔報又代表咩呢?!遊學團可能對k1係細咗d,成效可能無咁大,但有供必有求,會唔會有d家長想呢?!需唔需要係家長量!

matthewfong 發表於 13-11-22 23:24
小兒兩年都冇參加過學校嘅遊學團,今年都收到學校通知明年可上民小!所以大家不在其中就唔好妄下判斷,話唔 ...

咁你又知唔知, 有無人有參加但係無小一 offer? 如全部參加者都有offer, 即推論正確.

引用:Quote:matthewfong+發表於+13-11-22+23:24+

原帖由 AgapePa 於 13-11-23 發表
咁你又知唔知, 有無人有參加但係無小一 offer? 如全部參加者都有offer, 即推論正確. ...
呢個邏輯推論太牽強吧!

回覆:今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信

成功上蘋果A1!

ekhc    發表於 13-11-23 14:15

學校之前兩次新加坡,台灣既遊學團,我地無參加,一樣上民小,學校完全唔會迫任何人參加,係自願性質,民幼上民小,係小學部睇K2時既評估決定,K3時的九月就出offer,完全同遊學團無關連,唔清楚既人唔好亂判斷。以往去新加坡,台灣,學生係有學校資助,舊年去台灣,印象係小朋友全數學校資助,其實遊學團只係俾小朋友同家長一齊去旅行,行程加插咗,可能俾小朋友參觀當地幼稚園,可以同當地小朋友玩下,同行又有小朋友熟悉既老師們,小朋友有得同老師齊齊旅行都會好開心。
只係今個地點好似認真遠咗d, 費用又高昂咗,我只可以講,見過有家長自己都會帶小朋友出遊美國,細至2歲多,咁唔同個家長又係癲?!我覺得不能咁樣去評論,每個家庭都會計自己既能力,時間去帶小朋友外遊,享受假期,遊學團只係另一種旅行團已而

tiggerpiget  support,  發表於 13-11-25 11:03

引用:學校之前兩次新加坡,台灣既遊學團,我地無

原帖由 conniew117 於 13-11-23 發表
學校之前兩次新加坡,台灣既遊學團,我地無參加,一樣上民小,學校完全唔會迫任何人參加,係自願性質,民幼 ...
冇民小offer 既K3生,更加要參加,見多老師幾面,對住十日傾多兩句,求下情。80個位一定超額認購。

狄志遠:「作為專業嘅幼稚園,就算有家長提出,你都應該話畀佢聽咁樣唔啱。」

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131123/18520560
上埋A1,巧威威

長途遊學團一般也要兩三萬,點解講到好陰謀論?之前的遊學團我地都有報,不過抽吾中無得去,不見得無得升民小。大把人帶小朋友去歐美旅遊,吾洗講到d 小朋友好慘,讀萬卷書不如行萬里路,去旅行是開心事

引用:+本帖最後由+cherryird+於+13-11-21+22:14+

原帖由 cherryird 於 13-11-21 發表

真係crazy
因為佢係一條龍law, 做什麼都啱㗎!

大家唔好咁陰謀論啦、遊學團同上民小是完全無關係架!

今日頭條和蘋果日報也是頭版刊登,真係夠出"名",同神級學校一樣齊"名",但我吾欣賞

回覆:AgapePa 的帖子

回覆 cattdogg. 的帖子

做乜改個新a/c同我個名甘似,想墈我於不義呀

完全唔覺以小朋友為本  sigh...
應該投資移民雙非會好受呢套。
最終會分化現行家長 呢班校董會嘅思維••• 哈 得啖笑

DevilPig 發表於 13-11-22 23:49
維記好似有
校長之前係維多利亞過去民生做校長

好有維多利亞色彩吾出奇

好令人失望 好彩ms無收我仔!

‹ 上一主題|下一主題