用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」 ...
樓主: elaineeason
go

小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」   [複製鏈接]

回覆:elaineeason 的帖子

其實你話老師針對佢,你又點知呢?而家既老師除左教書外,學校既事務都忙到不得了,又邊到仲有時間針對小朋友呢?今次老師係嚴厲左啲,但最終目的都係教好學生,今次吾好打俾老師喇,俾空間老師教!你可以喺家長會了解情況!

引用:但聽亞仔講老師只係聽投訴者既說話,冇了解

原帖由 elaineeason 於 15-03-25 發表
但聽亞仔講老師只係聽投訴者既說話,冇了解到小朋友發生乜事。是否不正確?

已經同亞仔溝通左佢有講左不要 ...
你亞呀會吾會冇同你講真話

引用:+本帖最後由+elaineeason+於+15-3-26+10:22

原帖由 elaineeason 於 15-03-25 發表

小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」,算不算體罰?
重點小明反有無講過?

回覆 skkeung 的帖子

亞仔有講「痴缐」. 我有了解當時既情況.

打個電話比老師,了解一下此事及小朋友在學校的情況,讓老師知道你也關心及會配合學校教好小朋友.多謝老師的用心,可以讚賞一下老師教學以外亦花時間學生品行.

講真,我覺得罰得有點重手,但不算過份.我不會跟老師討價還價,但會要求寬限期完成. 把握今次机会,小朋友会更乖,更注意自己的品行,而老師亦會覺得家長充誠合作,是合理不放任的家長,對小朋友亦会改觀.

在小朋友面前,我一定会讚老師關心他,為他好,鼓勵他改過,愈做愈好,
過一排再打個电話比老師,跟進一下小朋友的情況,如果老師話佢有進步,就同仔仔講老師讚佢有進步.那麼仔仔自然不再覺得老師針對,会開心d,努力d做好.

回覆:小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」

據理力爭是對的,據錯力爭就不對!

星期四五都冇返。今日亞仔仲話肚痛,唔知係咪呢件事另佢心理出問題。

引用:打個電話比老師,了解一下此事及小朋友在學

原帖由 himmamme 於 15-03-28 發表
打個電話比老師,了解一下此事及小朋友在學校的情況,讓老師知道你也關心及會配合學校教好小朋友.多謝老師的 ...
同意!'

你只著眼果50句罰抄是不合理的 '體罰',
後來你仔冇交, 被加碼至100句,
你就更加覺得老師極度唔o岩.

說實話, 你太坦護你兒子.
50句, 就尤得佢抄; 就算是現在的100句也是佢自招的.
小朋友一晚半晚訓少兩個鐘, 唔會有問題的.
早早抄完果100句, 你再同老師了解一下小朋友個情況,
希望老師檢討一下以後以其他形式訓導小朋友啦.

careysum  講得仔  發表於 15-4-7 06:09

回覆:birdbird 的帖子

不是旦護,50次第二日已經抄到11點幾已經交左,而另一個50次就未交。已經放復活節喇。已經講底左比社工佢一定第二日交唔到,諗住假期後先交,之後先了解下。

回覆:elaineeason 的帖子

其實阿仔明不明點解50句變100句?他又怎麼知道要抄100句時老師是認真的因而回家告訴你?還是都是學校告訴你?
老師是否過嚴其實很難說,1)如果老師沒有罰抄/只抄10句,會不會阿仔掩蓋了事件而父母不知?那100句就是給他不可能自己掩埋事件而必須告訴父母的手段。2)「癡線」其實在很多大人世界不算粗口,那罰本身是否合適?仔仔學校道德要求很高嗎?對其他同學都高要求嗎?如果是,又不算針對令郎。

經驗分享,小兒四年級時被老師安排全特別口水位 --- 即老師台側加台。當日返到屋企,呀仔好唔開心,話唔知點解老師要佢錯果度。做呀媽既,當然知自己個仔心散,玩文具啲衰野啦,咁就唯有同佢講,你一定有地方做得唔好,老師先叫你坐果度。同時,我亦反問我仔,全班同學一定唔止你一個係咁,咁點解老師係只叫你呢?咁佢就好深深不忿咁話,係囉,老師針對我。我就解釋比佢知,老師叫你去,只因你仲有得救,否則叫你坐死角又好,坐門口又好,唔想對住你添呀!呀仔聽落覺得有道理,咁就舒服哂。第二日仲返去問老師係咪覺得佢有得救,自此以後,唔想比其他同學坐呢個位,仲每日自動自覺幫老師買飯(當時老師大肚), 到而家都好敬重呢個老師添呢!(今年第三年比佢教啦!)
其實有時遇到呢啲事,都係家長要解釋下。罰全班果啲,就算我仔冇百厭,我都樂意,因team spirit都好重要。罰下,唔洗死架!

mcesther    發表於 15-7-24 14:20
neiviv    發表於 15-7-20 06:09
cheuk01    發表於 15-7-4 20:47
HaYi  agree !  發表於 15-4-18 12:54
Mat_Dad    發表於 15-4-10 08:28

引用:經驗分享,小兒四年級時被老師安排全特別口

原帖由 silvia_ng 於 15-03-29 發表
經驗分享,小兒四年級時被老師安排全特別口水位 --- 即老師台側加台。當日返到屋企,呀仔好唔開心,話唔知 ...
讚成!帶領孩子正面去想,到青春期,諗野会無咁偏激!

可以投訴老師或學校,但要搵定學校。

引用:經驗分享,小兒四年級時被老師安排全特別口

原帖由 silvia_ng 於 15-03-29 發表
經驗分享,小兒四年級時被老師安排全特別口水位 --- 即老師台側加台。當日返到屋企,呀仔好唔開心,話唔知 ...
你真是一個媽媽!

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-29+發表

原帖由 Ka_BB 於 15-03-29 發表
你真是一個媽媽!
係呀,我唔係爸爸黎架

mcesther  仲好風趣添~  發表於 15-7-24 14:21
Jessy    發表於 15-3-29 12:09

引用:+本帖最後由+elaineeason+於+15-3-27+15:29

原帖由 elaineeason 於 15-03-27 發表

自問自己小朋友係調皮,因幼稚園太開心,去到小學即刻收 ...
因為佢只得5個學生!
你如果咁都接受唔到,升上去仲有排你"捱",大把嘢你睇唔過眼,咁多老師,個個唔同style,小一細路係會失控架, 適當既懲罰係OK,老師年中見咁多學生,邊得閒針對你個小朋友,有講過咪乖乖地抄咗佢囉,學校生活就係比小朋友學習同人相處(包括同老師)

重點唔係老師罰幾多,重點係家長同老師有冇溝通。在老師的角度,一定有喜歡和不太喜歡的學生。在家長的角度,我會想知道孩子在學校的近況。每星期,我都會問老師孩子的近况。習慣了,大家溝通多咗。那怕老師只說一句沒什麼,大家也可以開心見誠。

回覆:Hiu_Yau 的帖子

絕對不能罰抄!

其實罰抄應該是好平常事,但點抄?抄幾多?就反映老師在教育工作上有幾多料!我聽有小朋友被罰抄校規後(當然無50句),再加上家長和老師詳談後,小朋友有改善!

‹ 上一主題|下一主題