用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡...
樓主: Littlepa
go

好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡... [複製鏈接]

回覆 mimi1102 的帖子

請問你囡囡初戴鏡時幾多歲? 幾多度近視同有無散光? 戴咗幾耐,同埋期間散光同近視分別加深咗幾多? 謝謝!

另外, 因為戴鏡之後眼球弧度改變,基本上係冇可能用平時的驗眼方法來驗近視度數,據聞用咗鏡之後就係量度眼球長度來推算近視深度,對嗎?  我想問吓,咁樣推算近視/散光度數,準確嗎?

引用:我女小一前已要載眼鏡,我沒有用矯視鏡,不

原帖由 scyauchris 於 14-04-08 發表
我女小一前已要載眼鏡,我沒有用矯視鏡,不過我幫她配了蔡司成長樂鏡片,聽聞可以控制加深的速度!今個月我 ...
我個大仔K1就開始帶眼鏡,而加四年班,近視成500度,連散光都475度,都唔知點算好,真係好擔心。

scyauchris  我女只是無散光, 一加便是每隻眼各175度!  明天見醫生看看有什麼可以做到, 我現在可以做到的便是每天帶她去公園兩次,限制她看書的時間!  發表於 14-4-16 07:50

引用:我女小一前已要載眼鏡,我沒有用矯視鏡,不

原帖由 scyauchris 於 14-04-08 發表
我女小一前已要載眼鏡,我沒有用矯視鏡,不過我幫她配了蔡司成長樂鏡片,聽聞可以控制加深的速度!今個月我 ...
我個大仔K1就開始帶眼鏡,而加四年班,近視成500度,連散光都475度,都唔知點算好,真係好擔心。

joyce1234 發表於 14-4-14 23:10

請問你囡囡初戴鏡時幾多歲? 幾多度近視同有無散光? 戴咗幾耐,同埋期間散光同近視分 ...

我囡依家八歲, 只係初初帶左一個月左右, 半年前係75度, 上個月CHECK 突然變左200度, 有25度散光, 因為身邊有朋友近視太深而視網膜脫落, 我見到佢視網膜脫落之後帶比佢的不便同擔心, 所以我冇好似其他家長咁做好多research, 好快就決定左比佢帶矯視鏡. 在此我都要多謝其他家長分享帶矯視鏡的好處同唔好處. 讓我可以知多D.

我有朋友的囡囡都帶左幾年, 見到佢控制到度數, 冇加過. 而配鏡時, 不斷都有一D 十幾歲的小朋友去驗眼, 佢地好多都帶左六, 七年, 我訪問佢, 佢地都話度數冇加過. 不過, 視光師都有提我地, 帶左矯視鏡唔代表度數唔會加深, 我地應該保持正確的姿勢讀書寫字, 睇書廿分鐘左右就要停一停, 望下遠野, 比對眼球鬆下....

我囡每次返去都有驗眼, 我見佢都係用正常的驗眼方法黎驗眼, 唔清楚你講的量度眼球長度係咩野呀..sorry ..

thanks.

我既意思係:

因為戴咗矯視鏡之後,基本上係冇得驗真正度數,因為眼球已受前一晚戴鏡影響而re-shaped咗.如果戴得好,翌日可以係0近視. 但這只是暫時性,也不能真正反映小朋友目前隻眼既近視度數;
所以,如果要驗真正度數,除非停用矯視鏡一段時間,等眼球回復原來面貌;但通常唔會咁做.
所以,如果小朋友喺戴緊鏡的期間, 又想知道小朋友既近視度數, 睇吓佢有冇深,和深咗幾多等等...視光師係會度眼球既長度,來計算小朋友目前既近視度數.

我想知既係, 小朋友戴咗鏡之後, 舉例比如戴咗一年, 視光師驗眼後,話佢近視比一年前只加深了25度(只係舉個例), 其實佢咁度, 準唔準? 係咪真係只深25度?

