用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有經驗的家長,小學幫孩子備課是好?是壞? 謝謝。 ...
樓主: Sms111
go

請問有經驗的家長,小學幫孩子備課是好?是壞? 謝謝。 [複製鏈接]

回覆 momama 的帖子

我表達力差,我想講有些父母個心思唔係放在子女的學業上,沒預習,不奇吧!

預習最弱的生字會幫不少, 因上學期時間好趕, 一下又考試.  

閱讀我平時都在做, 佢由小一不太睇中文書 (只睇英文chapter books, 英文科學書) 到現在(升P3)看百幾頁的無圖湯姆沙耶, 都算有進步, 但是中文成績仍有距離.

我安排的預習是會較針對生字的寫法, 成語的運用此類較花時去學熟的項目, 花少少時間有較大功能, 選擇性強, 留一些課文的內容在堂上學, 不會對上課冇興趣的. 況且現在上堂都是互動, 好少會讀番課本內容, 所以上堂有另一趣味.

bbforever 發表於 14-7-22 18:59
我都信有人無預習備課既!只係得那些父母要返工,再加上個心思唔係放在小朋友度那些囉! ...
唔好咁話我啦, 我都唔想咁架, 我兩公婆又要返工返學, 放工返到屋企又有兩個要睇住, 又要幫沖涼又要傾偈。細果個又「活潑」啲, 要多啲時間教, 咪無同阿大預習囉。我都有叫佢自己放學溫書做功課架, 上堂留心啲咁架, 不過真係無能力同佢溫書同預習, 佢8:30前又要瞓覺, 日日見得個零兩個鐘, 真係無辦法, 我都想放多啲心思响佢哋度的。

回覆 little_yolky 的帖子

我自己都有兩個小朋友,我明白

bbforever 發表於 14-7-23 11:22
回覆 little_yolky 的帖子

我自己都有兩個小朋友,我明白
好彩兩個都係女仔, 點都乖啲, 家姐仲真係超級乖, 我都唔能夠想像一屋囝囝既媽媽點可以唔發神經。點解天父唔俾兩個都係又叻又乖既我? 個妹真係好惡頂, 出年升上小一後真係no eye see

小曳人  你一定係講緊我!日日   發表於 14-7-23 20:28
HaYi  我就係要番工同2個都是仔, 好彩一小學一kinder, 預習平日唔會做到, 都是在說暑假咋.  發表於 14-7-23 13:23

天父知您頂得住,所以有此安排!

little_yolky  天父, 我得個樣架咋, 唔好咁重手俾個乖啲嚟啦。  發表於 14-7-23 13:51

HaYi  我就係要番工同2個都是仔, 好彩一小學一kinder, 預習平日唔會做到, 都是在說暑假咋.  發表於 26 分鐘前

咁到細果個升咗小學, 大果個要呈分, 你都好唔得閑喎。

HaYi  所以2個年紀近又煩, 遠又煩.   發表於 14-7-24 18:20

引用:回覆+momama+的帖子 我表達力差,我想講有

原帖由 bbforever 於 14-07-23 發表

我表達力差,我想講有些父母個心思唔係放在子女的學業上,沒預習,不奇吧! ...
你表達能力無問題,唔預習唔代表心思唔放喺小朋友學業上。

逼D仔女預習,短期贏晒,長期輸晒。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我認同:有時間不如睇故事書,或者傾一陣計好過!

恐龍家

引用:回覆+momama+的帖子 我表達力差,我想講有

我表達力差,我想講有些父母個心思唔係放在子女的學業上,沒預習,不奇吧! ...

我也有兩個孩子,但從不用備课或预習。
大的試过默書背錯課文,默書前一堂即温即背,结果仍是一百分。所以,問題不是在父母處,而是视乎孩子本身的需要,不是每个孩子也要預習的;孩子不用预習,不代表父母没把心思放在子女身上。

引用:Quote:bbforever+發表於+14-7-23+11:22+回

回覆 longlokma 的帖子

恭喜妳有個學習能力高的孩子啊

引用:回覆+longlokma+的帖子 恭喜妳有個學習能

回覆 longlokma 的帖子

恭喜妳有個學習能力高的孩子啊
多謝!       其實大部份小孩子記性都是很好的,有差異的可能只是專注力方面。我認同其他網友所講,花时间预習课本不如用时间看课外書,得益不是短时间看見,但一、兩年后便会明顯看到轉變。

回覆 Sms111 的帖子

好事,對小朋友好有幫助

回覆:請問有經驗的家長,小學幫孩子備課是好?是壞? 謝謝。

我有一個問號,家長千方百計去考/派入一間好學校,係相信師資優良?咁點解會自己喺屋企先教一次?

MrBeast  ..不用教書的。  發表於 14-7-24 12:12
MrBeast  亦有人話名校的老師是   發表於 14-7-24 08:50

一些中下游的小孩(如我個),預習只是survival,因為這類小孩要重復操練才能牢記到所學的知識,應付到考試。另外,for 這類小孩,數學又如何看課外書得益?當然父母可從生活中教小孩一些概念,不過其實這亦是預習的一種。

bbforever  就是正須要不斷練習才   發表於 14-7-24 11:29
bbforever  我兒自小評為發展緩慢   發表於 14-7-24 11:27

引用:一些中下游的小孩(如我個),預習只是surv

原帖由 MrBeast 於 14-07-24 發表
一些中下游的小孩(如我個),預習只是survival,因為這類小孩要重復操練才能牢記到所學的知識,應付到考試 ...
学習方式,就是要配合孩子需要,因人而異。
另外,數学也有课外書可看的,初小程度的有套數学奇兵,有趣易明; 高小程度的有套murderous maths, 輕鬆幽默。

bbforever  多謝你的分享!   發表於 14-7-24 10:13
sonkhl  agree  發表於 14-7-24 09:40

momama 發表於 14-7-24 04:21
我有一個問號,家長千方百計去考/派入一間好學校,係相信師資優良?咁點解會自己喺屋企先教一次?

...
我當年所謂預習係「自己」預習, 唔係阿媽幫忙。

bbforever  妳很生性呢!  發表於 14-7-24 09:43

回覆 MrBeast 的帖子

同意,我家小孩也不天資聰穎!
有一次我兒說那考第一的同學不用温書,就拿到好成績,那時我告訴他每人的能力是不同的,有人可以不用温就有好成績,有人就算點温都好,都可能拿不到高分,但資質不高又不勤力,後果可想而知,我最後和他說將勤補拙,唔叻都不可棄餒!
‹ 上一主題|下一主題