用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS Vs SFA
樓主: conniesze
go

APS Vs SFA   [複製鏈接]

回覆:APS Vs SFA

想問下APS家長,萬一小朋友入咗APS, 好唔鍾意音樂,咁校方會點?

引用:想問下APS家長,萬一小朋友入咗APS,+好唔鍾

原帖由 bubuG 於 13-12-31 發表
想問下APS家長,萬一小朋友入咗APS, 好唔鍾意音樂,咁校方會點?
校方絕對不會勉強,同學仍可選擇向體育,話劇或辯論方面發展,我認識一名獲男拔取錄的同學,沒有參加樂團和校隊,憑學業成績亦可成功。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+13-12-31+發表想問

原帖由 joannespapa 於 13-12-31 發表
校方絕對不會勉強,同學仍可選擇向體育,話劇或辯論方面發展,我認識一名獲男拔取錄的同學,沒有參加樂團和 ...
謝謝您!音樂不會計入成績表嗎?

引用:Quote:原帖由+joannespapa+於+13-12-31+發

原帖由 bubuG 於 13-12-31 發表
謝謝您!音樂不會計入成績表嗎?
音樂會計入成績表,參加樂團會有額外5分。

回覆 irischowys 的帖子

Same as my son.  諗緊學術已經咁深,如仲要谷埋音樂或体育,SFA呢方面反而有優勢。加上SFA有日文讀,相信此點會比APS好。

睇完D post 我都覺得 SFA 好 D 啦。

兩間各有優點,不過我還是鍾意SFA多d~
有Eng lit.,日文,同埋其實用I-pad上堂互動性強d(用家透露)

joannespapa 發表於 13-12-31 23:31
音樂會計入成績表,參加樂團會有額外5分。

喺呈分試一分都不能少的時候,不參加樂團的同學,呢5分會好有影響嗎?考校內音樂試,幾個同學要夾首歌(不同樂器),如無學樂器,禁點考?只考唱歌可以嗎?

我有d朋友話APS都幾谷下,
功課又不少過SFA。
有無家長可以講下這兩間學校的功課量呢!

Yanamami  P6功課量: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2652353&extra=page%3D1&page=5  發表於 14-1-1 17:48

SFA

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-1-1+08:14+編

原帖由 Yanamami 於 14-01-01 發表
沒有學樂器是可以考唱歌的

引用:我有d朋友話APS都幾谷下,功課又不少過SFA

原帖由 conniesze 於 14-01-01 發表
我有d朋友話APS都幾谷下,
功課又不少過SFA。
有無家長可以講下這兩間學校的功課量呢!
宣小1-4年班功課量不算多,5-6年班間中會有6項以上,不過很多時可以在校完成部份。

回覆 joannespapa 的帖子

Thanks

Of 2 school are similar in academic, I would choose the one with much nicer and new campus and better location in Kowlon Tong, much better

Both of them are good. But my daughter go through six at SFA. I think is quite suit for her. SFA good

醒目開學勳章 貢獻勳章

fishmaruko 發表於 14-1-1 11:37
Of 2 school are similar in academic, I would choose the one with much nicer and new campus and bette ...
講開campus,我先生去過SFA之後,好鍾意,原因係好有舊教會學校嘅感覺 (先生响天主教中小學長大,都係連住教堂嘅..)
SFA連住九龍區最大嘅無柱位教堂,我呢個無宗教嘅人去到,感覺不錯!

恐龍家

引用:Quote:原帖由+conniesze+於+14-01-01+發表

原帖由 joannespapa 於 14-01-01 發表
宣小1-4年班功課量不算多,5-6年班間中會有6項以上,不過很多時可以在校完成部份。

...
功課量次要。其實我想知APS會否有教得淺,考得深的情况出現?大囡讀傳統私小,功課量小,但教淺考深,format 亦有分別。結果,我要自己不断買課外練習,不斷自己教。

Can register both schools ?

小曳人  可以  發表於 14-1-2 09:17

引用:Quote:原帖由+joannespapa+於+14-01-01+發

原帖由 NT-1 於 14-01-01 發表
功課量次要。其實我想知APS會否有教得淺,考得深的情况出現?大囡讀傳統私小,功課量小,但教淺考深,forma ...
在家長會老師有講解過考試內容,範圍和型式跟平時的作業和工作紙分別不大。

引用:同樣有兩間揀,+但會選SFA,因為不想花太多時

原帖由 mimics218 於 13-12-31 發表
同樣有兩間揀, 但會選SFA,因為不想花太多時間在音樂上(尤其係男仔, 將來不會以音樂謀生), 最終目標是考好DS ...
請問SFA 是不是英語授課還是英書中教? 學生在校語言,是否規定講英語不準講中文?

‹ 上一主題|下一主題