用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 - 大家in成點? 點先大機會?
樓主: 寫我心中話
go

培正 - 大家in成點? 點先大機會? [複製鏈接]

回覆:培正 - 大家in成點

著眼自己手中已擁有嘅,妳已有嘅,好多人都恨唔倒,如果得到龍校係驚喜,唔得都係絕大部份人嘅命運啫!

回覆:寫我心中話 的帖子

係啦,放鬆d啦!你個仔有st cat 好叻架啦!以你的努力,三年後再去考神校都無問題啦!relax!

回覆 寫我心中話 的帖子

你想大機會,好簡單。明天聯絡校長,睇下學校有乜野需要添置,捐1M過去,實收你小朋友。你之前話好想讀民生,同一招實work,reject都變offer。這不是犯法,很多人都捐D乜乜總理執事來做,正所謂錢可以解決的便不是問題,不用在這問題上轉來轉去。

回覆:培正 - 大家in成點? 點先大機會?

樓主:
恕我直言,我不是針對你。只是想問你其實有冇真正過邊幼稚園才是你真真正正最想你小朋友入讀的?睇到你之前的幾個post,民生rejected,你難過到好似天就跌落嚟咁,非常傷心。講到民生是非入不可咁。但後來真光,宣道,到現在的培正,你都非常緊張。小朋友是最敏感的,其實大人的情緒他們一定也感受到。你無形的壓力也會直接影響到佢。
我不認同你所講的什麼一定要入好的學校才有的大學或將來。當然入到名校,那是個個為人父母也想,不只是你一人的心願。對小朋友嚟講,只有最合適的,而不應該過份著重你自己覺得最好的所謂名校。
因為,我從你的posts裏感受到你就算無論你小朋友入讀那間KG也好,你也是那種會全力栽培佢的家長。其實小朋友的能力不全是學校的責任,家長的教導才是最重要。你放輕鬆D啦,我想無論你的小朋友最後會入讀邊間都,有你這份心機,一定會成功的。

引用:+本帖最後由+NICOLE123+於+13-12-11+22:18+

原帖由 NICOLE123 於 13-12-11 發表

回覆 annayu 的帖子
我冇覺得吾公平呀!請吾好誤會!
只是睇左條數,覺得剩下流出外面的位可能吾多,有感而發而已。
謝分享!

仲有吖樓主,你一直這樣的話,其實其它的家長會怕咗你架。Relax D 啦

引用:樓主: 恕我直言,我不是針對你。只是想問

原帖由 sunsunday 於 13-12-11 發表
樓主:
恕我直言,我不是針對你。只是想問你其實有冇真正過邊幼稚園才是你真真正正最想你小朋友入讀的?睇 ...
贊同

引用:明白。只是想揾人傾下。 如有得罪,請見諒

原帖由 寫我心中話 於 13-12-11 發表
明白。只是想揾人傾下。

如有得罪,請見諒。
其實咁多日黎你都應該見到你既揾'揾人傾下'真的得罪了不少人。見到你之前既道歉,覺得你係新人而且不知者不罪。但當你一次又一次,只講自己想講既而唔理其他人感受,有人不滿便不停道歉,就開始有點兒那個。我地係成年人,知道問題所在就應該改善,唔同我地兩歲既小朋友,大人會不停包容佢地重覆既錯。

我第一份工第一次做錯野時,老細同我講

" don't say sorry, just don't do it again."

樓主, I have read your posts during the past few days.  I think you are too anxious about the interview results of your kid.  This is no good to you and your kid in the long run.  Do relax.  

(I don't mean to criticize you but there may be some blind spots that you can't see your shortcomings)

樓主,你真惹火。

我個女答我乜都無做過

Elona 發表於 13-12-11 15:00
唔使太認真,我覺得培正大部份既學位會比讀緊既學生既第第妹妹,所以冇期望,坦白講培正亦唔係我最想入嗰間 ...
有哥哥姐姐讀緊唔係100%收其弟妹架, 只係優先考慮, 但我識好多人都係第一個, 所以唔駛太灰.....我又唔明, 既然培正唔係你最想入果個, 點解要浪費時間去面試呢???

我識2個正式細B(9月)讀緊培幼K2, 一個有家姐讀培小,同埋人見人愛, 經常有笑容有禮又唔怕陌生; 另一個面試時喊到媽咪一齊入埋去見, 但父母係教職員,講明必收

其實大家唔駛道聽途說, 條數係咪咁計, 我諗只有學校先知, 但我所識既人, N無人士大有人在, 佢哋小朋友一樣可以入到, 所以唔好成日覺得陪跑, 只要你心態係咁, 結果都會係咁......奉勸各位一句.....平常心吧!!!!

簽名被屏蔽

樓主, 你放鬆啲啦, 入名校/龍校唔係唯一出路, 入唔到亦唔係死路一條(而且你囝囝都有名校offer).  我啲教師朋友成日講: 讀名校啲小朋友上到小學/中學亦唔見特別標青, 真正叻gei係有正確態度的小朋友.

面試完左, 你諗咁多好無謂同嘥精神; 同埋, 你gei壓力, 小朋友一定感受到.  沒有最好的名校, 但總有最合適你小朋友的學校.  共勉之.

樓主,放鬆D! 我好明白真係好心急好緊張,不過呢,小朋友而家幼稚園咋,呢個大搏鬥遊戲現在才剛開始!唔好太睇重, 上年我細女考K1我一樣咁去提我自己。入到乜就讀乜,我相信小朋友日後自己嘅能力大於一切,有好心儀嘅學校收左就係bonus, 如果冇,我會相信我小朋友在那裡都可以努力。
我大仔而家培小,細女現在培幼,當年大仔也是N無人仕!而且呢,細女上年考培幼kg, 其實我地一級已經有超過十幾個細佬妹考啦,未計其他級別,老實,細佬妹唔係一定入架,也未必係有乜優勢,一年幾千人考,禁多人有關係,又校友又兄姊又有D識人,校長個個要考慮係咪比佢入真係好唔得閒,得二百幾個位,我覺得其實係睇小朋友表現啦,問卷啦,運氣啦,眼緣啦,天時地利人和重要啲。我仔班都有細佬妹唔收,隔離班亦有,仲有啲係reject. 所以,冇人知學校收生標準,考左就唔好諗了!

簽名被屏蔽

回覆 寫我心中話 的帖子

Hi 寫我心中話,你是FTM? 我好似成日見到你的名字在EK。緊張也是正常,但記住對得失看開些,不要責怪任何人或事包括自己,跟仔仔慢慢去享受這條充滿刺激、喜與樂、學習機會的人生路。

chiyin8    發表於 13-12-12 21:59

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題