用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!
樓主: kkmama2014
go

德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算! [複製鏈接]

ha8mo 發表於 14-3-5 21:38
其實德望係得田徑架咋

德望泳隊亦是全港三甲。

www 發表於 14-3-5 22:24
德望泳隊亦是全港三甲。

德望朗誦都勁,Choir 出國比賽。

唔知你揀左未呢~
我已讀完中學, 未接觸過上智既同學, 但年年都見到德望人GH係勁, 如樓上幾位所說
但上左大學會發現其實咩學校都冇咩關係, 最緊要睇個人係點
除非你小女田徑/音樂/朗誦等好叻, 要不是較少用到GH資源
名校D既就多D機會, 不過性格不合都係冇意思
我見D band 3學校既同學仔升上大學之後仍然機會處處, 所以你個女想揀上智我唔覺有咩問題
即使最後讀唔到上智, 你沙田網都有好多band 1, 想要質素都唔會蝕左咩, 係冇左GH個名者.
我讀既係名校, 但有時都會諗如果走去讀一D樸實既學校會點. 我見D人又讀得幾開心丫.
文化唔同者.
而且你女兒年紀小小已經有自己主見, 我相信佢將來應該店既

Do not learn music for the sake of exams- it does no good to your demeanor. Appreciate the essence of reach piece, and learn well by not only learning the techniques, but in a much wider context. Take time to practise and digest the music. There is no use in hurrying.

回覆:lindziepapa 的帖子

實用

回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

我你同我上年case類似,最後我女讀後者!

引用:我你同我上年case類似,最後我女讀後者! +

原帖由 ececbaby 於 14-03-06 發表
我你同我上年case類似,最後我女讀後者!
自行成功的嗎?

回覆 ececbaby 的帖子

我都仲未揀定呀

你話後者係咪指上智呢?  其實上智的功課壓力係咪會小D呢?  特別係頭兩年. 聽講 德望D功課好似有好多, 最近聽倒話做到成11-12點, 真定假?   

家長面試時,也問過老師,她們話中四、五、六,工課壓力是比較大些。中一、二、三,算是比較好些。但有些同學可能做得比較慢。也問過一位現在的學生,工課情況還好。

這是關於德望的。

引用:Quote:原帖由+ececbaby+於+14-03-06+發表我

原帖由 NurseSally 於 14-03-06 發表
自行成功的嗎?
不知自行成功與否,但上智放首位。最後叩門,放棄GHS。

功課多少,同時間分配有莫大關係!取捨只在於家長想小朋友在怎樣的環境下渡過中學生活,及小朋友的能力適合專注或是多元化。

ececbaby 發表於 14-3-7 00:14
功課多少,同時間分配有莫大關係!取捨只在於家長想小朋友在怎樣的環境下渡過中學生活,及小朋友的能力適合 ...
說得對,我見亞女中學(德望)功課通常有幾日時間先交,所以,如平時有時間就做住先,唔好等要交先做。其實德望與上智都係很好的學校,只是上智是專注學術,免費,但未有結果,而德望除了專注學術外,課外活動較多元化,校園生活比較多姿多彩,女兒可以見識多D同學的強項,不過就要交學費,但就已經收到offer.

我亞女三年前叩門入了上智,德望是首輪收但放棄登记因離家太遠,大抽獎派入迦密(男女校不考慮﹚三間都是好學校,但家居遠近长遠對学习生活有一定影响。上智較为樸实低調。老師盡心。

回覆:lindziepapa 的帖子

同意。上到大學又重新玩過。讀唔讀名中,分別在於同學們友儕的家庭背景,淨係去同學仔屋企玩對我地呢啲來自屋村嘅都大開眼界

‹ 上一主題|下一主題