我驚我講得唔夠清楚,你明白我既意思嗎?

joyce1234 發表於 14-4-15 21:48

thanks.
哦~ 我明白你意思了~
你講得有道理, 但係因為我係剛剛帶, 所以未知佢會點驗. 我地只係試過特登唔戴一晚, 返去睇下反彈左幾多度, 當日反彈左75度.

等我問下朋友再回答你..

joyce1234  thanks ar !  發表於 14-4-17 02:14

以下是一個很好的改善視力網站 (非牟利的):
請細心耐性地閱讀所有文章了解 "貝茲法" 如何改善視力

原來"自然療法"可減退近視,而最後不需戴眼鏡。

http://hangosvisionnet.blogspot.hk/

賢哥改善視力網

回覆:joyce1234 的帖子

我個細仔啱啱帶3xx度,帶左一個月,視光師話帶完ChecK佢減9成,不過想换過新Con比仔,需要停帶一段(幾日時間)……咁如果到時想確實知加深幾多,應該系最少除幾天,然後再驗,下次我回去Check眼問清楚先!

引用:+本帖最後由+mimi1102+於+14-4-8+12:12+編

原帖由 mimi1102 於 14-04-08 發表
其實P店係邊间?

引用:Quote:原帖由+mimi1102+於+14-04-08+發表本

原帖由 kc_united 於 14-04-23 發表
其實P店係邊间?
poly?

其實我都好質疑戴壓力眼鏡既成效,如果純粹方便,我唔會比小朋友試囉,唔知點解近年先至強調話可以控制加深至過咗個發育時期,但我自己都係十八歲後先由0開始有近視至三百幾度,原因亦好簡單,睇得近嘢多同囉,所以我覺得近視加深唔一定只係在發育時期,而且,以前都冇人會咁講,始終預防勝於治療

我囡N2都要帶眼鏡, 遠視及散光, 帶了一年, 各退了30-40度.   早發現早更正.   要帶眼鏡, 便帶, 我初時都有少少不開心, 但囡帶了, 看東西清楚會更好.   科技發達, 眼鏡普及, 都無什麼所謂.   

回覆 4001cc 的帖子

True.  It's not bad wearing glasses.  It's so common.

多次看見個topic......就是覺得十分奇怪了。戴眼鏡咪戴眼鏡囉,話唔定就是因為年幼驗眼多,見得醫生多,小小心靈從此埋下當眼科專家的宏願,拯救有近視和眼患之人。日后成就,勢不可擋!多些幻想,生活是好到不得了。

小女兩歳跌斷手,系醫院唱歌比醫生聽,醫生話幫佢做個超人托托(即打石膏)不知多開心!我系旁邊就幻想阿女大個可能有興趣做骨科醫生,幾乎想到儍笑。

話完廢話,交低心德是:
小女八歲150度開始帶眼鏡,半年后,升到225度,即想戴鏽視,怕適應不來,先戴了三個月soft contact lens.. 期間升為250度,然後帶矯視鏡,經過八年,加深了75度,現在十六歳,近視325度。

阿女已表示唔會做醫生,但依然考慮做瘠醫喎,聽住先!

回覆:好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡...

注意用眼衛生。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

戴眼鏡又不是世界未日, 我個女K2都要戴,  最梗要係隻眼健健康康

回覆:好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡...

回覆:Littlepa 的帖子

我仔仔也是在一年班下學期開始發現有200度近視,之後兩年加深得較快,不過最近兩年又可維持在375度。不看電視、不打機,看書必須有足夠光線,車上嚴禁看書,有食魚肝油丸,就是這樣。
沒有試矯視眼鏡,始終眼科醫生與視光師未有共識。

想問下大家當初點發現小朋友隻眼有問題架?因為好担心佢有問題,自己又唔識講,遲咗醫就麻煩😅😅
‹ 上一主題|下一主題