用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 返了個半月小一
樓主: catcc2000
go

返了個半月小一 [複製鏈接]

回覆 甘恩 的帖子

聽落真係幾多,不過最緊要讀果個開心,能夠樂在其中。

Jane1983 發表於 14-10-18 22:34
回覆 甘恩 的帖子

聽落真係幾多,不過最緊要讀果個開心,能夠樂在其中。
入讀前真的無唸過咁谷,慶幸囝囝喜歡。而我最鍾意學校講紀律,對同學有要求。好多嘢小一已要自己做,訓練自理一流。

MrBeast    發表於 14-10-19 08:30
Jane1983  亞仔鍾意最緊要!  發表於 14-10-18 22:54

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-10-18+22:34+回

回覆:Melody_BB 的帖子

請問邊間小學?

sh_yip 發表於 14-10-18 22:29
邊間咁happy?

I think it is jackpot (寶)!
Mine is jackpot and principal also telling us the same!

回覆:返了個半月小一

返了個半月,感覺係好忙,最主要係因為大人同小朋友都未熟悉學校既教程同要求。每晚7點前返到屋企,小朋友9點就要瞓覺,只有兩個小時要食晚飯,對功課,溫默書,溫評估,忙到想同小朋友好好傾下佢既學校生活都唔多時間。更加唔駛講可以繼續幼稚園時期既陪讀時間。

而家上半學期就完成,也大概了解了學校既教程同要求,我地決定下星期開始變陣:

-晚飯後不會再為小朋友核對功課,只會對下有無做漏功課。將功課責任交俾小朋友,因為老師都表明唔介意佢地功課有錯,改正後印象會更深刻。唔介意小朋友係錯誤中學習,呢樣我好欣賞學校既立場。
- 每星期將小朋友功課上錯過既地方再整理給小朋友重新做一次。唔識唔明白既地方每星期清理,唔好累積,到時測驗考試就會輕鬆啲。
-中英默書預左每星期都有,可以預先準備定
-大部份既評估都會堂上老師教完,做完兩次練習先會再評估,而評估的都是堂上教過的。只需同小朋友針性溫習堂上練習做錯的地方。有些評估如聆聽口試無得溫習。

變陣之後,每晚可將對功課的時間變成同小朋友的傾計時間。評估默書早安排定逐少準備,希望唔會佔平日太多時間。如有時間剩下,希望可以繼續陪讀。

總括來講,我非常感恩阿仔可以係呢間學校上學。佢每日上學都好開心。學校係有要求既學校,但是不是過份要求的,起碼每日功課1-1.25小時內小朋友都可以獨立完成,而評估測驗都是堂上教過,不會教淺考深。而最欣賞係學校既品德教育同埋重視小朋友既自理自律。

大家一齊努力!

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+14-10-19+08:32

原帖由 kenwong888 於 14-10-19 發表
唔係寶校呀!

係港島—條龍直資!

再講多少少,呢度D小朋友好活潑。

小—開始好多機會俾小朋友堂上做persentation, group discussion, 訪問老師,校長。

最欣賞開學時學校會用兩星期適應週加班級經營!有自己班名,班歌,班口號,班規。而小朋友每人都有自己職責,人人有要負責的事。養成肯承擔和為别人付出的好習慣。

綜觀班中小朋友,academic 都頗佳,小—程度跟本冇難度。功課内容以英文來講—開始係寫句子,做本書介紹學校!我小朋友做得非常開心!

但學校也注重培養做人的應有的態度,喜愛學習,主動追求知識,與人有良好的溝通合作,這些我認為更重要的因素,確實非常難得!

Melody_BB 發表於 14-10-19 10:49
唔係寶校呀!

係港島—條龍直資!
OIC!

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 你仔讀邊間?我都想

IloveJJ 發表於 14-10-17 22:53
咦?咁睇嚟我嗰間唔係谷,係hea噃!我仔小一兩測兩考,中英文默書輪住,中文下學期先默課文,英文默生字句子 ...

阿女今年小二, 第一次中文默書除咗課文同詞語, 話默「課外題」, 我真係嚇到瞓唔著。好彩最後只係老師讀一句句子, 二三十個字咁, 都唔深。英文都仲係咁, 默句子, 十零句+詞語或發音。我哋一年四測兩考, 默書測驗全部計分, 攞個平均分。考試仲要加埋中英書法、作文、聆聽、說話, 好似考狀元咁, 但校長話自己學校一啲都唔谷喎。

最慘係中文作文, 唔知點解咁嚴。小一全篇無錯, 老師都係俾85分, 因為老師要有驚喜先有90分, 唔好講100分了。今年小二仲死, 老師係咁改改改, 寫一封恭喜人攞奬既賀卡, 要寫70字。唉, 我哋一般寫卡咪「恭喜你」三個字囉, 點作丫, 作文次次得75分, 因為大個咗, 文句通順要求高咗。不過, 我最唔鐘意老師成日啲作文worksheet, 會派一張model answer, 要小朋友背咗佢。我要背不如背朱自清, 個model answer又唔係寫得好, 但無法啦, 傳統學校係有傳統做法, 我自好自己同阿囡補下藥咁。

回覆 little_yolky 的帖子

四測兩考,默書測驗全部計分...一直以為你女果間係吾谷的添

Jane1983 發表於 14-10-20 10:41

四測兩考,默書測驗全部計分...一直以為你女果間係吾谷的添  ...
直到依家, 我都一啲唔覺得學校谷喎 。佢哋每次測考少少咁, 低分又唔會俾人鬧, 又無精英班, 中英默書又隔個禮拜。係中文俾分緊啲咁, 音樂考得嚴啲咁, 要唱歌+樂理+樂器, 鋼琴老師都話做乜老師俾分咁緊, 老師話阿女首歌仔值18/20分, 但老師次次俾16/20。同埋計名次總分要全部連術科計埋, 呢點唔係幾好, 因為我阿女體育得70分 , 所以名次比較後。

Jane1983 發表於 14-10-20 10:41

四測兩考,默書測驗全部計分...一直以為你女果間係吾谷的添  ...
依, 不過你有無誤會呢, 係一年四測兩考喎, 唔係一個學期四測兩考喎。

多數學校都好似係2測2考的,所以4測算多,同埋默書和測驗全部計分,好似一次都吾可以查咁...
不過都要睇全個氣氛和學校做法的。

Jane1983 發表於 14-10-20 11:31

多數學校都好似係2測2考的,所以4測算多,同埋默書和測驗全部計分,好似一次都 ...
好彩學校4測2考, 小一下學期第一次測驗, 阿女發神經得六十幾分, 我差啲暈咗, 到第二次測驗攞番八十幾, 咁拉埋都有80分。佢有得拉, 同上學期分數差10分, 跌咗10名。如果唔係有兩測, 我都唔知會點。

Jane1983    發表於 14-10-20 12:06

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-10-20+10:

IloveJJ 發表於 14-10-20 11:57
好慘!最怕作文都要背,尤其是對啲有睇開書,又好有創意既小朋友而言。

...
係, 真係想死。

引用:邊間仲可以多評估過高記? +

原帖由 catcc2000 於 14-10-18 發表
邊間仲可以多評估過高記?
高記今年少了評估,改為3測3考。

4測2考,3測3考,即是一年6次。係咪已經係最多的了?

Jane1983 發表於 14-10-20 17:33
4測2考,3測3考,即是一年6次。係咪已經係最多的了?
聽聞保良局某幾間名津校係4測4考

bobo101^*^    發表於 14-10-21 08:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題