用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs. 九龍真光
樓主: BJ_Ma
go

KTS vs. 九龍真光 [複製鏈接]

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-3-12+18:05+我有

原帖由 gigayan 於 15-03-20 發表
認同! KTS俾到學生一個開開心心的學習環境, 每晚唔需要為應付學校功課夜夜先有得瞓, 初小小朋友每天還有時 ...
其實我想講…………讀APS冇你地想像中咁恐怖㗎!大部分細路都讀得好開心!!

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+15-03-20+發表認

原帖由 Queenielam88 於 15-03-20 發表
其實我想講…………讀APS冇你地想像中咁恐怖㗎!大部分細路都讀得好開心!!

...
唔係恐怖咁嚴重,其實小朋友學習模式係講習慣,不管APS好SFA好,甚至其他學校都好,我相信跟到的小朋友都唔會吃力的。但如果KTS要追APS的算升中成績,學校一定會要小朋友更加用力,又或者課程再加深一點點,我覺得現在KTS的學習模式/進度/深淺已經好好,唔想為了追升中成績,令學習模式改變,畢竟入KTS的一刻,我已經接受了升中60-70%Band one學生的事實。

如有用詞不當,請多多包涵。

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+15-03-20+發表認

原帖由 Queenielam88 於 15-03-20 發表

...
Agree,我朋友也說APS不辛苦,功課也只是幾樣,可能比津小輕鬆

回覆:KTS vs. 九龍真光

係囉,我身邊有2個係APS讀的小朋友,見佢日日得1至2樣功課,放假係多數冇,
我仔日日都7,8樣,
真係唔明BK有甘多人話讀這間辛苦。

樓主如真光和kTS,我會揀KTS

引用:係囉,我身邊有2個係APS讀的小朋友,見佢日

原帖由 hknote 於 15-03-21 發表
係囉,我身邊有2個係APS讀的小朋友,見佢日日得1至2樣功課,放假係多數冇,
我仔日日都7,8樣,
真係唔明BK ...
係,我都好奇為何APS假期及暑期冇乜功課,真係比起津小輕鬆好多

peggyhklam 發表於 15-3-21 11:27
係,我都好奇為何APS假期及暑期冇乜功課,真係比起津小輕鬆好多

可能大家都要放下假

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+15-03-20+發

原帖由 gigayan 於 15-03-21 發表
唔係恐怖咁嚴重,其實小朋友學習模式係講習慣,不管APS好SFA好,甚至其他學校都好,我相信跟到的小朋友都唔 ...
其實你都講得好啱,每間學校嘅學習模式都不同,只要小朋友習慣咗就不是問題。

無可否認APS的升中數據又真是幾亮麗的,可能就此會令人聯繫到好谷好辛苦的負面詞。但在我眼見的宣小學生都是讀得好開心,而音樂及樂團訓練更令他們獲益良多亦更投入學校生活!

而今年我有幸欣賞到KTS的敲擊樂團在校際的比賽,這次畀我見識到KTS小朋友的活潑投入的表演,我深信KTS提供了一個開心有愛的學習生活給他們!!

Yanamami  可惜DQ了  發表於 15-3-21 14:01

回覆:Queenielam88 的帖子

吓!點解dq呀,超時呀?我覺得佢地打得好好喎!!

回覆:Queenielam88 的帖子

同意!其實小朋友讀得開心, APS功課亦不算好多, 假期亦唔會有特別多功課, 小囡之前2年都冇暑期習作
學音樂方面因小囡冇乜天份, 就有啲壓力咁啦~ 但so far都ok~

Queenielam88 發表於 15-3-21 13:42
其實你都講得好啱,每間學校嘅學習模式都不同,只要小朋友習慣咗就不是問題。

無可否認APS的升中數據又真 ...
我估唔只APS會俾人咁誤會, 相信幾間無龍的私校, 又做到70%以上升BAND 1中學的成績, 都會俾其他人誤會, 我也不只一次俾人問到KTS會唔會很辛苦, 一講到功課少, 考試一年又得三次, 一個學期默中英各3次書, 老師唔會要求科科90分, 就會令人很驚訝!
我只希望學校做返自己本身, 唔好為追求數據, 令小朋友"加辛", 相信每間學校的家長, 習慣了又接受了學校本身的模式, 都唔想有大改變, 百貨應百客, 家長選個間學校, 一定要接受它的好與唔好; 以好與唔好, 又會對每個小朋友都有不同反映。

一分耕耘一分收獲, APS雖然要學生學樂器, 但長遠對小孩一定是有益的, 參加樂團更加可以令小孩有不同的經驗! 所以我覺得又唔需要太負面, 覺得一定要學樂器會令小孩如何辛苦, think positive 應該想想是一個給小孩的機會, 日後一定獲益良多!

引用:Quote:peggyhklam+發表於+15-3-21+11:27+係

原帖由 CL0214 於 15-03-21 發表
可能大家都要放下假
我寧願有少少功課,我2隻馬蹓,次次放完假玩到上了外太空

gigayan 發表於 15-3-21 21:19
我估唔只APS會俾人咁誤會, 相信幾間無龍的私校, 又做到70%以上升BAND 1中學的成績, 都會俾其他人誤會, 我也 ...
我所認識APS既家長既意見/睇法:

1. 學校唔谷, 一般都係家長谷
2. 學校唔會特別要求分數, 但如果成績唔達標會和家長溝通. 如持續唔達標就不能升班 (至於標圣係咩我就冇問)
3. 每年都會見有小部份外校插班生, 和小部份學生失跡 (留班定離校? 不清楚)

subb    發表於 15-3-24 15:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:gigayan+發表於+15-3-21+21:19+我估

原帖由 hkpapa852 於 15-03-22 發表

第3學段,中,英,數任何一科不合格,或其他2科不合格就留班

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+15-03-20+發

原帖由 peggyhklam 於 15-03-21 發表
Agree,我朋友也說APS不辛苦,功課也只是幾樣,可能比津小輕鬆
辛唔辛苦都要睇小朋友能力同家庭因素,見過一位岩岩升宣小小一小朋友,因為爸爸教功課,教極都錯,喊了。每次見佢,都係比老豆鬧,可能功課唔多,但程度深?

hkpapa852 發表於 15-3-22 12:35

借個位講下, 雖然離了題

我都覺得現在學習氣氛是,大多學校睇穿家長心態, 學校唔洗谷, 因為家長怕輸成績, 家長自己自動去谷 !
學校不用比多或深,家長自會自己增加。。。, 好多時都有這情況 !

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+15-03-21+發表

原帖由 DevilPig 於 15-03-24 發表
辛唔辛苦都要睇小朋友能力同家庭因素,見過一位岩岩升宣小小一小朋友,因為爸爸教功課,教極都錯,喊了。每 ...
我覺得唔算勁深,不過我啲仔只是中等成績

‹ 上一主題|下一主題